SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potres na Japonskem povzročil za 148 milijard evrov škode

1

termometer

 | Foto:
Potres in cunami 11. marca sta na Japonskem povzročila za okoli 148 milijard evrov (16,9 bilijona jenov) neposredne škode, je danes sporočila japonska vlada.

Gre za škodo, ki je bila povzročena z uničenjem oziroma poškodovanjem hiš in infrastrukture. V to vsoto ni všteta škoda, ki jo je povzročila nesreča v jedrski elektrarni Fukušima.

Posredna škoda zaradi radiacije v okolju ni všteta V vsoto je všteta tudi škoda, povzročena na jedrski elektrarni Fukušima in drugih jedrskih elektrarnah, ne pa tudi škoda, ki jo je povzročilo uhajanje radioaktivnih snovi v kmetijstvu, ribištvu in turizmu.

Škoda na hišah in drugih poslopjih, kot so tovarne, je znašala 10,4 bilijona jenov. Katastrofalni potres in cunami, ki sta zahtevala 15.482 življenj, 7427 ljudi pa še vedno pogrešajo, sta uničila več kot 100.000 hiš, 500.000 pa je bilo poškodovanih.

Med drugim je na infrastrukturi, potrebni za dobavo vode in plina, treba za usposobitev nameniti 1,3 bilijona jenov. Za popravilo cest in rečnih poti pa bodo morali nameniti 2,2 bilijona jenov.

Ocene, ki so osnovane na podatkih ministrstev in prizadetih prefektur, bodo upoštevane v tretjem rebalansu proračuna v letošnjem fiskalnem letu za financiranje dodatnih ukrepov za odpravo posledic potresa in cunamija.

Najvišja škoda v zgodovini japonskih potresov Škoda je sicer krepko presegla 9,6 bilijona jenov, kot je doslej znašala najvišja škoda, ki jo je povzročil kak potres na Japonskem. To škodo je povzročil potres leta 1995, ki je razdejal pristaniško mesto Kobe in zahteval 6400 življenj.

Iz vlade so še sporočili, da namerava premier Naoto Kan prihodnji teden imenovati novega ministra, ki bo pristojen za odpravo posledic potresa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin