Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 12. 2023,
9.32

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Donald Tusk mediji Veto Andrzej Duda predsednik Poljska

Nedelja, 24. 12. 2023, 9.32

3 mesece, 4 tedne

Poljski predsednik napovedal veto na subvencije za javne medije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Poljski predsednik Duda | Duda je v četrtek novo poljsko vlado obtožil, da je z razrešitvijo vodstva državne televizije, radia in tiskovne agencije kršila ustavo. | Foto Reuters

Duda je v četrtek novo poljsko vlado obtožil, da je z razrešitvijo vodstva državne televizije, radia in tiskovne agencije kršila ustavo.

Foto: Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je v soboto zaradi načrtovanih subvencij za javne medije napovedal veto na predlog proračuna za prihodnje leto, ki ga je predlagala nova vlada pod vodstvom Donalda Tuska. Javne medije je po prepričanju Dude najprej treba temeljito reorganizirati, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nova poljska vlada je v sredo, kot smo že poročali, odpustila vodilne pri državnih medijih, ki so v času vladavine stranke Zakon in pravičnost (PiS) veljali za pristranske v prid vlade. S položajev so odstavili direktorje in upravne odbore televizije, radia in tiskovne agencije, je sporočilo ministrstvo za kulturo in izpostavilo pomen obnove nepristranskosti teh medijev.

Proračun za leto 2024 bi javni radioteleviziji namenil tri milijarde zlotov

Zaradi očitne kršitve ustave in načel demokratične pravne države se ni mogoče strinjati z dodelitvijo subvencij javnim medijem, pa je v soboto na družbenem omrežju X sporočil Duda. Proračun za leto 2024 bi javni radioteleviziji namenil tri milijarde zlotov (691 milijonov evrov), je opozoril.

Napovedal je, da bo v naslednjih dneh predložil svoj predlog zakona, ki bo vključeval tudi druge proračunske izdatke, kot je povišanje plač učiteljev, in pozval parlament, naj se sestane in sprejme te predloge do konca leta.

Duda je sicer že v četrtek novo poljsko vlado obtožil, da je z razrešitvijo vodstva državne televizije, radia in tiskovne agencije kršila ustavo. Pojasnil je, da bi vlada morala pred tem spremeniti relevantno zakonodajo, česar pa ni storila.

Donald Tusk
Novice Poljska vlada odpustila pristranska vodstva državnih medijev
Ruski vohun
Novice Na Poljskem obsodili 14 tujcev, ki so vohunili za Rusijo
Donald Tusk
Novice Poljski parlament potrdil vlado novega premierja Donalda Tuska
Ne spreglejte