Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 10. 2023,
7.36

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

Natisni članek

Palestina Izrael Bližnji vzhod

Sobota, 14. 10. 2023, 7.36

6 mesecev, 3 tedne

VOJNA V IZRAELU, 8. DAN

"Ponavljamo poziv. Umaknite se. Napad na Gazo se bo kmalu začel."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

Ob 15. uri (ob 16. uri po slovenskem času) se je iztekel rok za pobeg civilistov iz Gaze. V pekarnah zmanjkuje kruha, postopoma zmanjkuje pitne vode, prav tako so brez elektrike. Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu v neprebojnem jopiču obiskal vojake, nameščene na meji z Gazo, in napovedal naslednjo fazo obračuna s Hamasom. Najvišji izraelski vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari je ponovil poziv prebivalcem Gaze, naj se umaknejo na jug, saj se bo napad na Gazo kmalu začel. 

Poudarki dneva: 

22.46 V Izraelu se je krizni vladi narodne enotnosti pridružil še en opozicijski politik

21.33 Michel zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu za torek sklical izredni vrh EU
21.01 Izrael: Ponavljamo poziv. Umaknite se. Napad na Gazo se bo kmalu začel. 
20.32 Netanjahu ob obisku vojakov na fronti: Prihaja naslednja faza
17.52 Bruselj napovedal povečanje humanitarne pomoči za Gazo
17.32 Netanjahu obiskal vojake na meji z Gazo
17.18 Blinken pozval Kitajsko k uporabi vpliva na Bližnjem vzhodu
16.39 Veliki protest za Palestino v Londonu
15.15 V napadu na konvoj v Gazi ubitih najmanj 12 civilistov
15.10 Hamas: V izraelskih napadih je bilo ubitih osem talcev 
15.07 Izrael obžaluje smrt novinarja v Libanonu, odgovornosti zanjo ne priznava
13.59 V Jemnu protest v podporo Palestini
13.39 Izrael in Egipt naj bi se strinjala z odhodom državljanov ZDA iz Gaze

12.32 Savdska Arabija prekinila pogovore o normalizaciji odnosov z Izraelom
12.14 V Egiptu pristalo letalo WHO z medicinsko pomočjo za Gazo
12.11 Število smrtnih žrtev med Palestinci naraslo na več kot 2200
12.00 Anketa: Izraelci za napad Hamasa krivijo vlado, želijo Netanjahujev odstop
11.48 Jordanija: Izgon Palestincev bo povzročil vojno v regiji, to moramo ustaviti
10.57 Sirene za zračni napad v južnem Izraelu
10.12 Prebivalci severnega dela Gaze bežijo pred pričakovano izraelsko ofenzivo

9.33 Odziv držav na poziv Palestincem, naj zapustijo Gazo
9.11 Borrell: Svetu je na Bližnjem vzhodu spodletelo
8.20 Teden dni po napadu Hamasa na Izrael se nasilje nadaljuje

22.46 V Izraelu se je krizni vladi narodne enotnosti pridružil še en opozicijski politik

V Izraelu se je krizni vladi narodne enotnosti pridružil še nekdanji obrambni minister Avigdor Liberman, ki je trenutno del opozicije, so danes sporočili iz stranke Likud premierja Benjamina Netanjahuja.

Vse več politikov je že podprlo krizno vlado narodne enotnosti, saj da je treba biti enoten v času največje krize Izraela. Široka podpora je potrebna za sprejemanje pomembnih vojaških in političnih odločitev, ocenjuje nemška tiskovna agencija dpa.

O krizni vladi narodne enotnosti sta se ta teden dogovorila Netanjahu in opozicijski voditelj Beni Ganc. Parlament jo je potrdil v četrtek.

Netanjahu in Ganc sta se v sredo dogovorila še o vzpostavitvi vojnega kabineta, v katerem so tudi obrambni minister Joav Galant ter dva opazovalca.

Pripadniki Hamasa so pred enim tednom izvedli nepričakovan in silovit napad na Izrael. Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 3500 ljudi, ranjenih je na tisoče ljudi. Hamas je še približno 150 ljudi vzel za talce. Izraelska vojska se trenutno pripravlja na obsežno kopensko ofenzivo, zaradi česar so ukazali evakuacijo severnega dela Gaze.

21.33 Michel zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu za torek sklical izredni vrh EU

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes zaradi "terorističnih napadov Hamasa na Izrael" in razvijajoče tragedije, ki ima posledice tudi za Evropo, za torek sklical izredni vrh EU, ki bo potekal preko videopovezave. Zelo pomembno je, da Evropski svet določi skupno stališče in jasno smer ukrepanja, je zapisal v vabilu voditeljem.

"Nič ne opravičuje brutalnih terorističnih napadov Hamasa na Izrael. Z izraelskim ljudstvom smo popolnoma solidarni. Izrael ima pravico, da se brani v skladu z mednarodnim pravom," je Michel danes zapisal na družbenem omrežju X.

V vabilu pa je opozoril tudi na tragične prizore iz Gaze, kjer primanjkuje osnovnih potrebščin.

Prepričan je, da mora Evropski svet v skladu s pogodbami in skupnimi vrednotami določiti skupno stališče in jasno enotno smer ukrepanja, ki odraža kompleksnost dogajanja. Spomnil je, da je EU od nekdaj zagovarjala mir in spoštovanje mednarodnega prava, tako mora tudi v prihodnje delovati v smeri zagotavljanja humanitarne pomoči in odvračanja od zaostrovanja konflikta. Zavzel se je tudi za okrepitev sodelovanja z regionalnimi akterji. Ob tem pa je poudaril, da se nikoli ne sme pozabiti na zasledovanje miru na podlagi rešitve dveh držav.

Predsednik Evropskega sveta je v vabilu sicer posvaril, da ima konflikt širše varnostne posledice, saj lahko med drugim še okrepi skrajneže. Dogajanje med Izraelom in Hamasom pa lahko resno vpliva tudi na migracije, je dodal. "Če ne bomo ravnali previdno, obstaja nevarnost nadaljnjih migracijskih valov v Evropo," je opozoril.

21.01 Izrael: Ponavljamo poziv. Umaknite se. Napad na Gazo se bo kmalu začel. 

Najvišji izraelski vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari je ponovil poziv prebivalcem Gaze, naj se umaknejo na jug, saj se bo napad na Gazo kmalu začel. 

"To je zaradi vaše osebne varnosti," je v televizijskem nagovoru dejal kontraadmiral Daniel Hagari. Kdaj natančno se bo operacija začela, ni povedal.

Hagari je Hamas tudi obtožil, da poskuša uporabiti civiliste kot "živi ščit". Izraelska vojska je pred tem trdila, da ima dokaze, da je militantna skupina postavila cestno blokado na osrednji poti in ljudem preprečila beg proti jugu.

20.32 Netanjahu ob obisku vojakov na fronti: Prihaja naslednja faza

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes obiskal izraelske vojake na frontni črti z območjem Gaze in napovedal naslednjo fazo obračuna s Hamasom. Na družbenem omrežju X je objavil videoposnetek, ob tem pa zapisal: "Z vojaki na frontni črti z Gazo. Vsi smo pripravljeni." Tudi vojska je danes sporočila, da se pripravlja na naslednjo fazo.

Iz njegovega urada so po poročanju britanskega BBC sporočili, da je vojake izraelske pehote pred območjem Gaze vprašal, ali so pripravljeni na naslednjo fazo. "Naslednja faza prihaja," je napovedal.

Kaj je s tem mislil, ni pojasnil, je pa znano, da se Izrael s kopičenjem enot na meji z območjem Gaze po obstreljevanju območja iz zraka, kopnega in morja pripravlja na kopensko ofenzivo na Gazo.

Pred tem je 1,1 milijona Palestincev na severu območja v petek pozval, naj se umaknejo na jug. Več deset tisoč jih je po podatkih izraelske vojske to tudi storilo, njihov množičen beg pa se nadaljuje.

Tudi vojska je danes sporočila, da se pripravlja na usklajen napad na Gazo iz zraka, morja in na kopnem. Zagotovili so, da so priprave v zaključni fazi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Bataljoni in vojaki so razporejeni po vsej državi in so pripravljeni okrepiti pripravljenost za naslednje faze vojne – s poudarkom na obsežni kopenski operaciji," so izraelske obrambne sile (IDF) sporočile v izjavi.

Izraelska vojska napade na Gazo izvaja po nepričakovanem vdoru palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje pred tednom dni. Doslej je Hamas v napadih ubil okoli 1.300 Izraelcev, v Gazi pa je izraelsko obstreljevanje zahtevalo več kot 2.200 življenj.

17.52 Bruselj napovedal povečanje humanitarne pomoči za Gazo

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je po današnjem pogovoru z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je Izrael pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava z odzivom na Hamasov napad.

"Komisija bo trenutno humanitarno pomoč za Gazo nemudoma povečala za 50 milijonov evrov. Tako bo skupaj znašala več kot 75 milijonov evrov," je po pogovoru z Guterresom povedala von der Leynova.

Komisija je tudi napovedala nadaljnje tesno sodelovanje z ZN in njegovimi agencijami, da bi pomoč dosegla tiste na območju Gaze, ki jo potrebujejo.

17.32 Netanjahu obiskal vojake na meji z Gazo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes v neprebojnem jopiču obiskal vojake, nameščene na meji z Gazo. 

17.18 Blinken pozval Kitajsko k uporabi vpliva na Bližnjem vzhodu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v današnjem telefonskem pogovoru kitajskega zunanjega ministra Wang Yija pozval, naj Kitajska s svojim vplivom pomaga zagotoviti, da se konflikt med Izraelom in Hamasom ne bo razširil na druge bližnjevzhodne države, Wang pa je Washington pozval h konstruktivni in odgovorni vlogi.

Antony Blinken | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je sporočil, da je imel Blinken, ki se je v okviru turneje v regiji mudil v Savdski Arabiji, produktiven enourni telefonski pogovor s kitajskim kolegom.

Novinarjem na letalu, ki so z Blinknom iz Rijada potovali v Združene arabske emirate, je povedal, da je bilo Blinknovo sporočilo to, da je po ocenah ZDA v skupnem interesu ustavitev širjenja konflikta in da bi bilo koristno, če bi Kitajska uporabila svoj vpliv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska ima dobre odnose z Iranom, ki podpira palestinsko skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki bi lahko odprlo drugo fronto proti Izraelu.

Wang pa je ocenil, da bi ZDA morale "odigrati konstruktivno in odgovorno vlogo in zadevo čim prej vrniti na pot politične rešitve", so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Dodal je, da je Peking pozval k čimprejšnjemu sklicu mednarodnega mirovnega srečanja, da bi dosegli široko soglasje. Izpostavil je, da je "temeljna rešitev palestinskega vprašanja v izvajanju rešitve dveh držav".

16.39 Veliki protest za Palestino v Londonu

Na tisoče protestnikov se je danes pridružilo propalestinskemu shodu v središču Londona. Pohod se je začel okoli 13. ure.

15.36 Rok za evakuacijo je potekel

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je danes prejel ukaz izraelskih sil z rokom za evakuacijo svoje bolnišnice Al Quds do 15. ure.

Rdeči polmesec je sporočil, da bolnišnice ni mogoče varno evakuirati in mora še naprej skrbeti za bolne in ranjene. 

Ob 15. uri se je iztekel rok za pobeg.  | Foto: Guliverimage Ob 15. uri se je iztekel rok za pobeg. Foto: Guliverimage

15.30 Izraelska vojska naj bi ubila še enega od organizatorjev sobotnih napadov Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je danes sporočila, da je z raketnimi napadi na območje Gaze ubila še enega pripadnika oboroženega palestinskega gibanja Hamas, ki naj bi bil med odgovornimi za organizacijo napadov na Izrael prejšnjo soboto. Sile IDF so že ponoči oznanile, da so ubile enega od vodij sobotnih napadov Hamasa.

"Ali al Kadi je vodil nečloveški in barbarski pokol civilistov 7. oktobra v Izraelu. Pravkar smo ga odstranili. Vsi Hamasovi teroristi bodo doživeli enako usodo," je v objavi na družbenem omrežju X zapisala izraelska vojska.

Al Kadi je bil leta 2005 izpuščen v okviru izmenjave zapornikov in se je nato vrnil na območje Gaze, ki ga od leta 2007 nadzira Hamas. Po navedbah izraelske vojske je bil pred tem zaprt zaradi ugrabitev in umorov civilistov v Izraelu.

Izraelska vojska je že ponoči sporočila, da so v raketnih napadih na položaje Hamasa ubili pripadnika Hamasa Merada Abuja Merada, ki je bil po navedbah IDF "v veliki meri odgovoren za vodenje teroristov med sobotnim pokolom".

Pripadniki gibanja Hamas so doslej na izraelski strani ubili več kot 1.300 ljudi. Izrael je v odgovor začel silovito bombardiranje Gaze, v katerem je bilo doslej ubitih več kot 2.215 Palestincev, med njimi 724 otrok.

15.15 V napadu na konvoj v Gazi ubitih najmanj 12 civilistov

Na severu območja Gaze je bil na eni od evakuacijskih poti v petek popoldne napaden konvoj palestinskih civilistov. Pri tem je bilo po poročanju britanskega BBC ubitih najmanj 12 ljudi, tudi otroci. Na tovornjaku, ki je bil zadet, pa je bilo okoli 30 ljudi, je bilo videti na posnetkih.

Pot iz severa proti jugu Gaze je bila polna cel dan, saj so se prebivalci severnega dela palestinske enklave množično odzvali na petkov poziv izraelske vojske, naj se pred načrtovano kopensko operacijo umaknejo na jug.

Vojska jim je za umik sprva dala en dan časa, nato pa je rok nekoliko zamaknila, tako da naj bi se po zadnjih podatkih iztekel danes ob 15. uri po srednjeevropskem času.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bilo med begom ubitih 70 ljudi, in za napad okrivilo Izrael. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da proučuje napad, skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira Gazo, pa obtožila, da prebivalcem skuša preprečiti odhod na jug.

Med begom je bilo ubitih 70 ljudi.  | Foto: Guliverimage Med begom je bilo ubitih 70 ljudi. Foto: Guliverimage

15.10 Hamas: V izraelskih napadih je bilo ubitih osem talcev 

Oboroženo krilo Hamasa je v izjavi sporočilo, da je bilo v izraelskih zračnih napadih v zadnjih 24 urah ubitih osem zapornikov, vključno s štirimi tujci, poroča Reuters.

15.07 Izrael obžaluje smrt novinarja v Libanonu, odgovornosti zanjo ne priznava

Izraelska vojska je danes sporočila, da "zelo obžaluje" smrt novinarja agencije Reuters, ki je bil ubit, ko se je znašel ujet v čezmejnem obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom. Vojska odgovornosti za petkov incident, v katerem je bilo še šest novinarjev ranjenih, ni priznala. Libanon pa je smrt novinarja pripisal izraelskemu ognju.

"Zelo nam je žal za novinarjevo smrt," je odgovoril tiskovni predstavnik vojske Richard Heht na vprašanje o petkovi smrti Reutersovega poročevalca in snemalca.

Izraelska vojska odgovornosti za njegovo smrt sicer ni priznala. Heht je glede incidenta, v katerem je bilo ranjenih še šest drugih novinarjev, dejal, da to preiskujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija Reuters je v petek potrdila smrt svojega poročevalca in snemalca Issama Abdallaha, drugih podrobnosti pa ni objavila.

Med ranjenimi sta bila še dva novinarja Reutersa, francoske AFP in katarske televizije Al Jazeera, so sporočili iz omenjenih medijev.

Po besedah enega od dveh ranjenih dopisnikov AFP je bila skupina novinarjev iz različnih medijskih hiš v bližini vasi Alma al Šab nedaleč od meje z Izraelom, ko so se znašli sredi čezmejnega obstreljevanja.

13.39 Izrael in Egipt naj bi se strinjala z odhodom državljanov ZDA iz Gaze

Izrael in Egipt sta se strinjala, da lahko državljani ZDA danes zapustijo območje Gaze prek mejnega prehoda Rafa, je sporočil neimenovani ameriški uradnik. Za zdaj ostaja odprto, ali jim bo skrajno palestinsko gibanje Hamas dovolilo zapustiti območje Gaze, ki ga nadzoruje od leta 2007.

Mejni prehod Rafa med Egiptom in območjem Gaze bo danes odprt med 12. in 17. uro po krajevnem času v skladu z dogovorom med izraelsko in egiptovsko vlado, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal ameriški uradnik, ki spremlja ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na njegovi turneji po Bližnjem vzhodu.

Za zdaj ni jasno, ali bo Hamas, ki nadzoruje Gazo, ameriškim državljanom dovolil zapustiti ozemlje.

ZDA še nimajo potrditve, da je bil dogovor uresničen, "je pa bil namen odpreti" mejni prehod, je pojasnil ameriški uradnik.

Po njegovih besedah je Katar, ki ga je Blinken obiskal v petek, pritisnil na Hamas, s katerim vzdržuje tesne vezi, da bi omogočil odhod ljudi.

Pojasnil je še, da je od 500 do 600 ameriških državljanov, ki so na območju Gaze, poizvedovalo o načinih, kako zapustiti to oblegano območje. Dejal je, da ne ve, ali so državljani drugih držav lahko zapustili območje.

Uradnik je že v petek povedal, da se ZDA dogovarjajo o možnosti, kako bi lahko odprli mejni prehod Rafa za tuje državljane, ki želijo zapustiti območje.

Ameriški državni sekretar Blinken je v okviru bližnjevzhodne turneje v preteklih dneh obiskal Izrael, Jordanijo, Katar in Savdsko Arabijo, odpotoval pa naj bi tudi v Bahrajn, Združene arabske emirate in Egipt. Tamkajšnje voditelje naj bi med drugim pozval, da uporabijo svoj vpliv pri obvladovanju Hamasa in ga prepričajo, da osvobodi pred tednom dni zajete talce, med katerimi so tako Izraelci kot tujci.

12.32 Savdska Arabija prekinila pogovore o normalizaciji odnosov z Izraelom

Savdska Arabija je do nadaljnjega prekinila pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z Izraelom, so danes za tuje tiskovne agencije potrdili dobro obveščeni viri. Prekinitev pogovorov je povezana z izraelskim bombardiranjem območja Gaze in prisilnim preseljevanjem tamkajšnjega palestinskega prebivalstva.

Do prekinitve pogovorov prihaja ravno v času obiska ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Rijadu, kamor je prišel v okviru turneje po šestih državah v regiji, ki jo je spodbudil izbruh spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Savdsko zunanje ministrstvo je v petek objavilo izjavo, v kateri je obsodilo "prisilno preseljevanje Palestincev iz Gaze" in "nadaljevanje napadov na nezaščitene civiliste," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rijad se je s tem odzval na potezo izraelske vojske, ki je prebivalcem severnega dela Gaze v luči pričakovane kopenske ofenzive v petek ukazala, naj zapustijo svoje domove in se odpravijo na jug palestinske enklave. Izrael je medtem na meji z Gazo v zadnjih dneh namestil več deset tisoč vojakov.

Konflikt v Izraelu in Gazi je ogrozil pogovore o zgodovinski normalizaciji odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo, potem ko sta prejšnji mesec tako savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman kot izraelski premier Benjamin Netanjahu potrdila, da sta državi vse bližje dogovoru.

Izrael je doslej normaliziral odnose z Egiptom, Jordanijo, Marokom, Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom, a morebitno priznanje Savdske Arabije bi zaradi vloge te države kot varuha dveh najsvetejših krajev islama veljalo za zgodovinsko v bližnjevzhodni diplomaciji.

K temu so močno težile predvsem ZDA in vlada predsednika Joeja Bidna, medtem pa je zbliževanje Rijada in Tel Aviva naletelo na kritike Irana, ki je v tem videl izdajo Palestincev. O potrebi po enotnosti islamskega sveta je bin Salman v četrtek govoril tudi z iranskim predsednikom Mohamedom Raisijem, kar je bil njun prvi neposreden stik, odkar so se odnosi med državama letos začeli izboljševati.

12.14 V Egiptu pristalo letalo WHO z medicinsko pomočjo za Gazo

V Egiptu blizu meje z območjem Gaze je pristalo letalo z medicinskimi in drugimi potrebščinami za nujne zdravstvene potrebe prebivalcev te palestinske enklave, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pomoč bi lahko po navedbah organizacije v Gazo dostavili takoj, ko bodo omogočili dostop preko mejnega prehoda Rafa.

Kot je na družbenem omrežju X sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, je letalo z zdravstvenimi potrebščinami pristalo v egiptovskem mestu Arish, približno 45 kilometrov od meje z Gazo.

Po besedah prvega moža WHO so zaloge pripravljene za dostavo v Gazo, takoj ko bo vzpostavljen humanitarni dostop prek prehoda Rafa, edinega mejnega prehoda, ki povezuje Egipt in območje Gaze. Pomoč med drugim vključuje zdravila in medicinski material ter osnovne zdravstvene zaloge za potrebe 300 tisoč ljudi, so navedli pri WHO.

Do napovedi prihaja po srečanju Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, na katerem sta govorila o oskrbi Gaze, kjer so humanitarne razmere vse zahtevnejše.

Združeni narodi so medtem danes opozorili, da je bilo na območju Gaze po tednu dni intenzivnega bombardiranja izraelskih sil uničenih več kot 1.300 zgradb.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je sporočil, da je bilo uničenih 5.540 domov v teh zgradbah, skoraj 3.750 domov pa je bilo tako močno poškodovanih, da niso primerni za bivanje. Po podatkih OCHA, ki se sklicuje na podatke pristojnega ministrstva v Gazi, je bilo 55 tisoč domov delno poškodovanih.

Združeni narodi tudi spremljajo število ljudi, ki so bili od izbruha spopadov med izraelskimi silami in pripadniki skrajnega gibanja Hamas razseljeni na območju Gaze. Do četrtka so jih zabeležili več kot 423 tisoč.

Izrael je v petek pozval k preselitvi približno 1,1 milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave pred pričakovano ofenzivo izraelskih sil.

Glede na ocene do petka zvečer je "zbežalo na desettisoče ljudi", je sporočil urad ZN in dodal, da natančen obseg notranje razseljenih oseb na območju Gaze trenutno ni znan.

12.11 Število smrtnih žrtev med Palestinci naraslo na več kot 2.200

Teden dni po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael izraelska vojska nadaljuje obstreljevanje območja Gaze, kjer je po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje samo v zadnjih 24 urah bilo ubitih 324 ljudi, od tega 126 otrok. Doslej je bilo po navedbah istega vira na območju Gaze ubitih že 2.215 Palestincev, med njimi 724 otrok.

Območje Gaze od leta 2007 nadzira Hamas, njegovo ministrstvo za zdravje pa je ob tem danes še sporočilo, da je bilo v izraelskem obstreljevanju v zadnjih 24 urah ranjenih več kot tisoč ljudi.

Skupno je bilo v tednu dni medsebojnih napadov v Gazi ranjenih 8.714 ljudi, so po poročanju tujih tiskovnih agencij še sporočili z ministrstva.

Več deset tisoč prebivalcev Gaze medtem po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska očitno podaljšala, po navedbah prič beži na jug te palestinske enklave pred napovedano kopensko ofenzivo.

V napadih pa je Hamas po izraelskih podatkih doslej ubil več kot 1.300 ljudi.

Hamas medtem nadaljuje raketne napade na Izrael. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa jih z območja Gaze še naprej izstreljujejo proti Tel Avivu v središču države, a poročil o žrtvah danes dopoldne ni bilo. Alarmi zaradi raketnih napadov so se oglasili tudi na jugu Izraela.

Tel Aviv je bil tarča raketnih napadov tudi v petek, ko se je zaradi tega morala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je bila tam na obisku, zateči v zaklonišče.

12.00 Anketa: Izraelci za napad Hamasa krivijo vlado, želijo Netanjahujev odstop

Štirje od petih izraelskih Judov verjamejo, da sta vlada in premier Benjamin Netanjahu kriva za množično infiltracijo Hamasovih teroristov v Izrael in pokol, ki je sledil, kaže anketa, ki jo je v četrtek objavil Dialog Center.

Velika večina, 86 odstotkov vprašanih, vključno z 79 odstotki podpornikov vladajoče koalicije, je dejala, da je bil nenaden napad iz Gaze neuspeh državnega vodstva, 92 odstotkov pa jih je dejalo, da vojna povzroča tesnobo.

Poleg tega skoraj vsi vprašani (94 odstotkov) menijo, da mora vlada nositi del odgovornosti za varnostno nepripravljenost, ki je privedla do napada, več kot tri četrtine pa jih pravi, da vlada nosi večino odgovornosti, piše The Jerusalem Post.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 620 izraelskih Judov iz vse države, je tudi pokazala, da večina vprašanih meni, da bi moral Netanjahu odstopiti po koncu operacije Železni meči.

Majhna večina, 56 odstotkov, je dejala, da mora Netanjahu ob koncu vojne odstopiti, s tem pa se je strinjala več kot petina volivcev vladajoče koalicije. Več kot polovica vprašanih pričakuje tudi odstop obrambnega ministra Yoava Gallanta.

Poleg tega je večina vprašanih dejala, da ne verjame, da bo vlada začela vojno v Gazi, čeprav je bila anketa izvedena, preden se je nekdanji obrambni minister Benny Gantz v sredo zvečer pridružil vladi narodne enotnosti.

11.48 Jordanija: Izgon Palestincev bo povzročil vojno v regiji, to moramo ustaviti

Jordanija je danes opozorila, da bi kakršnakoli poteza Izraela, ki bi sprožila nov beg Palestincev, potisnila regijo v "brezno" širšega regionalnega konflikta.

Jordanski zunanji minister Ayman Safadi je še dejal, da sta izraelska blokada humanitarne pomoči Gazi in prisila njenih prebivalcev, da zapustijo svoje domove, "očitna" kršitev mednarodnega prava.

Izrael je celotnemu prebivalstvu severnega območja Gaze dal čas do sobote zjutraj, da se premakne na jug enklave, pred pričakovano kopensko ofenzivo, usmerjeno proti Hamasu.

Napovedal je, da bo pustil dve cesti odprti do 16. ure po lokalnem času, da bo ljudem omogočil evakuacijo.

Safadi je dejal, da vojaška kampanja proti Hamasu ubija nedolžne civiliste in bo vodila v obup in uničenje, ki Izraelu ne bo prineslo več varnosti.

"Vojna ubija in razganja nedolžne Palestince in bo pustila regijo in svet, da se spopadata s posledicami okolja uničenja in bede, ki ga bo Izrael ustvaril v Gazi," je dejal Safadi po srečanju s kanadskim kolegom. "To ne bo prineslo varnosti, niti pripeljalo do miru," je nadaljeval.

Prizadevanja Izraela za preselitev celotnega prebivalstva so "rdeča črta", ki ji bodo Arabci nasprotovali, je opozoril. "To bo regijo pripeljalo v vojni pekel, tej norosti moramo narediti konec," je sklenil.

10.57 Sirene za zračni napad v južnem Izraelu

Z območja Gaze so proti južnemu Izraelu pravkar izstrelili nov jez raket, poročajo dopisniki Al Jazeere s terena.

Prva poročila kažejo, da je bilo prestreženih vsaj nekaj raket.

Sirene za zračni napad so se oglasile v osrednjem in južnem Izraelu.

10.12 Prebivalci severnega dela Gaze bežijo pred pričakovano izraelsko ofenzivo

Prebivalci Gaze po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska (IDF) očitno podaljšala, bežijo pred napovedano kopensko ofenzivo. Izraelske sile so medtem sporočile, da so njihovi pripadniki ubili enega od poveljnikov Hamasa, ki naj bi stal za smrtonosnimi napadi prejšnjo soboto.

Priče v Gazi opisujejo naraščajočo paniko, potem ko je Izrael v petek ukazal evakuacijo približno 1,1 milijona ljudi. Združeni narodi so kritizirali Izrael in pozvali k preklicu ukaza, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je zahteval, naj nemudoma omogočijo dostop humanitarne pomoči v Gazo.

Prebivalci severnega dela Gaze medtem od petka po edini glavni cesti skušajo zbežati proti jugu palestinske enklave – z avtomobili, tovornjaki, oslovskimi vpregami in peš, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je davi civilistom na severu Gaze v objavi na družbenih omrežjih v arabščini sporočila, da lahko za pot proti jugu enklave danes varno uporabijo dve poti, in sicer med 10. in 16. uro po lokalnem oziroma med 9. in 15. uro po srednjeevropskem času.

"Bodite prepričani, da so voditelji Hamasa poskrbeli zase," so dodali. Izrael je palestinsko oboroženo gibanje Hamas že večkrat obtožil, da civiliste uporablja kot živi ščit.

Izraelska vojska je pozive k umiku prebivalcev severnega dela Gaze izdala v luči pričakovane kopenske ofenzive. Tiskovni predstavnik IDF Jonatan Konrikus je ponoči sporočil, da se pripravljajo na naslednjo fazo operacije, poroča britanski BBC.

Izrael je na meji z Gazo v zadnjih dneh namestil več deset tisoč vojakov, vključno s približno 300 tisoč rezervisti.

"Naš cilj je zelo jasen, končni cilj te vojne je, da uničimo Hamas in njegove vojaške zmogljivosti ter temeljito spremenimo razmere, tako da Hamas nikoli več ne bo mogel povzročiti škode izraelskim civilistom ali vojakom," je dejal Konrikus.

Izraelska vojska je sporočila še, da je bil v raketnih napadih na položaje Hamasa ubit pripadnik tega palestinskega oboroženega gibanja Merad Abu Merad, ki je bil po navedbah IDF "v veliki meri odgovoren za vodenje teroristov med sobotnim pokolom".

