SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek 356 novih okužb, brez novih smrtnih žrtev #video

10

termometer

V Sloveniji so v torek ob rekordnih 3.998 opravljenih testih potrdili 356 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 včeraj ni umrl noben bolnik. Število novih okužb je ob največjem številu opravljenih testov v enem dnevu do zdaj prvič od začetka epidemije preseglo 300. Premier Janez Janša je na Twitterju poudaril, da naj bo rekordno število okuženih streznitev za vse in zadnje opozorilo za slovenske medije, ki naj bi odločilno prispevali k porastu bolezni covid-19 in ogrozili življenja sodržavljanov.

Po podatkih spletne strani covid-19.sledilnik.org je v državi trenutno 2.426 aktivnih primerov okužb. Delež pozitivnih testov je v torek znašal 8,9 odstotka. V bolnišnicah se po okužbi zdravi 122 bolnikov, od tega 22 na enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih enajst bolnikov. Od začetka epidemije so v Sloveniji skupaj potrdili 7.120 okužb, za boleznijo covid-19 pa je skupaj umrlo 159 ljudi. Pristojni so do zdaj pri nas skupaj opravili 242.684 testov na novi koronavirus.

 

Največ novih okužb so v torek potrdili v Ljubljani, in sicer 60. V Kranju so potrdili 15 novih okužb, v Mariboru 13, v Novem mestu enajst, v Velenju pa deset. Celoten seznam je dostopen na spletni strani covid-19.sledilnik.org. Največ novih okužb so spet potrdili v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 80.

Aleš Rozman: Domovi za starejše naj začnejo pripravljati rdeče cone. Video: Planet.


Koronavirus v Braziliji Novice Rekordi ne padajo samo v Evropi: potrdili skoraj 42 tisoč novih okužb

Janša: Čas je za streznitev

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju poudaril, da naj bo rekordno število okuženih "končna streznitev za vse in zadnje opozorilo za mainstream medije, ki so s svojim skrajno neodgovornim spodbujanjem kršitev zakona o nalezljivih boleznih odločilno prispevali k porastu bolezni ter kritično ogrozili zdravje in življenja sodržavljanov".

Šarec: Ravnajmo odgovorno, če že vlada tega ni sposobna

Rekorden porast novih okužb je na Twitterju komentiral tudi prvak LMŠ Marjan Šarec. "Seveda so spet krivi vsi drugi, samo vlada in njen predsednik ne. Poleti so postavljali bazene, se igrali s predpisi in vsem mogočim. Ravnajmo odgovorno, če že vlada tega ni sposobna. Lockdown (popolno zaprtje države, op. a.) bi bil poguben," je poudaril Šarec.

Janša je nato na Twitterju delil fotografiji Šarca in začasne predsednice SD Tanje Fajon na protivladnih petkovih protestih. "Obnašanje od davkoplačevalcev plačanih vplivnežev, ki je pospešilo širjenje covid-19 ter ogrozilo zdravje in življenja ljudi," je zapisal predsednik vlade. V naslednji objavi se je nato vprašal, kdaj in koliko poslancev iz strank LMŠ, SD in Levica si je naložilo aplikacijo za sledenje okužbam #OstaniZdrav.

Janez Janša Novice Janša razkril, kako bomo zajezili drugi val okužb #video

Še v tem tednu omejitev zbiranja na največ deset ljudi

Janša je na torkovi novinarski konferenci predstavil načrt, ki ga je vlada prejšnji teden po intenzivnih posvetovanjih s stroko sprejela za obvladovanje drugega vala epidemije covid-19. Vlada v tem tednu načrtuje sprejem in uveljavitev vseh ukrepov iz drugega paketa oranžne faze, in sicer še omejitev zbiranja na največ deset ljudi na javnih mestih in v zasebnih prostorih, strežbo v lokalih samo za goste, ki sedijo za mizami, omejitev števila obiskovalcev v javnih zaprtih prostorih ter posebne ukrepe za koroško regijo.

Če se bodo razmere še poslabšale, je v okviru tretjega svežnja ukrepov oranžne faze predvideno zaprtje gostinskih lokalov, fitnesov in športnih objektov, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na največ eno stranko v prostoru, prepovedane bodo vse prireditve ter obiski v bolnišnicah in domovih za starejše, v posebej ogroženih občinah oziroma regijah pa tudi verski obredi in poroke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin