Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
8.04

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Natisni članek

COVID-19 Slovenija okužba Koronavirus

Četrtek, 8. 10. 2020, 8.04

3 leta, 6 mesecev

Nov rekord: v sredo skoraj 400 okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

V Sloveniji so v sredo ob 3.665 testih potrdili 387 novih okužb z novim koronavirusom. Gre za največ dnevno potrjenih novih okužb od začetka epidemije. Za boleznijo covid-19 je včeraj umrl še en človek. V bolnišnici se po okužbi zdravi 131 ljudi, od tega 21 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 15 ljudi. V torek so pri nas potrdili 356 novih okužb, število novih okužb na dnevni ravni je prvič od začetka epidemije preseglo številko 300.

V Sloveniji je po podatkih spletne strani covid-19.sledilnik.org trenutno 2.692 aktivnih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je v sredo znašal 10,59 odstotka. Do zdaj so pri nas skupaj opravili 246.339 testov in skupaj potrdili 7.507 okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je pri nas skupaj umrlo 160 ljudi.

 

Hrvaška, koronavirus
Novice Porast okužb: na Hrvaškem padel nov rekord #video

Kacin: Epidemiološke razmere niso najboljše

Največ novih okužb so v sredo potrdili v Ljubljani, in sicer 64. V Novem mestu in na Vrhniki so potrdili po 17 novih okužb, v Domžalah 15, na Škofljici 11, v Škofji Loki pa deset. Celoten seznam okužb po občinah je dostopen tukaj. Največ novih okužb je bilo v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 82. Podatki sledilnika kažejo, da je bilo sredo potrjenih 35 okužb med zaposlenimi v zdravstvu, dve med zaposlenimi v domovih za starejše in 13 med oskrbovanci domov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju poudaril, da epidemiološke razmere v državi niso najboljše. "Imamo 31 več okuženih kot v torek, skupaj kar 387. Testov je bilo nekaj manj, 3.655. Včeraj je bil delež okuženih že 10,58 odstotka. Veliko okuženih je med zdravstvenimi delavci, imamo tudi vdor v domove za starejše občane," je zapisal Kacin in dodal, da vlada na današnji seji sprejema najavljene ukrepe.

Vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju poudaril, da epidemiološke razmere v državi niso najboljše. | Foto: STA , Vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju poudaril, da epidemiološke razmere v državi niso najboljše. Foto: STA ,

Nove okužbe so po podatkih sledilnika potrdili v domovih starejših v Preddvoru, Domžalah, na Jesenicah in v ljubljanskih Mostah, pa tudi v Varstveno-delovnem centru (VDC) Zagorje. V Domu starejših občanov Domžale so v sredo zvečer okužbo potrdili pri enem od stanovalcev, ki so ga medtem že hospitalizirali. Danes so brise vzeli vsem zaposlenim in stanovalcem, a rezultate še čakajo.

V Domu upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice so v sredo zvečer potrdili okužbo z novim koronavirusom pri stanovalcu, ki so ga nato premestili v jeseniško bolnišnico. Danes testirajo morebitne stike in čakajo na rezultate, da vidijo, od kod je prišla okužba. Dom je sicer zaradi slabe epidemiološke slike na Jesenicah že en teden zaprt za obiske.

V VDC Zagorje pa so danes potrdili dve okužbi pri zaposlenih, tako da so v centru zdaj okuženi štirje delavci in en uporabnik. Testirali so 28 stanovalcev, med njimi je bilo 22 negativnih, šest testov pa bodo ponovili, je za STA dejala direktorica centra Špela Režun. Prav tako bo treba ponoviti tudi šest testov pri zaposlenih. Med 46 testiranimi zaposlenimi je bilo 38 negativnih. Zagorsko dnevno enoto so v sredo zaprli, da bi preprečili vdor okužb v enoto bivanja.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V torek 356 novih okužb, brez novih smrtnih žrtev #video

V jeseniški bolnišnici narašča število okužb med zaposlenimi

V Splošni bolnišnici Jesenice je z novim koronavirusom okuženih že 27 zaposlenih. Ker je poleg okuženih zaposlenih z dela odsotnih še sedem zaposlenih, ki so v karanteni ali samoizolaciji, bolnišnico pesti velika kadrovska stiska. Zaradi pomanjkanja kadrov so že zaprli oddelke abdominalne kirurgije, poškodbene kirurgije in gastroenterologije, težave z izvajanjem programa pa imajo tudi na drugih oddelkih. V bolnišnici so zato nehali izvajati nenujne posege, težko pokrivajo tudi dejavnost dialize.

Trenutno v jeseniški bolnišnici zdravijo tudi šest okuženih bolnikov, saj jih zaradi razmer v državi ne premeščajo več v druge bolnišnice. Ob tem poudarjajo, da jeseniška bolnišnica uradno še ni postala covid bolnišnica, saj na morebitni sklep pristojnega ministrstva še čakajo. Kljub temu so v prvem nadstropju tako kot spomladi že uredili covid oddelek.

V Splošni bolnišnici Jesenice je z novim koronavirusom okuženih že 27 zaposlenih. | Foto: STA , V Splošni bolnišnici Jesenice je z novim koronavirusom okuženih že 27 zaposlenih. Foto: STA ,

Povečanje števila okuženih se na Gorenjskem kaže tudi v domovih za starejše občane. V Domu starejših občanov Preddvor so okuženi štirje stanovalci in eden od zaposlenih. Še pet okužb so do ponedeljka zaznali v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kamor se je v začetku prejšnjega tedna iz bolnišnice vrnila okužena stanovalka.

Konec tedna so bili o okuženi uporabnici pomoči na domu, ki se je okužila v eni od bolnišnic, obveščeni tudi v Domu Petra Uzarja Tržič, kjer so nato odkrili okužbo še pri eni zaposleni. Danes o okužbi poročajo tudi iz Doma Tabor. V cerkljanskem domu starejših občanov so namreč v sredo potrdili okužbo pri eni zaposleni, ki pa že skoraj teden dni ni bila v delovnem procesu, zato je nadaljnji prenos okužbe manj verjeten.

Koronavirus v Italiji
Novice V Italiji maske obvezne povsod, razen v domovih

V mariborski bolnišnici ne zapirajo oddelkov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pa so danes zanikali informacije, da zaradi okužb pri zaposlenih zapirajo nekatere oddelke. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je po poročanju STA poudaril, da je zaradi nujnih testiranj na covid-19 res odpadlo nekaj posegov, a zdaj delo na teh oddelkih kljub oteženim razmeram teče dalje.

"V zadnjem obdobju se nam ob koncu tedna pojavljajo posamezniki, ki v našo ustanovo prinašajo okužbo. To so praviloma zaposleni. Zaradi tega nismo zaprli nobenega oddelka, je pa včeraj deloma stala intenzivna terapija na kirurgiji, ker smo morali zaposlene testirati. Odpadlo je nekaj načrtovanih programov, drugače pa praviloma ne zapiramo nobenih oddelkov," je zagotovil Flis in dodal, da drži, da delo na nekaterih oddelkih poteka nekoliko počasneje.

Okužbe so do zdaj potrdili pri 23 zaposlenih, 33 ljudi z različnih oddelkov pa je v samoizolaciji. Omenjeni zaposleni so se po besedah direktorja okužili zunaj službe. Tako zaposlene kot bolnike testirajo vsakodnevno. Danes je na njihovem covid oddelku hospitaliziranih 22 bolnikov, še tri zdravijo v enoti za intenzivno nego. Po besedah Flisa lahko v primeru povečanih potreb hitro povečajo število običajnih bolniških postelj za bolnike s covid-19 na 40, v intenzivni enoti pa na šest.

Če bi bile potrebe še višje, pa v UKC Maribor ne bo več mogoče zagotoviti delovanja drugih zdravstvenih dejavnosti. "Lahko še zvišamo število postelj, a takrat bomo morali začeti razmišljati, katere programe bomo ustavljali, da bomo kadrovsko zmogli," je dejal Flis. Pojasnil je še, da je potek bolezni pri bolnikih različen, tudi bolniki na navadnem covid oddelku pa potrebujejo dodaten kisik.

Kot pomembno novost v UKC Maribor pa je izpostavil dejstvo, da so začeli preizkušati hitre teste, ki lahko v nekaj minutah povedo, ali je oseba okužena ali ne, medtem ko je treba na rezultate klasičnega testiranja čakati najmanj šest ur. "To nam olajša diagnostiko in zdravljenje. Res pa je, da so ti testi v obdobju preizkušanja, torej moramo šele ugotoviti, ali so zanesljivi," je povedal Flis in dodal, da preizkušajo teste različnih proizvajalcev.

Ne spreglejte