Kopenske sile IDF so v petek ponekod že vdrle na območje Gaze in našle trupla nekaterih Izraelcev, ki jih je Hamas zajel kot talce, so poročali izraelski mediji. Ob tem je izraelska vojska potrdila, da je v Gazi trenutno še vedno ujetih več kot 120 talcev.

Konflikt na Bližnjem vzhodu se je zaostril pred tednom dni, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas napadli Izrael – v napadih je na izraelski strani umrlo več kot 1.300 ljudi, v izraelskem odgovoru s silovitim bombardiranjem Gaze pa je bilo doslej ubitih več kot 1.900 ljudi.

9.33 Odziv držav na poziv Palestincem, naj zapustijo Gazo

Poziv k evakuaciji, ki so ga včeraj poslali prebivalcem severne Gaze, obleganega območja po napadu Hamasa na Izrael, so obsodile Savdska Arabija, Jordanija, Arabska liga in Turčija, ZN pa ga zaradi strahu pred humanitarno katastrofo ne odobravajo, poroča France Presse.

Tu so glavni odzivi:

Savdska Arabija
Savdska Arabija je v petek sporočila, da "odločno zavrača pozive k prisilni preselitvi palestinskega prebivalstva v Gazo in obsoja nenehno bombardiranje nemočnih civilistov" na tem ozemlju, kar je njena najostrejša kritika Izraela po napadu Hamasa, piše v izjavi zunanjega ministrstva.

Jordanija
Kralj Abdulah II. opozoril, da "Palestinci niso izseljeni s palestinske zemlje in da se njihovo izseljevanje ne spodbuja", piše v izjavi. "Kriza se ne bi smela razširiti v sosednje države in s tem poslabšati begunske problematike," je dodal.

Arabska liga
Izraelski ukaz prebivalcem Gaze je "prisilna preselitev" in "zločin, ki presega razum", je dejal vodja Arabske lige Ahmed Abul Geit. Obsodil je dejanje gnusnega maščevanja (...) za kaznovanje nemočnih civilistov v Gazi, piše v pismu generalnemu sekretarju ZN.

Turčija
Poziv k evakuaciji je "nesprejemljiv", je dejal turški zunanji minister. "Prisiliti 2,5 milijona prebivalcev Gaze (...), da se evakuirajo na izjemno omejeno območje, je očitna kršitev mednarodnega prava in je nehumano."

Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek ocenil, da je "prekinitev oskrbe z vodo, elektriko in hrano za dva milijona ljudi, zaprtih na 360 kvadratnih kilometrih, kršitev temeljnih človekovih pravic".

Egipt
Predsednik Abdel Fatah al Sisi je v četrtek ocenil, da prebivalci Gaze ne smejo "omahovati in morajo ostati na svoji zemlji". Izjavo je podal pred ukazom za evakuacijo severne Gaze, saj je Egipt pozval, naj zagotovi varen prehod za civiliste, ki bežijo z območja Gaze.

Palestinski predsednik Abas
Mahmud Abas "brezpogojno zavrača ponovno preselitev" prebivalcev Gaze, ker bi bila to "druga nakba (katastrofa, v arabščini) za naše ljudi", je dejal v izjavi, pri čemer je imel v mislih 760 tisoč Palestincev, ki so med vojno leta 1948, ko je nastala država Izrael, pobegnili ali bili pregnani s svojih domov.

ZN
"Združeni narodi verjamejo, da bo imela takšna selitev prebivalcev uničujoče humanitarne posledice," je dejal Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja organizacije. ZN zahtevajo, da se ukaz "prekliče", je dodal.

Združene države Amerike
Predsednik Joe Biden je opozoril, da je "odziv na humanitarno krizo v Gazi med njegovimi prednostnimi nalogami".

"Moje ekipe v regiji delujejo usklajeno z vladami Izraela, Egipta, Jordanije in drugih arabskih držav ter z ZN, da bi povečali (humanitarno) pomoč," je dejal ameriški predsednik. "Ne moremo prezreti dejstva, da velika večina Palestincev nima nič s Hamasom," je dodal. Joe Biden je v sredo v svojem odgovoru pozval Izrael, naj spoštuje "vojno pravo".

Velika Britanija
Premier Rishi Sunak je v petek pozval Izrael, naj "zaščiti civiliste" v protinapadu na Hamas. "Seveda mora Izrael zagotoviti vso mogočo zaščito za civiliste," je dejal med obiskom na Švedskem.

Nemčija
Zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je bila v petek na obisku v Izraelu, je obsodila "zahrbten izračun" Hamasa, ki prebivalce Gaze uporablja kot "ščit", je dejala.

Francija
Predsednik Emmanuel Macron je Izrael v četrtek pozval k "močnemu", a "pravičnemu" odgovoru. "Izrael se ima pravico braniti pred terorističnimi skupinami, vključno s Hamasom, s ciljnimi akcijami, zaščito civilnega prebivalstva, saj je to naloga demokracije," je izpostavil.

Evropska unija
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju v petek dejala, da Evropa "stoji ob Izraelu" in da je Hamas "izključno odgovoren za vse, kar se dogaja". "Vem, da bo Izrael s svojim odzivom pokazal, da je demokratična država," je dejala Von der Leynova.

9.11 Borrell: Svetu je na Bližnjem vzhodu spodletelo

Svet je bil zelo neuspešen pri prizadevanjih za vzpostavitev rešitve z dvema državama za Izraelce in Palestince, je med obiskom na Kitajskem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob tem je posvaril pred vse slabšimi razmerami v Gazi in pozval Izrael k spoštovanju mednarodnega prava.

Borrell je dejal, da sta dve ločeni državi za Izraelce in Palestince v prihodnosti sicer zaželen cilj, vendar to ne bo rešilo trenutnega konflikta, ki se je razplamtel prejšnji konec tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Josep Borrell | Foto: Reuters Foto: Reuters V napadih je na izraelski strani umrlo več kot 1.300 ljudi, nekaj manj kot 3.400 je bilo ranjenih. V izraelskem odgovoru s silovitim bombardiranjem Gaze pa je bilo doslej ubitih že več kot 1.900 ljudi, večinoma žensk in otrok, ranjenih pa skoraj osem tisoč.

"Trenutno smo v Gazi priča resnim humanitarnim razmeram," je dejal Borrell, potem ko se je v Pekingu s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem pogovarjal o vprašanjih mednarodne varnosti.

Visoki predstavnik EU je podprl stališča ZN in obsodil petkov poziv izraelskih oblasti k takojšnji evakuaciji več kot milijona prebivalcev severnega dela Gaze v južni del enklave. Izraelska vojska je sprva postavila 24-urni rok za evakuacijo, ki ga je kasneje očitno podaljšala. "V tako kratkem času je preprosto nemogoče premakniti tolikšno število ljudi," je ob tem dejal Borrell.

EU je sicer izrazila odločno podporo Izraelu in njegovi pravici do obrambe, vendar je Borrell opozoril, da mora Izrael ob tem upoštevati mednarodno humanitarno pravo. "Vsaka pravica, tudi ta, ima svoje meje. Ta meja je mednarodno pravo," je dejal.

Na vprašanje, ali je pozval Kitajsko, naj uporabi svoj vpliv na Bližnjem vzhodu, pa je odgovoril, da sta se z Wangom pogovarjala o tem, kaj lahko obe strani storita za reševanje razmer. Kitajska skuša ohraniti nevtralno stališče, je pa kritizirala dejstvo, da so v spopadu umrli civilisti.

8.20 Teden dni po napadu Hamasa na Izrael se nasilje nadaljuje

Teden dni po nepričakovanem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael se ob napovedani kopenski ofenzivi izraelske vojske na območje Gaze nasilje med stranema nadaljuje. Izraelska vojska je v petek zvečer sporočila, da so njene kopenske sile ponekod v območje Gaze že vstopile.

Izrael se je na napade Hamasa odzval z napadi in blokado območja Gaze. V spopadih je na obeh straneh doslej umrlo že približno tri tisoč ljudi. V napadih Hamasa je bilo ubitih okoli 1.300 Izraelcev, povračilni ukrepi Izraela pa so med Palestinci zahtevali približno 1.900 življenj. Ranjenih je bilo več tisoč ljudi.

Izraelska vojska je v petek pozvala k preselitvi približno 1,1 milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave. Za to je postavila 24-urni rok, kasneje pa je sporočila, da bodo evakuacije trajale dlje.

Vrstijo se pozivi Izraelu k preklicu ukaza, med drugim so Združeni narodi opozorili, da v tako kratkem času ni mogoče evakuirati več kot milijona ljudi. Posvarili so pred uničujočimi humanitarnimi posledicami. Svetovna zdravstvena organizacija pa je opozorila, da bo na jug Gaze nemogoče evakuirati ogrožene bolnike, Unicef pa, da najvišjo ceno plačujejo otroci.

Palestinci medtem množično bežijo proti jugu Gaze. Združeni narodi so v petek opozorili, da je v Gazi razseljenih že 423 tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael 13/10
Novice V izraelskem obstreljevanju ubit novinar Reutersa
Izraelski kolesarji
Novice Petnajstletni izraelski kolesar rešil življenje svojemu očetu, prijatelju in sebi
Izraelski vojakinji
Novice Podrobnosti Hamasovega napada: najprej so pobili izraelske vojakinje
Izrael 13/10
Novice Izraelske kopenske sile že vdrle na območje Gaze
Hollywood
Trendi Hollywoodski zvezdniki po napadu na Izrael obsodili zlo Hamasa
Miroslav Gregorič, nekdanji inšpektor Mednarodne agencije za jedrsko varnost
Novice Poslanec Gibanja Svoboda: Izrael ima pravico do obrambe, a v Gazi se lahko zgodi katastrofa
Thomas Hand, oče ugrabljene deklice, Gaza, Hamas
Novice Pretresljivo: zavriskal, ko je izvedel, da so osemletno hčer ubili Hamasovi teroristi
Ne spreglejte