SiolNET. Novice Svet
1,99

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Po invaziji komarjev se zdaj borijo še s ščurki

1,99

termometer

Ščurki ščurek
Foto: Thinkstock

Prebivalci največjega slavonskega mesta Osijek so v preteklih tednih trpeli zaradi nezaslišane invazije komarjev. Za boj proti tem neprijetnim žuželkam so zahtevali in dobili pomoč hrvaške vlade. Zdaj pa so mesto zasedli ščurki. Po nekaterih ulicah ni mogoče hoditi, ne da bi pohodili ščurke, ki jih po tleh kar mrgoli.

Hrvaški strokovnjaki pravijo, da je Osijek zasedla nova vrsta ščurkov. Namesto majhnih rumenih nemških so zadnja leta mesto preplavili črni ameriški ščurki, danes poroča osiješki časnik Glas Slavonije.

Navaja izjave prebivalcev, ki v preteklih dneh v večernih urah zaradi velikega števila ščurkov niso mogli hoditi po ulicah. "Hodila sem s hčerko in dobesedno nisem vedela, kam naj stopim, toliko jih je bilo (...) Bilo je grozljivo," je dejala neka Osiječanka.

k Novice Na Hrvaškem invazija komarjev, poglejte, koliko jih je #video

Potrdila je izkušnje svojih someščanov, ki so hodili po ščurkih, ker jih je bila ulica polna. Meni, da bodo lastniki stanovanjskih objektov morali poklicati sanitarne službe, da bi uredile problem.

"Ščurkov bi bilo nedvomno manj, če bi vsi temeljito počistili smeti"

V osiješkem podjetju za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo Cosmosol so za časnik potrdili, da so prejeli več klicev prebivalcev, ki so zahtevali posredovanje proti ščurkom. Ocenjujejo, da bi klicev bilo še več, če bi vsi solastniki posameznih stanovanjskih poslopij soglašali o nujnosti dezinsekcije.

Direktor podjetja Zlatko Latinović je dejal, da bi bilo ščurkov nedvomno manj, če bi vsi temeljito počistili smeti. Kot težavo je izpostavil, da so mnogi prostori, posebej kleti in kanalizacijske cevi, zapuščeni, kar je idealno za razmnoževanje ščurkov. Obenem pa ni stanovalcev, ki bi lahko naročili in plačali dezinsekcijo.

Osijek je eno od hrvaških mest, iz katerega se prebivalci najbolj množično izseljujejo v države Zahodne Evrope.

Ščurki odporni na številne insekticide in lahko živijo dlje časa brez hrane

Ko gre za ščurke na osijeških cestah, Latinović meni, da je težava v dostopnosti hrane, ne samo v gospodinjstvih, temveč tudi v številnih gostinskih lokalih, ki ponujajo hrano, ter v pekarnah. Poleg vzdrževanja čistoče je treba pravilno shranjevati živila, na okna in odprtine pa postaviti zaščitne mreže proti ščurkom, svetuje Latinović.

Ščurki ščurek Trendi Osijek preplavili ščurki

Časnik opozarja, da ščurki lahko povzročijo alergije pri ljudeh. Odporni so na številne insekticide in lahko dlje časa živijo brez hrane.

Dodaten problem je njihovo hitro razmnoževanje. Mnogi ne vedo, da ko pohodijo ščurka, pravzaprav sprostijo jajčeca, iz katerih se bodo hitro razvili novi ščurki, so še zapisali.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • lipovec / 05.07.2019. ob 12:50 +3 0

  Ve se kje se zaredijo ščurki!

  +3 0
 • uporabnik51 / 05.07.2019. ob 15:46 +3 - 1

  Videti je kot kongres SDS ...

  +3 - 1
 • paleoknives / 05.07.2019. ob 12:38 +2 0

  Tole pa se bere, kot da so jih napadle biblijske nadloge. :)

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin