Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
10.16

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,41
okužba COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Natisni članek

Četrtek, 8. 10. 2020, 10.16

3 leta, 9 mesecev

Porast okužb: na Hrvaškem padel nov rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,41

Na Hrvaškem so v sredo potrdili rekordnih 542 okužb z novim koronavirusom. To je najvišje število dnevno potrjenih okužb v državi od začetka epidemije. Za boleznijo covid-19 je pri naših južnih sosedih v sredo umrl še en človek. V bolnišnicah se po okužbi zdravi 361 bolnikov, od tega jih je 27 priključenih na respirator. V državi imajo trenutno 2.206 aktivnih primerov okužbe. O rekordnem številu novih okužb poročajo tudi iz BiH.

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Index so na Hrvaškem ob 5.939 opravljenih testih v sredo potrdili 542 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je včeraj umrl še en človek. Do zdaj so na Hrvaškem skupaj potrdili 18.989 okužb, skupaj je za boleznijo covid-19 umrlo 310 ljudi. Po okužbi je uspešno okrevalo 16.473 ljudi, od tega 165 v zadnjih 24 urah. V samoizolaciji je trenutno 10.908 ljudi, do danes pa so skupaj testirali 344.533 ljudi, poroča Index.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Nov rekord: v sredo skoraj 400 okužb #video

Več novih okužb spet tudi v Slavoniji

Po podatkih županijskih štabov civilne zaščite so v Splitsko-dalmatinski županiji v zadnjih 24 urah potrdili 48 okužb, v Istrski županiji pa eno okužbo. V Primorsko-goranski županiji so potrdili 12 novih okužb, umrl je en bolnik. Večje število novih okužb so spet potrdili v Slavoniji. Na območju Osijeka so potrdili 56, na območju Vukovarja 30, na območju Požege pa osem novih okužb.

Zaradi velikega porasta dnevnega števila novi okužb se je danes na sedežu vlade premier Andrej Plenković sestal s predstavniki nacionalnega štaba civilne zaščite. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je po srečanju novinarjem povedal, da se intenzivno pogovarjajo o uvajanju novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Ponovil je, da so imeli srečanja s hrvaško škofovsko konferenco kot tudi s predstavniki različnih sektorjev gostincev, s katerimi so obravnavali podrobnosti načrtovanih ukrepov.

"Uveljavili bomo obvezno uporabno obraznih mask v vseh zaprtih prostorij, kot tudi na prostem, kjer se ni možno izogniti neposrednim stikom," je izjavil Capak. Kot je napovedal, bodo omejili tudi nekatera zbiranja, ki jih doslej niso posebej izpostavljali. Nove ukrepe bodo objavili v začetku prihodnjega tedna. Capak, je poudaril, da bodo storili vse, da bi se izognili karantenam ter omogočili nadaljevanje obstoječih gospodarskih in družbenih dejavnosti.

Med ukrepi, ki naj bi na Hrvaškem pomagali zajeziti epidemijo, je omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so lahko odprti do polnoči. To omejitev so danes podaljšali še za 15 dni oziroma do 22. oktobra. Zagrebški gostinci so zato danes z enourno protestno akcijo opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije. Od države zahtevajo oprostitev plačila DDV do 1. marca 2021, znižanje DDV na hrano in pijačo ter pomoč pri posojilih za likvidnost in investicije.

Hrvaški gostinci od države zahtevajo oprostitev plačila DDV do 1. marca 2021, znižanje DDV na hrano in pijačo ter pomoč pri posojilih za likvidnost in investicije. | Foto: Reuters Hrvaški gostinci od države zahtevajo oprostitev plačila DDV do 1. marca 2021, znižanje DDV na hrano in pijačo ter pomoč pri posojilih za likvidnost in investicije. Foto: Reuters

Tako kot njihovi kolegi s hrvaške obale, ki so svoje nezadovoljstvo kazali v prejšnjih tednih, so tudi zagrebški gostinci svoje delo ustavili za eno uro. V akciji, poimenovani "2 do 12", ki so jo začeli točno ob 11.58, lokalov niso zapirali, ampak gostov niso postregli in niso izdajali računov. V središču Zagreba so sicer danes protestirali tudi frizerji, ki prav tako opozarjajo na poslovne težave zaradi pandemije covid-19 in zahtevajo nižji DDV, poroča STA.

Rekorden porast okužb tudi v BiH

V BiH so medtem v minulih 24 urah ob nekaj več kot 2.200 opravljenih testih potrdili 453 okužb z novim koronavirusom, od tega 296 v Federaciji BiH, 155 v Republiki srbski in dve v distriktu Brčko. Po poročanju STA gre za največji porast števila okužb v BiH v enem dnevu od začetka izbruha epidemije v državi. Največji žarišči novega koronavirusa v BiH sta območje Sarajeva s 44 novimi okužbami in Banja Luka s 36 novimi primeri.

Hrvaška, koronavirus
Novice Tudi Hrvaška blizu rekorda novih okužb
Ne spreglejte