Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
20. 10. 2023,
22.11

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,82

Natisni članek

Tretja svetovna vojna Niall Ferguson Juval Noah Harari Yuval Noah Harari

Petek, 20. 10. 2023, 22.11

6 mesecev, 1 teden

Pot k tretji svetovni vojni? "Red se ruši in nadomešča ga kaos."

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,82
Juval Noah Harari | Pandemija ter vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu sta del kaosa, ki ruši red, je prepričan znani izraelski zgodovinar Juval Noah Harari. | Foto Guliverimage

Pandemija ter vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu sta del kaosa, ki ruši red, je prepričan znani izraelski zgodovinar Juval Noah Harari.

Foto: Guliverimage

Kar se dogaja v Izraelu in Palestini, bi se lahko razširilo po vsem svetu in celo vodilo v tretjo svetovno vojno, opozarja znani izraelski zgodovinar Juval Noah Harari. Njegov škotsko-ameriški kolega Niall Ferguson pa je prepričan, da bo naslednjih nekaj tednov precej ključnih.

"Red se ruši in nadomešča ga kaos. To se dogaja zadnjih od pet do deset let. To vidimo na vedno več krajih. Pandemija je bila del tega. Ruska invazija na Ukrajino je del tega. Kar se dogaja zdaj v Izraelu in Palestini, je del tega. Če ne bomo obnovili reda, bo samo še slabše. Razširilo se bo po vsem svetu. Lahko bi vodilo v tretjo svetovno vojno. In glede na vrsto orožja in tehnologije, ki je zdaj na voljo, bi lahko vodilo do uničenja človeštva," je izraelski zgodovinar Juval Noah Harari povedal za indijski medij NDTV.

Hladna vojna s Kitajsko in vroča v Ukrajini

Zaradi vnovičnega izbruha hudih spopadov na Bližnjem vzhodu pa ni črnogled samo Harari, podobna svarila slišimo tudi od znanega ameriško-škotskega zgodovinarja Nialla Fergusona. Za ameriški spletni medij The Free Press je zgodovinar povedal, da je Zahod že v hladni vojni s Kitajsko, v Ukrajini pa je izbruhnila vroča vojna, ki je del širše hladne vojne – enako kot je bila vroča vojna na Korejskem polotoku v 50. letih preteklega stoletja del hladne vojne med Zahodom in komunistično Sovjetsko zvezo.

Ameriške vojaške ladje v Južnem kitajskem morju
Novice Je to šibka točka, ki lahko uniči ameriško prevlado v svetu?

"Hladne vojne so globalne. Spopadati se morate z več regionalnimi krizami. Eno krizo imamo v Ukrajini. Zdaj imamo tudi eno na Bližnjem vzhodu. Povsem mogoče je, da bi imeli tretjo krizo na Tajvanu, če bi Kitajska skušala izkoristiti dejstvo, da so ZDA in njeni zavezniki videti vse bolj preobremenjeni."

Hezbolahov napad na sever Izraela?

"Če se vam zdi terminologija tretje svetovne vojne alarmantna, kot menijo nekateri ljudje, bi samo poudaril, da je cilj Rusije izbrisati Ukrajino z zemljevida, cilj Irana in Hamasa je izbrisati Izrael z zemljevida in cilj Kitajske je odpraviti tajvansko demokracijo in avtonomijo. In če ZDA ne bo uspelo preprečiti, da bi se to zgodilo, bomo v tako temačnem položaju, kot je bil svet v poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so totalitarni režimi lahko spreminjali meje s popolnim neupoštevanjem mednarodnega prava," poudarja Ferguson.

Rusija želi z zemljevida izbrisati Ukrajino, Iran in Hamas želita z zemljevida izbrisati Izrael, Kitajska pa želi odpraviti tajvansko demokracijo in avtonomijo, ugotavlja Niall Ferguson. | Foto: Guliverimage Rusija želi z zemljevida izbrisati Ukrajino, Iran in Hamas želita z zemljevida izbrisati Izrael, Kitajska pa želi odpraviti tajvansko demokracijo in avtonomijo, ugotavlja Niall Ferguson. Foto: Guliverimage

Napoveduje tudi, da bo Hezbolah, ko bo Izrael začel kopenski napad na Hamas, začel izstreljevati rakete z juga Libanona na sever Izraela. "To je precej nevarno stanje in lahko se celo poslabša," opozarja.

Smo pred ključnimi tedni?

"Zelo nerad uporabljam analogije s sredino dvajsetega stoletja. Pretirano se uporabljajo. Ljudje preveč zlahka delajo primerjave s tem obdobjem. Toda prvič po letu 1983 se mi zdi, da je svet v slabem stanju oziroma da gre proti slabemu stanju. Naslednjih nekaj tednov bo precej ključnih," je še povedal Feguson.

Jedrske rakete, Topol, jedrsko orožje
Novice Strah pred vzponom tretje jedrske velesile
Iran rakete
Novice Smo tik pred tretjo svetovno vojno?
"Tunelska podgana" v Vietnamu
Novice To je izjemno nevarna vojaška naloga, ki čaka Izraelce po vdoru v Gazo
Izraelski vojakinji
Novice Podrobnosti Hamasovega napada: najprej so pobili izraelske vojakinje
Hezbolah
Novice Nova nevarnost za Izrael: islamistična organizacija, ki je močnejša od Hamasa #video
Izraelski vojakinji
Novice Nekdanja izraelska agentka povedala, zakaj je Hamas presenetil Izraelce
Ne spreglejte