Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2024,
7.58

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Rafa ZDA Izrael Gaza

Sreda, 29. 5. 2024, 7.58

3 tedne, 1 dan

Izraelska vojska prevzela nadzor nad koridorjem med Egiptom in Gazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Gaza | Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi je medtem danes izjavil, da bi lahko vojna v Gazi trajala do konca letošnjega leta. "Morda bomo imeli še sedem mesecev bojevanja, da bi utrdili svoj uspeh in dosegli to, kar smo opredelili kot uničenje moči in vojaških zmogljivosti Hamasa," je pojasnil. | Foto Reuters

Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi je medtem danes izjavil, da bi lahko vojna v Gazi trajala do konca letošnjega leta. "Morda bomo imeli še sedem mesecev bojevanja, da bi utrdili svoj uspeh in dosegli to, kar smo opredelili kot uničenje moči in vojaških zmogljivosti Hamasa," je pojasnil.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je danes sporočila, da je prevzela operativni nadzor nad koridorjem Filadelfi na obmejnem območju med Egiptom in Gazo. Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi je medtem izjavil, da bi vojna v Gazi lahko trajala do konca letošnjega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vzpostavili smo operativni nadzor nad 14 kilometrov dolgim koridorjem," je novinarjem pod pogojem anonimnosti povedal izraelski vojaški uradnik.

Koridor sicer služi kot varnostni pas med Egiptom in Gazo. Izraelska vojska ga je pred tem nadzirala do leta 2005, ko se je nato umaknila iz večjega dela palestinske enklave. Od takrat je Izrael opozarjal, da se preko koridorja dobavlja orožje oboroženim skupinam v Gazi.

Ponovni nadzor nad koridorjem je izraelska vojska prevzela le nekaj tednov potem, ko je 7. maja prevzela nadzor nad mejnim prehodom Rafa z Egiptom in sprožila kopensko ofenzivo na mesto Rafa na jugu Gaze.

Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi je medtem danes izjavil, da bi lahko vojna v Gazi trajala do konca letošnjega leta. "Morda bomo imeli še sedem mesecev bojevanja, da bi utrdili svoj uspeh in dosegli to, kar smo opredelili kot uničenje moči in vojaških zmogljivosti Hamasa," je pojasnil.

"Zmaga za nas pomeni uničenje vojaških zmogljivosti Hamasa, vrnitev vseh talcev in zagotovitev, da ob koncu vojne iz Gaze ne bo več groženj za Izrael. Z drugimi besedami, na naši meji ne bo več teroristične vojske, ki jo financira Iran," je nadaljeval in naznanil, da v Izraelu že potekajo razprave o povojni prihodnosti Gaze.

"Poskušamo načrtovati, kaj se bo zgodilo po vojni, da bodo Palestinci sami odgovorni za svoja življenja. Odgovorni bomo za varnost Izraela, vendar ne želimo vladati v Gazi," je dodal.

Blinken: Izrael mora čimprej pripraviti povojni načrt za Gazo

Izrael mora čimprej pripraviti povojni načrt za Gazo, je danes med obiskom v Moldaviji izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Prepričan je, da takšen načrt zagotovil, da Izrael ne bi imel dolgoročnega nadzora nad varnostjo v enklavi. Ob tem je pozval k takojšnji preiskavi nedavnega smrtonosnega izraelskega napada na taborišče pri Rafi.

"Če ne bo načrta za dan po, ne bo dneva po. In to je tisto, kar moramo dobiti, čimprej," je na novinarski konferenci v Kišinjovu dejal Blinken. Meni, da bi brez prave tranzicije v Gazi vladala kaos in brezpravje, to praznino pa bi sčasoma lahko znova zapolnilo palestinsko islamistično gibanje Hamas ali druge skrajne skupine.

Nedavni izraelski napad na begunsko taborišče pri Rafi, v katerem je po navedbah palestinskih uradnikov umrlo 45 ljudi, je označil za grozljiv. "Kogarkoli, ki je videl posnetke, so ti prizori globoko prizadeli. Z Izraelom smo bili jasni glede nujnosti takojšnje preiskave in ugotovitve, kaj natančno se je zgodilo in zakaj se je to zgodilo," je poudaril.

Ob tem je še dodal, da ne more potrditi poročil, da je bilo v napadu uporabljeno ameriško orožje.

Na vprašanje, ali podpira uporabo zahodnega orožja za napade Kijeva na Rusijo, pa je Blinken izjavil le, da so se zaveznice na vsakem koraku od začetka ruske invazije na Ukrajino prilagajale. "Tako bomo ravnali tudi v prihodnje. Vedno poslušamo, vedno se učimo in vedno odločamo o tem, kaj je nujno, da se lahko Ukrajina še naprej učinkovito brani," je povedal.

Pri tem je izrazil prepričanje, da bo Ukrajina ob podpori zaveznic v prihodnje postala uspešna država, ki se bo vojaško, gospodarsko in demokratično postavila na lastne noge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na srečanju z moldavsko predsednico Maio Sandu je obljubil trdno podporo Washingtona Moldaviji na številnih področjih od energetske neodvisnosti do spodbujanja demokracije. "Vidimo vas kot zelo dragoceno partnerico v regiji in smo trajno zavezani k sodelovanju," je dodal.

Sandu je medtem pozdravila podporo ZDA tako Moldaviji kot Ukrajini. "Zaradi pomoči Ukrajini je tudi Moldavija varnejša. Zelo smo hvaležni vam in Američanom, da nam pomagate v tem težkem času," je dodala.

ZDA zaradi napada na Rafo ne bodo spreminjale politike do Izraela

Bela hiša je v torek sporočila, da nedeljski izraelski napad v Rafi, v katerem je bilo ubitih več deset Palestincev, ni prestopil "rdeče črte", zaradi katere bi se morala spremeniti politika ZDA, poročajo ameriški mediji.

Več predstavnikov vlade je v torek novinarjem podobe iz Rafe opisalo kot srce parajoče, tragične in grozljive, vendar pa ni bilo znamenj, da bi se zaradi tega kmalu spremenila politika, poroča ameriški medij The Hill.

"Še vedno menimo, da večja kopenska operacija v Rafi ni upravičena. Še vedno si ne želimo, da bi Izraelci, kot rečeno, z večjimi enotami na velikem delu ozemlja vdrli v Rafo. To še vedno verjamemo in tega za zdaj še nismo videli," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Varnostni svet ZN o predlogu resolucije 

Alžirski veleposlanik v ZN Amar Bendjama je v torek po izrednem zasedanju za zaprtimi vrati novinarjem dejal, da bo v kratkem predlagal resolucijo z zahtevo za konec izraelske ofenzive v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali bodo ZDA kot najzvestejša zaveznica Izraela resolucijo podprle ali bodo spet vložile veto. 

"Zaradi tega nedeljskega napada ne bo nobenih političnih sprememb. To se je preprosto zgodilo. Izraelci ga bodo preiskali. Zelo nas bo zanimalo, kaj bodo v preiskavi ugotovili, in videli bomo, kako bo šlo naprej," je dejal.

Mednarodna skupnost ogorčena, ZDA mlačno

Nedeljski napad izraelske vojske na begunsko taborišče je sicer v zadnjih dneh sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti in številnih voditeljev držav.

Predsednik ZDA Joe Biden je v začetku maja opozoril, da bo Izraelu prenehal pošiljati določeno orožje, kot so bombe in artilerijske granate, če bo sprožil napad na Rafo. Bela hiša je Izrael pozvala, naj ne pošilja vojske v Rafo brez jasnega načrta za varno evakuacijo civilistov.

Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je prejšnji teden novinarjem povedal, da ni matematične formule za oceno ravnanja Izraela v Rafi.

"Še vedno ocenjujemo, da je to, kar se dogaja v Rafi, po obsegu omejeno," je povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je požar v Rafi opisal kot tragičen incident in dejal, da ga Izrael temeljito preiskuje in se bo iz njega nekaj naučil. Izraelski uradniki naj bi ZDA povedali, da je šrapnel ob napadu na voditelje Hamasa zadel rezervoar za gorivo v bližini taborišča za razseljene osebe.

Bela hiša že več tednov poziva Izrael, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da bi preprečil smrt nedolžnih civilistov in humanitarnih delavcev v Gazi, kjer številni Palestinci nimajo dostopa do prehrane, vode in zdravil.

ICJ
Novice Guardian: Nekdanji šef Mosada naj bi grozil tožilki na mednarodnem sodišču
Izrael
Novice Izraelski tanki vstopili v središče mesta Rafa
Združeni narodi
Novice O napadu v Rafi na izrednem zasedanju tudi Varnostni svet ZN
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva sprejela svojce izraelskih talcev #video
Ne spreglejte