Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
15.16

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Rafa Palestina vojna tanki Gaza Izrael

Torek, 28. 5. 2024, 15.16

3 tedne, 1 dan

Izraelski tanki vstopili v središče mesta Rafa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Izrael | Izraelska vojska tako stopnjuje ofenzivo na mesto Rafa, zračne napade in obstreljevanje nadaljuje tudi drugod po oblegani palestinski enklavi. | Foto Reuters

Izraelska vojska tako stopnjuje ofenzivo na mesto Rafa, zračne napade in obstreljevanje nadaljuje tudi drugod po oblegani palestinski enklavi.

Foto: Reuters

Kljub ogorčenju mednarodne skupnosti po nedeljskem napadu izraelskih sil na begunsko taborišče blizu mesta Rafa, v katerem je bilo ubitih najmanj 45 ljudi, so danes izraelski tanki vstopili v središče tega mesta na jugu Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izraelski tanki so na krožišču Al Auda v središču mesta Rafa," je za AFP povedala ena od prič v mestu. Prisotnost izraelskih tankov v središču mesta je potrdil tudi palestinski varnostni vir v Rafi, navaja AFP.

Izraelska vojska tako stopnjuje ofenzivo na mesto Rafa, zračne napade in obstreljevanje pa nadaljuje tudi drugod po oblegani palestinski enklavi. Tarča napadov je znova tudi območje Tal Al Sultan blizu Rafe, kjer je izraelska vojska v nedeljo izvedla napad, v katerem je življenje izgubilo najmanj 45 ljudi.

Napad na taborišče za razseljene Palestince, o katerem bo danes razpravljal tudi varnostni svet ZN, je sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa ga je označil za tragično nesrečo.

Mednarodne organizacije svarijo, da v Gazi ni več nobenega varnega območja

Številne mednarodne organizacije znova svarijo, da v Gazi ni več nobenega varnega območja, medtem ko Izrael kljub številnim prošnjam, pozivom in opozorilom mednarodne skupnosti nadaljuje ofenzivo v Rafi ter njeni okolici, ki je bila še eno zadnjih zatočišč za razseljene Palestince.

"Nikjer in nihče ni varen. Vsak dan umre več civilistov, družine so prisiljene živeti v vedno bolj grozljivih razmerah. Območje Gaze je postalo pekel na zemlji. Edino upanje je takojšnja prekinitev ognja," je na omrežju X sporočila agencija za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Po podatkih UNRWA je iz Rafe od začetka izraelske kopenske ofenzive pred skoraj tremi tedni zbežalo že več kot milijon civilistov, agencija pa ponovno opozarja tudi na ogroženost zdravstvenih ustanov. V okrožju Rafa na jugu Gaze po navedbah palestinskih oblasti komaj deluje le še ena bolnišnica.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je ob tem danes sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah v palestinski enklavi skupno ubitih 46 ljudi, še 110 pa je ranjenih. Skupno število Palestincev, ki so bili ubiti od začetka izraelske ofenzive na Gazo 7. oktobra lani, je doseglo 36.096, več kot 80 tisoč pa je ranjenih.

Preberite še:

Palestina
Novice Po Španiji in Norveški tudi Irska uradno priznala Palestino
napad na taborišče v Rafi
Novice Z območja Rafe poročila o več deset ubitih v izraelskem napadu #video
Združeni narodi
Novice O napadu v Rafi na izrednem zasedanju tudi Varnostni svet ZN
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva sprejela svojce izraelskih talcev #video
Ne spreglejte