Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
13.45

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

9

Natisni članek

Alexander Van der Bellen Sebastian Kurz Heinz-Christian Strache predčasne volitve Avstrija

Nedelja, 19. 5. 2019, 13.45

4 leta, 11 mesecev

Avstrijci po Strachejevi aferi na volitve, te bodo verjetno septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

9

Bellen Kurz | Avstrijski predsednik Van der Bellen si želi, da bi Avstrijci čim hitreje odšli na predčasne volitve. | Foto Reuters

Avstrijski predsednik Van der Bellen si želi, da bi Avstrijci čim hitreje odšli na predčasne volitve.

Foto: Reuters

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je po današnjem srečanju s kanclerjem Sebastianom Kurzem zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Te naj bi bile v začetku septembra, za zdaj pa še ni znano, v kakšni sestavi bo do takrat po odstopu podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja delovala vlada.

Na vprašanje, ali bodo ministri iz vrst svobodnjakov (FPÖ), vključno s spornim notranjim ministrom Herbertom Kicklom, do volitev ostali v vladi, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju nista odgovorila. Prav tako ni znano, kdo bi lahko nasledil Heinza-Christiana Stracheja na položaju podkanclerja.

"Želim si predčasnih volitev v septembru, po možnosti v začetku meseca," je dejal Van der Bellen. Datum bodo določili v prihodnjih tednih, predsednik pa se bo o tem posvetoval s strankarskimi voditelji. Kurz je dejal, da predčasne volitve "niso bile zaželene, so pa nujne". Dodal je, da bo poskušal ugotoviti, kdo točno stoji za videoposnetkom, ki je inkriminiral Stracheja.

Kurz
Novice Avstrijska vlada pada, Kurz napovedal predčasne volitve

Kurz napovedal pogovore s Hoferjem

Kurz želi do volitev v miru nadaljevati delo, skupni cilj pa z Van der Bellnom vidita v zagotovitvi maksimalne stabilnosti ter ohranitvi operativnosti v Avstriji in tudi v Evropi. Podobno kot Van der Bellen je tudi Kurz za prihodnje dni napovedal pogovore z verjetnim Strachejevim naslednikom na čelu FPÖ Norbertom Hoferjem, ki je bil do zdaj minister za infrastrukturo, ter z opozicijo.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellenom | Foto: Reuters Avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellenom Foto: Reuters

Svobodnjaki bodo o tem, kako naprej po aferi, razpravljali danes zvečer. Hoferja, ki je bil do zdaj podpredsednik stranke, naj bi vsaj za zdaj izbrali za novega vodjo stranke. O tem, kdo bo nasledil Stracheja na položaju vodje dunajske FPÖ in kdo bo novi vodja poslanske skupine svobodnjakov namesto soudeleženega v aferi Johanna Gudenusa, naj bi se stranka odločila v ponedeljek.

Računsko sodišče nad finance svobodnjakov

Strache je sicer v soboto zvečer zapisal, da se dunajska FPÖ strinja, da ostane na njenem čelu, kar pa so iz strankarskih krogov nemudoma zanikali in poudarili, da je Strache napovedal odstop z vseh položajev. Tudi Ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Kurza bo o posledicah afere razpravljala v ponedeljek, medtem ko se bodo opozicijski socialdemokrati (SPÖ) že danes zvečer sešli na pogovoru o pripravah na predčasne volitve.

Avstrijsko računsko sodišče je medtem sporočilo, da bo zaradi izjav Stracheja o nezakonitem financiranju stranke v pred kratkim razkritem tajnem videoposnetku pod drobnogled vzelo finance svobodnjakov.

Heinz-Christian Strache je v soboto po razkritju spornega videoposnetka odstopil s položaja avstrijskega podkanclerja. | Foto: Reuters Heinz-Christian Strache je v soboto po razkritju spornega videoposnetka odstopil s položaja avstrijskega podkanclerja. Foto: Reuters

Urednik nemškega časnika Der Spiegel, ki je poleg Süddeutsche Zeitunga objavil omenjeni videoposnetek, je danes dejal, da ga niso namerno objavili tik pred evropskimi volitvami. Dobili naj bi ga pred več dnevi, javnosti pa so ga predstavili, ko so dokončno preverili, da je pristen.

Politična kriza v Avstriji je izbruhnila, potem ko sta omenjena časnika v petek objavila videoposnetek, posnet pred parlamentarnimi volitvami leta 2017, v katerem je Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z vlado ter pokazal zanimanje za vpliv na medije.

Več deset tisoč protestnikov po Evropi protestiralo proti nacionalizmu

Teden pred evropskimi volitvami se je danes na deset tisoče ljudi odpravilo na ulice nemških mest, kjer so protestirali proti nacionalizmu in izrazili podporo združeni Evropi. Samo v Kölnu se je po ocenah policije zbralo od 20 do 25 tisoč ljudi, podobni protesti pa so potekali tudi po drugih evropskih državah.
Heinz-Christian Strache in Sebastian Kurz
Novice Strache odstopil zaradi korupcijske afere

Cerar: Skrajno desne stranke so grožnja demokraciji

Skrajno desne stranke, ki rušijo temeljne pridobitve EU, kot so svoboda medijev, vladavina prava in demokratičnega odločanja, so grožnja evropski demokraciji, je po aferi in odstopu Stracheja danes tvitnil slovenski zunanji minister Miro Cerar. Kot je dodal, moramo zato na bližnjih evropskih volitvah "reči odločen ne vpletanju politike v medije in ne populizmu, tako desnemu kot levemu".

Slovenski premier Marjan Šarec dogajanja v Avstriji, ki jo pretresa korupcijska afera, medtem ni želel  komentirati. Gre za notranjepolitično temo, ki jo mora rešiti avstrijska politika ter avstrijske volivke in volivci, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Podpredsednik Evropske komisije in vodilni kandidat Stranke evropskih socialistov (PES) Frans Timmermans, ki se je danes mudil na Reki, je na novinarski konferenci med drugim poudaril, da je avstrijskega kanclerja Kurza že nekaj časa opozarjal na nevarnosti koalicije s skrajno desnico.

Ne spreglejte