Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2019,
11.53

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

vlada Alexander Van der Bellen Sebastian Kurz Heinz-Christian Strache

Sreda, 22. 5. 2019, 11.53

4 leta, 11 mesecev

Avstrijski predsednik imenoval nove člane prehodne vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Sebastian Kurz | Potem ko so svobodnjaki zapustili avstrijsko vlado, je kancler Sebastian Kurz izpopolnil prehodno vlado, ki bo Avstrijo vodila do novih volitev. | Foto Reuters

Potem ko so svobodnjaki zapustili avstrijsko vlado, je kancler Sebastian Kurz izpopolnil prehodno vlado, ki bo Avstrijo vodila do novih volitev.

Foto: Reuters

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v skladu s proceduro danes imenoval nove člane avstrijske prehodne vlade, ki je po imenovanju tudi prisegla in seže sestala na prvi seji. Novi ministri so nadomestili dozdajšnje ministre iz vrst svobodnjakov (FPÖ). Dozdajšnja vladajoča koalicija med ljudsko stranko (ÖVP) in FPÖ je s tem uradno končana.

Nova avstrijska vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza velja za manjšinsko vlado ÖVP. Spremembe v vladi so posledica afere Ibiza, zaradi katere je v torek iz vlade moral oditi notranji minister Herbert Kickl, vlado pa so nato zapustili še preostali ministri iz vrst svobodnjakov.

Heinz-Christian Strache
Novice Avstrijsko vlado zapustili vsi ministri iz vrst svobodnjakov #video

Van der Bellen: Avstrija naj znotraj EU prevzame konstruktivno vlogo

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v govoru pred prisego nove prehodne vlade nove ministre opozoril na bistvo parlamentarne demokraciji, ki je po njegovem mnenju v "iskanju in vzpostavitvi večine na eni strani ter zaščiti manjšine na drugi strani", ter nasprotoval "absolutni uveljavitvi lastnih položajev". Zavzel se je tudi za vzpostavitev zaupanja in pripravljenost na kompromis.

Kot največje izzive nove avstrijske vlade je avstrijski predsednik omenil podnebno krizo, digitalizacijo in izzive v Evropi. "Združena Evropa je najboljša ideja, ki smo jo Evropejke in Evropejci kadarkoli imeli," je poudaril Van der Bellen ter se zavzel za to, da bi Avstrija prevzela konstruktivno vlogo znotraj EU ter aktivno sodelovala pri nujnih reformah in spremembah. Kot nadaljnja izziva je omenil tudi brexit in usmeritve po evropskih volitvah: "Za vse to potrebujemo močno in delujočo EU ter naš avstrijski prispevek."

Tabloid po korupcijskem škandalu bralcem ponuja potovanje na Ibizo

Avstrijski tabloid Österreich je v luči zadnje afere, ki pretresa avstrijsko politiko, razpisal nagradno igro za potovanje na Ibizo, na prizorišče nastanka videoposnetka, zaradi katerega je razpadla avstrijska vladna koalicija. Dvema srečnežema ponujajo dve prenočitvi v luksuzni vili, v kateri je Strache poskušal s korupcijo pridobiti volilno podporo. Časnik je nagradno igro objavil na portalu oe24.

Bellen Kurz
Novice Avstrijci po Strachejevi aferi na volitve, te bodo verjetno septembra

Novi ministri prihajajo iz vrst strokovnjakov

Novi ministri v avstrijski vladi prihajajo iz vrst strokovnjakov. Notranji minister je postal nekdanji predsednik avstrijskega vrhovnega sodišča Eckart Ratz. Ministrstvo za socialo je v rokah nekdanjega visokega uradnika in pravnika, 67-letnega Walterja Pöltnerja, na čelu ministrstva za infrastrukturo pa je dozdajšnja direktorica avstrijske družbe za nadzor letalskega prometa Austro Control, 36-letna Valerie Hackl.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je ob prisegi nove vlade zavzel za to, da bi Avstrija znotraj EU prevzela konstruktivno vlogo. | Foto: Reuters Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je ob prisegi nove vlade zavzel za to, da bi Avstrija znotraj EU prevzela konstruktivno vlogo. Foto: Reuters

Obrambni resor bo vodil dozdajšnji namestnik načelnika generalštaba avstrijske vojske, 59-letni Johann Luif. Novi podkancler je postal dozdajšnji finančni minister Hartwig Löger iz ljudske stranke (ÖVP). Uradništvo in šport, področji, ki sta bili do zdaj v domeni zdaj že nekdanjega vodje svobodnjakov in podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja, bo do volitev prevzela ministrica za družino iz vrst ljudske stranke (ÖVP) Juliane Bogner-Strauss.

Nova avstrijska vlada se je že sestala na prvi seji

Kancler Sebastian Kurz je pred prvo sejo prehodne vlade dejal, da bo storil vse, da "kriza stranke ne bo postala kriza države". Na volilno nedeljo, ko bodo evropske volitve, bodo imeli avstrijski volivci možnost odločitve o usmeritvi, je še dejal Kurz, s čimer je neposredno pozval k temu, da bi se odpovedali glasovanju o nezaupnici.

Napovedal je tudi srečanja z vodji vseh parlamentarnih strank. Glavna naloga prehodne vlade bo po besedah avstrijskega kanclerja zagotovitev stabilnosti do volitev.

Če bo v ponedeljek na izredni seji avstrijskega parlamenta izglasovana nezaupnica, bo moral Kurz nemudoma oditi s kanclerskega položaja, nadomestil pa ga bo podkancler. | Foto: Reuters Če bo v ponedeljek na izredni seji avstrijskega parlamenta izglasovana nezaupnica, bo moral Kurz nemudoma oditi s kanclerskega položaja, nadomestil pa ga bo podkancler. Foto: Reuters

Ali se bo prehodna vlada obdržala do predčasnih septembrskih volitev, še ni znano. V avstrijskem parlamentu naj bi bilo v ponedeljek glasovanje o nezaupnici Kurzu, ki jo je vložila manjša opozicijska stranka Jetzt - Liste Pilz (Sedaj - Lista Pilz). Iz prav tako opozicijskega Neosa so že sporočili, da predloga stranke Jetzt ne bodo podprli. Tako svobodnjaki kot socialdemokrati (SPÖ) se še niso opredelili, ali bodo nezaupnico podprli.

SPÖ je sicer v povezavi z afero Ibiza tudi napovedal tožbo proti Kurzu, ker je ta v več intervjujih dejal, da bi lahko stranka imela povezave z videoposnetkom. SPÖ je v odzivu sporočil, da gre za "nezaslišane obtožbe", ki bodo imele sodne posledice.

Kurz
Novice Avstrijska vlada pada, Kurz napovedal predčasne volitve

Afera Ibiza poskrbela za razpad koalicije med ÖVP in FPÖ

Avstrijska vladna kriza, ki je prinesla razpad koalicije med ÖVP in FPÖ, se je začela v petek, ko je v javnost prišel videoposnetek, iz katerega je razvidno, da je podkancler Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica.

Ženska je trdila, da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov, ob tem pa priznala, da je denar sumljivega izvora. V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videoposnetka, ki je bil posnet v vili na španskem otoku Ibiza, je poleg Stracheja mogoče videti še njegovo ženo ter vodjo poslanske skupine FPÖ Johanna Gudenusa, ki je prav tako kot Strache v preteklih dneh odstopil z vseh položajev v stranki. Predčasne volitve bodo pri naših severnih sosedih predvidoma izvedli septembra.

Heinz-Christian Strache
Novice Avstrijski podkancler ujet v korupcijsko afero?
Ne spreglejte