Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
8.23

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Rafa Izrael Gaza Varnostni svet ZN

Torek, 28. 5. 2024, 8.23

3 tedne, 2 dneva

O napadu v Rafi na izrednem zasedanju tudi Varnostni svet ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Združeni narodi | Da napad kaže na to, da v Gazi ni nikjer varno, je izpostavil tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Podobe iz napadenega taborišča je označil za grozljive, po njegovem mnenju pa kažejo na to, da Izrael ne spreminja načina vojskovanja. | Foto Reuters

Da napad kaže na to, da v Gazi ni nikjer varno, je izpostavil tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Podobe iz napadenega taborišča je označil za grozljive, po njegovem mnenju pa kažejo na to, da Izrael ne spreminja načina vojskovanja.

Foto: Reuters

O izraelskem napadu, v katerem je v nedeljo v taborišču za razseljene v Rafi umrlo 45 ljudi, bo danes na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Napad, ki je že v ponedeljek sprožil val zgražanja, so obsodili tudi najvišji predstavniki Združenih narodov.

K izrednemu zasedanju VS ZN je pozvala Alžirija, poziv naj bi podprla tudi Slovenija, navedbe diplomatov povzemajo tuje tiskovne agencije.

Sklic zasedanja sledi valu obsodb, ki so se zvrstile iz držav po vsem svetu, zlasti arabske pa so dogodek označile za pokol. Ubitih je bilo 45 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Večina žrtev je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti v palestinski enklavi žensk in otrok.

Izrael: Napadali smo Hamas

Izrael je napad označil za tragično nesrečo in sporočil, da izvaja preiskavo. Napad naj bi bil usmerjen proti ciljem, povezanim s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, dva njegova visoka predstavnika naj bi bila pri tem ubita.

ZDA so v odzivu ponovile, da mora Izrael storiti vse, da bi preprečil žrtve med civilisti. Obenem skupaj z izraelskimi partnerji preučujejo, kaj natančno se je zgodilo, je javil State Department.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem napad ostro obsodil. "V Gazi ni varnega mesta. Ta groza se mora končati," je v ponedeljek zapisal na omrežju X.

Gaza
Novice Slovenija v VS ZN znova zahtevala konec izraelske ofenzive v Gazi

Da napad kaže na to, da v Gazi ni nikjer varno, je izpostavil tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Podobe iz napadenega taborišča je označil za grozljive, kažejo pa po njegovem mnenju na to, da Izrael ne spreminja načina vojskovanja.

Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths je izpostavil številna svarila pred civilnimi žrtvami, ki so spremljala izraelsko napoved napada na Rafo. "Posledice smo videli v sinočnjem popolnoma nesprejemljivem napadu," je sporočil. "Imenovati to napaka, je sporočilo, ki ubitim, žalujočim in tistim, ki se trudijo reševati življenja, ne pomeni nič," je dodal.

Iz Rafe na jugu območja Gaze danes že poročajo o novih izraelskih napadih.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Vlada naj zbere pogum za priznanje Palestine
ICJ, Meddržavno sodišče, sodniki
Novice Meddržavno sodišče: Izrael naj nemudoma zaustavi ofenzivo v Rafi
Ne spreglejte