SiolNET. Trendi Potovanja
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osijek preplavili ščurki

0,41

termometer

Ščurki ščurek
Foto: Thinkstock

Prebivalci Osijeka, ki jim v teh vročih dneh ne preostane veliko drugega kot sprehodi ob večerih, se pritožujejo zaradi vse večjega števila ščurkov, in to v vseh delih mesta, na spletu poroča časnik Jutarnji list.

"Pred kratkim sem se sprehajal z družino in pretreslo nas je, ko smo zagledali na stotine ščurkov, ki so se plazili mimo avtomobilov. Bilo je kar črno! Ni mi treba povedati, da smo bili zgroženi, saj smo ščurke videli streljaj od številnih kavarn, restavracij s hitro prehrano in pekarn. Občutek je res grozen, ker med hojo po asfaltu dejansko čutiš, kako ti ščurki 'hrustajo' pod nogami," je za Glas Slavonije povedal 45-letni Osiječan.

Kot piše Jutarnji list, to, da ščurki pridejo na plan, ko še sploh ne pade mrak in je na cestah še trušč, kaže, da jih je verjetno res veliko in da so se razmnožili bolj, kot je običajno.

"Ščurki imajo tu odlične pogoje za razvoj"

Direktor podjetja Pestrid Halil Salha je potrdil, da središče Osijeka vrvi od ščurkov, a dodal, da so razlog za to uničene kleti in kanalizacijske cevi ter lahko dostopna hrana iz gospodinjstev, pekarn, različnih obratov s hitro prehrano, kavarn in lokalov.

"Ščurki imajo tu odlične pogoje za razvoj. Poskusite se samo sprehoditi mimo kleti in prepričali se boste, da je grozno," je povedal Salha in dodal, da so zaradi številčnosti nadloge polno zaposleni z njenim uničevanjem.

Kot piše Jutarnji list, lahko ščurki preživijo v izredno surovih razmerah, hrano pa najdejo tako rekoč kjerkoli. So vsejedi, tako da jedo tako rastlinsko kot živalsko hrano, grizejo pa tudi kože, papir, les, organsko tkanino in celo lepilo. Poleg tega lahko zelo dolgo zdržijo brez hrane. Njihovi iztrebki lahko onesnažijo prehrambne izdelke in so vzrok različnih alergij, pri otrocih lahko povzročijo tudi astmo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin