Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2023,
20.22

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

smrtne žrtve Havaji požar

Nedelja, 13. 8. 2023, 20.22

8 mesecev, 2 tedna

Požari na Havajih najbolj smrtonosni v ZDA v več kot 100 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Lahaina, Maui, Havaji, požar | Glede na raziskavo Nacionalnega združenja za zaščito pred požari je požar v Lahaini peti najsmrtonosnejši v zgodovini ZDA in najhujši od požara v Cloquetu leta 1918, ki je pustošil po Minnesoti. | Foto Guliverimage

Glede na raziskavo Nacionalnega združenja za zaščito pred požari je požar v Lahaini peti najsmrtonosnejši v zgodovini ZDA in najhujši od požara v Cloquetu leta 1918, ki je pustošil po Minnesoti.

Foto: Guliverimage

"To je največja naravna katastrofa, kar smo jih kdaj doživeli," je v soboto dejal guverner Havajev Josh Green. "To bo tudi naravna katastrofa, ki bo potrebovala neverjetno veliko časa, da si bo opomogla." Ena najhujših naravnih nesreč v ZDA je terjala najmanj 93 življenj, še vedno pa pogrešajo več kot 1000 ljudi. Za mrtvimi in pogrešanimi so v nedeljo potekale maše v cerkvah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požari, ki so prejšnji teden nenadoma zajeli Maui in jih je širil veter orkana Dora, so najbolj prizadeli mesto s 13.000 prebivalci Lahaina, od katerega je ostalo večinoma le pogorišče. Oblasti so sporočile, da je požar okoli tega mesta v 85 odstotkih pod nadzorom. Požar v okolici mesta Kula pa je v celoti pod nadzorom.

Z letališča Kahului je od prejšnje srede odletelo 46.000 evakuiranih domačinov in turistov, guverner Havajev Josh Green pa je turistom za nekaj časa odsvetoval prihod, ker nameravajo 500 hotelskih sob na otoku uporabiti za domačine, ki so ostali brez hiš. Še 500 sob bodo namenili pripadnikom Zvezne agencije za posredovanje v izrednih razmerah (Fema).

Šef policije Mauia John Pelletier je dejal, da so do nedelje prečesali šele tri odstotke požganega območja in iskanje morebitnih preživelih in umrlih se nadaljuje. Fema je ugotovila, da nujno namestitev potrebuje 4500 ljudi.

Požari na Mauiju, ki še niso pogašeni, so doslej zahtevali več žrtev, kot velik požar Camp iz leta 2018, ki je v Kaliforniji povsem uničil mesto Paradise. Takrat je umrlo 85 ljudi.

Ob naraščanju števila smrtnih žrtev pa bodo kot največja naravna nesreča morda presegli tudi cunami iz leta 1946, ki je na Velikem otoku zahteval več kot 150 življenj.

Vzrok izbruha požarov, od katerih dva še nista pogašena, ni znan, ker se preiskava niti ni prav začela.

Zaradi požarov na otoku Maui je bilo uničenih ali poškodovanih približno 2.200 zgradb, je dejal guverner Havajev Josh Green (v sredini), izgube pa se približujejo ocenjenim petim in pol milijardam evrov. | Foto: Guliverimage Zaradi požarov na otoku Maui je bilo uničenih ali poškodovanih približno 2.200 zgradb, je dejal guverner Havajev Josh Green (v sredini), izgube pa se približujejo ocenjenim petim in pol milijardam evrov. Foto: Guliverimage

vulkan Kilauea
Novice Na Havajih znova aktiven vulkan Kilauea #video #foto
Havaji požar
Novice Požari na Havajih vzeli vsaj 80 življenj, pogrešanih okoli tisoč ljudi
Novice Francozinja po napadu morskega psa na Havajih v kritičnem stanju
Ne spreglejte