Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
11.03

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Hong Kong parkirna mesta

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 11.03

4 leta, 5 mesecev

Stanovanje ali parkirno mesto? V Hongkongu je cena podobna.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Hongkong je svetovna finančna prestolnica, kjer so zaradi omejenega prostora cene nepremičnin izredno visoke. Očitno k visokim življenjskim stroškom zdaj spada še lastništvo avtomobila, saj je neznanec za parkirno mesto v središču mesta plačal skoraj milijon evrov.

V središču mesta je vsega štiristo parkirnih mest, zato je povpraševanje po njih izredno veliko. | Foto: Reuters V središču mesta je vsega štiristo parkirnih mest, zato je povpraševanje po njih izredno veliko. Foto: Reuters

V mestu nebotičnikov je parkirno mesto dragocena lastnina

24. oktobra je poslovnež Johnny Cheung do zdaj še neznanemu kupcu prodal 12,5 kvadratnega metra veliko parkirno mesto za neverjetnih 969 tisoč dolarjev (872 tisoč evrov). V mestu, kjer je največ nebotičnikov na svetu in več kot 90 odstotkov prebivalstva uporablja javni prevoz, je lastništvo avtomobila postalo prestiž, ne potreba vsakega prebivalca.

Parkirno mesto je pred 79-nadstropno poslovno stavbo v središču izredno gosto poseljene soseske, kjer imata svoj sedež banka DBS in odvetniška pisarna Robertsons Solicitors. Cheung je bil lastnik štirih parkirnih mest izmed štiristotih v središču mesta in prav vse je prodal za šestmestno številko.

Postavljen je nov rekord, a za koliko časa?

Hongkong velja za eno najgosteje poseljenih območij na svetu, zato je vsak prosti kvadratni meter izredno cenjen. Zaradi vse Cene nepremičnin, med njimi tudi parkirnih mest, se bodo v prihodnje še zvišale. | Foto: Reuters Cene nepremičnin, med njimi tudi parkirnih mest, se bodo v prihodnje še zvišale. Foto: Reuters boljših finančnih pogojev in slovesa, ki se drži tega posebnega administrativnega območja, se cene nepremičnin še vedno dvigujejo. Lansko leto so pred stanovanjsko zgradbo Kowloon za 760 tisoč dolarjev (684 tisoč evrov) prodali parkirno mesto in postavili nov rekord.

Kot določa indeks stroškov življenja po Mercerju je Hongkong eno najdražjih mest za življenje. V povprečju je cena doma 1,235 milijona dolarjev (1,11 miljona evrov), kar je več kot v Singapurju, Londonu in New Yorku.

Ne spreglejte