Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2019,
12.56

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

policija nasilje protesti Hongkong

Sobota, 2. 11. 2019, 12.56

4 leta, 5 mesecev

Hongkong: policija proti protestnikom spet uporabila solzivec in vodne topove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Protesti v Hongkongu | Kljub opozorilom Pekinga je v Hongkongu danes protestiralo več tisoč ljudi. | Foto Reuters

Kljub opozorilom Pekinga je v Hongkongu danes protestiralo več tisoč ljudi.

Foto: Reuters

Policija v Hongkongu je s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji danes posredovala proti več tisoč protestnikom, ki so kljub opozorilom uradnega Pekinga v mestu protestirali za več demokratičnih svoboščin. Demonstranti so se tudi tokrat spopadli s policisti, danes pa so uničili tudi poslopje kitajske državne tiskovne agencije Xinhua.

Joshua Wong
Novice Hongkong: aktivistu prepovedali kandidaturo na volitvah

Policija je s solzivcem hitro razgnala protestnike, ki so se zbrali v parku Victoria in ki niso upoštevali opozoril, da naj zapustijo protestni shod. Protestniki, mnogi oblečeni v črno in kljub prepovedi z maskami na obrazu, so se nato razpršili po glavnih ulicah priljubljenega nakupovalnega središča z luksuznimi trgovinami Causeway Bay.

Tarča protestnikov tudi stavba kitajske tiskovne agencije

Pri tem so izbruhnili tudi spopadi med policijo in skupino protestnikov, ki je blokirala ceste in uničevala trgovine. Med drugim naj bi uničili tudi okna prostorov kitajske državne tiskovne agencije Xinhua in na vhodu v stavbo zanetili požar. Omenjena kitajska tiskovna agencija je bila prvič v petih mesecih protestov tarča nasilja protestnikov.

Tarča protestnikov je bila tudi stavba kitajske državne tiskovne agencije Xinhua. | Foto: Reuters Tarča protestnikov je bila tudi stavba kitajske državne tiskovne agencije Xinhua. Foto: Reuters

Nekaj protestnikov je metalo jajca na policiste. Policija je pred železniško postajo Wan Chai preiskala okoli 40 ljudi in izvedla večje število aretacij. V poslovnem središču Central so protestniki ob izhodu iz železniške postaje zanetili požar, metali opeko in molotovke na policiste ter postavili zapore. Posredovali so gasilci, ki so pomagali odstraniti razbitine in pogasiti ogenj, medtem ko je policija s solzivcem in gumijastimi naboji skušala zadrževati protestnike.

Avtomoto Stanovanje ali parkirno mesto? V Hongkongu je cena podobna.

Policija je aretirala več ljudi

Današnji protesti so potekali kljub svarilu iz Pekinga, kjer je vodstvo kitajske komunistične partije ob koncu zasedanja v četrtek sporočilo, da bo Kitajska zagotovila stabilnost Hongkonga. Vodstvo je med drugim sklenilo, da je to posebno upravno območje "treba upravljati strogo v skladu z ustavo in temeljnim zakonom ter zaščititi dolgoročno blaginjo in stabilnost Hongkonga".

Hongkong že več mesecev pretresajo protesti, ki so občasno tudi nasilni. Sprva so demonstracije izbruhnile zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa protestnike moti vedno večje vmešavanje Pekinga v polavtonomno območje.

Novice Hongkonška policija nad protestnike s solzivcem #video
Ne spreglejte