Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
12.58

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Izrael vojna Gaza Umetna inteligenca Rafa

Četrtek, 30. 5. 2024, 12.58

2 tedna, 5 dni

Podoba Vse oči uprte v Rafo, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, postala viralna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Vse oči uprte v Rafo | V sredini je iz šotorov izpisan rek v angleščini All eyes on Rafah oziroma v prevodu Vse oči uprte v Rafo. Vir podobe je profil na omrežju Instagram iz Malezije. Največ zagona pa je dobila ravno po smrtonosnem izraelskem napadu v nedeljo na taborišče v Rafi, ko je umrlo najmanj 45 Palestincev. | Foto omrežje X

V sredini je iz šotorov izpisan rek v angleščini All eyes on Rafah oziroma v prevodu Vse oči uprte v Rafo. Vir podobe je profil na omrežju Instagram iz Malezije. Največ zagona pa je dobila ravno po smrtonosnem izraelskem napadu v nedeljo na taborišče v Rafi, ko je umrlo najmanj 45 Palestincev.

Foto: omrežje X

Podoba Vse oči uprte v Rafo (All eyes on Rafa), ki jo je ustvarila umetna inteligenca, je v zelo kratkem času postala viralna. Samo na družbenem omrežju Instagram so do danes generirano podobo, ki naj bi prikazovala begunsko taborišče, delili že skoraj 47-milijonkrat.

Na podobi je videti neskončno dolgo begunsko taborišče, ki ga obdaja zasneženo hribovje. V sredini je iz šotorov izpisan rek v angleščini All eyes on Rafah oziroma v prevodu Vse oči uprte v Rafo. Vir podobe je profil na omrežju Instagram iz Malezije. Največ zagona je dobila ravno po smrtonosnem izraelskem napadu v nedeljo na taborišče v Rafi, ko je umrlo najmanj 45 Palestincev.

Slogan naj bi izviral iz izjav predstavnika Svetovne zdravstvene organizacije, pristojnega za palestinska območja, Rika Peeperkorna, ki je v februarju posvaril pred posledicami izraelske ofenzive na Rafo, kamor so se zatekli številni palestinski begunci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg podobe, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, so se v zadnjih dneh okrepljeno začeli po družbenem omrežju širiti tudi ključnik #AllEyesOnRafah ter druge fotografije iz Rafe in palestinskih območij, s čimer želijo uporabniki opozoriti na palestinsko enklavo, kjer že več kot pol leta divja vojna.

Gaza
Novice Izraelska vojska prevzela nadzor nad koridorjem med Egiptom in Gazo
Izrael
Novice Izraelski tanki vstopili v središče mesta Rafa
Združeni narodi
Novice O napadu v Rafi na izrednem zasedanju tudi Varnostni svet ZN
Rafa, Gaza
Novice Izrael tudi po odločitvi ICJ nadaljuje napade na Rafo
Ne spreglejte