Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2024,
8.04

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

Natisni članek

napad Ukrajina Rusija

Nedelja, 24. 3. 2024, 8.04

1 mesec

Ruska raketa poletela nad Poljsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84
Napad na Kijev | Ukrajinska obramba je nad Kijevom in blizu prestolnice sestrelila približno deset sovražnih raket. | Foto Reuters

Ukrajinska obramba je nad Kijevom in blizu prestolnice sestrelila približno deset sovražnih raket.

Foto: Reuters

Poljski zračni prostor je preletela ruska manevrirna raketa, izstreljena proti mestom na zahodu Ukrajine, je danes sporočila poljska vojska. Dodali so, da je bila izstrelitev rakete del obstreljevanja Ukrajine, od Rusije pa zahtevajo obrazložitev incidenta.

Kot je na družbenem omrežju X sporočilo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil, je ena od raket, ki so jih izstrelile ruske sile, poljski zračni prostor kršila okoli 40 sekund, nad Poljsko pa je preletela približno dva kilometra. Vanj je vstopila nad vasjo Oserdow na vzhodu Poljske, ves čas pa so jo opazovali z vojaškimi radarji.

Poljska vojska je zato sprožila vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora. "Med drugim so bile aktivirane poljske in zavezniške zračne sile," je v svoji izjavi zapisalo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil. "Poljska vojska stalno spremlja razmere na ukrajinskem ozemlju in ostaja v stalni pripravljenosti," so še sporočili.

Poljaki zahtevajo pojasnilo

Tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Pawel Wronski je v izjavi za javnost od ruskih oblasti zahteval pojasnilo za incident. Moskvo je pozval, naj konča vojno in se osredotoči na probleme znotraj meja Rusije. Incident se je zgodil v času, ko ruske sile izvajajo obsežne zračne napade na Kijev in druge regije v Ukrajini. Zaradi intenzivnih vojaških aktivnosti blizu ukrajinsko-poljske meje je poljska vojska zvišala stopnjo pripravljenosti.

Podoben incident se je zgodil decembra lani, ko je ruska raketa vstopila v poljski zračni prostor in ga nekaj minut pozneje zapustila v smeri Ukrajine.

Rusija izvedla nove obsežne napade na Ukrajino

Ruske sile so sicer danes zjutraj začele nove obsežne zračne napade na Kijev in druge regije v Ukrajini. Zaradi intenzivnih vojaških aktivnosti blizu ukrajinsko-poljske meje je poljska vojska zvišala stopnjo pripravljenosti.

Po besedah vodje vojaške uprave Kijeva Sergija Popka je ruska vojska ukrajinsko prestolnico napadla iz regije Saratov na jugozahodu Rusije z manevrirnimi raketami, izstreljenimi iz strateških bombnikov Tu-95MS. Ukrajinska obramba je nad Kijevom in blizu prestolnice sestrelila približno deset sovražnih raket, je Popko še zapisal na Telegramu. Dodal je, da po prvih informacijah ni bilo žrtev ali škode.

Preteklo noč je bila celotna Ukrajina že tretjič v zadnjem tednu dni v pripravljenosti na napade. Po Popkovih besedah je pripravljenost v Kijevu trajala dve uri. Rusija je z raketami in iranskimi droni danes napadla tudi okrožje Strij južno od mesta Lvov na zahodu Ukrajine, so sporočile tamkajšnje oblasti. Kot je dejal župan Lvova Andrij Sadovij, so napade izvedli z okoli 20 raketami in sedmimi brezpilotnimi letalniki, tarča napadov pa je bila kritična infrastruktura.

s
Novice Pretresljivi posnetki trenutka, ko so islamisti sprožili krvavi napad #video

Aktivirali tako poljska kot letala zveze Nato

Kraj Strij je kakih 50 kilometrov oddaljen od meje s Poljsko, ki je zaradi ruskih napadov blizu svojega ozemlja zvišala stopnjo pripravljenosti. Operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil je ponoči opazilo intenzivno dejavnost ruskega letalstva, je na družbenem omrežju Facebook sporočila poljska vojska. Dodala je, da so sprožili vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora in da stalno spremljajo razmere. Zapisali so še, da so aktivirali tako poljska letala kot letala zveze Nato.

Rusija je medtem v soboto zvečer sporočila, da je odbila napad desetih ukrajinskih raket, usmerjenih na mesto Sevastopol na polotoku Krim. Tamkajšnji guverner Mihail Razvojajev je na Telegramu še sporočil, da je v napadu umrl 65-letni civilist, ki so ga zadeli ostanki rakete, štirje ljudje pa so bili ranjeni, med njimi najstnik.

Novice Posnetek zaslišanja prijetega terorista: Dobil sem 5 tisoč evrov in navodilo, naj vse pobijem #video

Rusija je medtem v soboto zvečer sporočila, da je odbila napad desetih ukrajinskih raket, usmerjenih na mesto Sevastopol na polotoku Krim. Tamkajšnji guverner Mihail Razvožajev je na Telegramu še sporočil, da je v napadu umrl 65-letni civilist, ki so ga zadeli ostanki rakete, štirje ljudje pa so bili ranjeni, med njimi najstnik. Po njegovih besedah je šlo za najobsežnejši napad na območju v zadnjem času.

Ukrajinske oblasti pa so sporočile, da so napadle dve ruski vojaški ladji, zasidrani pri Krimu, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014. "Ukrajinske oborožene sile so uspešno napadle ladji Jamal in Azov, ruski obveščevalni center in del ruske vojaške infrastrukture v Črnem morju," je sporočila ukrajinska vojska.

Ukrajina trdi, da je od začetka vojne uničila približno tretjino ruske pomorske flote v Črnem morju. Sodeč po satelitskih posnetih je Rusija večino svojega ladjevja zato iz Krima premaknila v bližino mesta Novorusijsk na vzhodu ruske črnomorske obale. Moskva je nedavno zamenjala tudi poveljnika mornarice.

V Rusiji žalujejo za žrtvami petkovega terorističnega napada

Število žrtev petkovega terorističnega napada v koncertni dvorani v predmestju Moskve je danes naraslo na 137. Med ubitimi so tudi trije otroci, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzemajo tuje tiskovne agencije. Število ranjenih je medtem naraslo na 180, med njimi so 142 ljudi prepeljali v bolnišnice. Kot je danes še sporočil ruski preiskovalni odbor, so doslej identificirali 62 žrtev napada.

V Rusiji je sicer danes dan žalovanja za žrtvami napada. Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino.

thumb
Novice Poglejte trenutek silovitega udarca ruske rakete v največji ukrajinski jez #video
Ruski prostovoljni korpus maja 2023
Novice Ruski partizani sporočajo Putinu: Marširali bomo do Moskve #video
Volišče
Novice Bizaren prizor iz Rusije: se tako goljufa na volitvah? #video
Ne spreglejte