Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
10.41

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

6

Natisni članek

Filipini teroristični napad terorizem

Nedelja, 27. 1. 2019, 10.41

5 let, 2 meseca

Po referendumu tragedija na Filipinih: v napadu na katoliško katedralo 27 mrtvih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

6

Filipini referendum | Foto Reuters

Foto: Reuters

V bombnem napadu na katoliško katedralo na jugu Filipinov je danes umrlo najmanj 27 ljudi, še več deset je bilo ranjenih. Do napada je prišlo nekaj dni po referendumu, na katerem so prebivalci večinsko muslimanske regije glasovali za večjo avtonomijo, poroča britanski BBC. Odgovornost je prevzela Islamska država (IS).

Prva eksplozija je odjeknila med nedeljsko mašo v katedrali na otoku Jolo. Ko so na kraj dogajanja prispeli vojaki, je drugo bombo razneslo na parkirišču. Večina žrtev je sicer civilistov, dodaja BBC.

Na območju so aktivni islamistični borci, ki so prevzeli odgovornost za napad. Terorista sta se razstrelila znotraj cerkve, nosila sta pas z eksplozivi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Novice Filipinka, ki slovensko zimo zamenja za življenje na plaži

Tarča otok, ki je zavrnil večjo avtonomijo muslimanov

Povod za napad bi lahko bil nedavni referendum, na katerem so volivci prejšnji teden sicer podprli ustanovitev avtonomne regije Bangsamoro na večinsko muslimanskih območjih južnih Filipinov. A volivci v provinci Sulu, kamor sodi tudi otok Jolo, kjer se je zgodil napad, so to zavrnili.

Nova politična entiteta z imenom Bangsamoro bo sicer nadomestila sedanjo avtonomno regijo, ki bo dobila več političnih in gospodarskih pooblastil ter finančnih sredstev. Obdržala bo lahko 75 odstotkov davkov, ki jih bodo pobrali v regiji, letno pa bo dobila še pet odstotkov državnih prihodkov ali okoli 1,12 milijona ameriških dolarjev. Regija bo imela tudi svoj parlament in šeriatska sodišča, ki bodo izključno pristojna za primere muslimanov.

Večja avtonomija muslimanov naj bi končala enega najdaljših in najbolj smrtonosnih konfliktov v Aziji, so pred dnevi poročali mediji.

Boracay, Filipini
Trendi Za turiste zaprta še ena idilična destinacija - tokrat filipinska

"Strahopetno dejanje"

Filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana je napad označil za "strahopetno dejanje" in lokalne prebivalce pozval k sodelovanju z oblastmi. Terorizem ne sme zmagati, je poudaril. "Uporabili bomo vso moč zakonodaje, da storilce pripeljemo pred roko pravice," je zatrdil.

Da gre za "teroristično dejanje in umor", je sporočil tudi tiskovni predstavnik predsednika Rodriga Duterteja Salvador Panelo.

Poveljnik lokalne policije Graciano Mijares je navedel, da je smrtnih žrtev 27, ranjenih pa je 77 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajani: Stop genocidu nad kristjani

Na dogodek se je med drugim odzval predsednik Evropskega parlamenta, Italijan Antonio Tajani. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da so bili kristjani ubiti zaradi njihove vere. Pozval je h končanju genocida nad kristjani posvetu. 

 

Ne spreglejte