Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
12.58

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

London Rusija oligarh umor

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 12.58

2 leti, 1 mesec

Postaja Londongrad nevaren za ruske oligarhe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliko Rusov je v zadnjih letih svoj dom našlo v britanski prestolnici, nekateri zaradi posla, drugi zaradi varnosti pred izročitvijo. Pa so nasprotniki Kremlja v Londonu res tako varni kot mislijo?

London je v zadnjih letih postal znan po tem, da tam živijo številni ruski državljani, zaradi česar sta se ga prijela tudi porogljiva vzdevka Londongrad in Moskva na Temzi. Kaj pa Ruse pravzaprav privablja v London? Razlogov je več. V prvi vrsti je London prijazno mesto za priseljence z bogato zgodovino mešanja kulture in narodov, kjer se tudi Rusi dobro znajdejo, saj jih večina tekoče govori angleško. London je prav tako znan po stabilnem nepremičninskem trgu z veliko investicijsko vrednostjo in nizkimi davki.

Še vedno varno zatočišče? Bogati ruski oligarhi se v britansko prestolnico napotijo tudi zaradi dejstva, da je London eden najpomembnejših finančnih centrov na svetu in ima dobre mednarodne povezave, od koder ruski poslovneži lahko udobno vodijo svoje posle. Pomembna pa je bila vedno tudi varnost – ruski disidenti so se v Londonu počutili varne tako zaradi varnosti pred izročitvijo kot tudi zaradi občutka osebne varnosti.

V Londonu je tako mogoče najti trgovca z aluminijem Olega Deripaska, medijskega mogotca in nekdanjega vohuna KGB-ja Aleksa Lebedeva, investitorja Ališerja Usmanova, lastnika nogometnega kluba Chelsea in naftnega tajkuna Romana Abramoviča ter številne druge. Do pred kratkim je tam živel tudi milijarder Boris Berezovski, ta se je iz države izgnal kar sam, pred nekaj dnevi pa je na svojem londonskem domu umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Ni pa to prvi Rus, ki se je v Londonu "umaknil na varno", tam pa potem umrl.

Nepojasnjene smrti Lani so v Londonu tako streljali na nekdanjega ruskega bankirja Germana Gorbuncova, ki se je zaradi hudih poškodb znašel v kritičnem stanju, nekaj časa pa je bil tudi v komi. V sumljivih okoliščinah je umrl tudi ruski poslovnež in znani mafijski "žvižgač" Aleksandar Perepilični, ki se je zgrudil med tekom po okrožju Surrey.

Pred leti je močno odmevala tudi smrt Aleksandra Litvinenka, sicer dobrega prijatelja Berezovskega in prav tako ostrega kritika Kremlja, ki je leta 2006 v Londonu umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem. Na smrtni postelji je Litvinenko dejal, da za njegovo zastrupitvijo stoji sam ruski predsednik Vladimir Putin.

Litvinenkova smrt je močno zaostrila odnose med Veliko Britanijo in Rusijo. Britanski tožilci so umor pripisali dvema Rusoma, agentoma KGB-ja Aleksandru Lugovoju in Dmitriju Kovtunu, s katerima se je Litvinenko srečal in z njima pil čaj, malo preden je zbolel. Ruska stran v preiskavi ne želi sodelovati.

Ne spreglejte