SiolNET. Novice Svet
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plenković: Streljanje v Zagrebu ima značilnosti terorizma

0,12

termometer

Andrej Plenković
Hrvaški premier Andrej Plenković je menil, da ima ponedeljkovo streljanje, v katerem je bil v Zagrebu pred poslopjem vlade huje ranjen policist, značilnosti terorističnega dejanja. Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je menil, da ima ponedeljkovo streljanje, v katerem je bil v Zagrebu pred poslopjem vlade huje ranjen policist, značilnosti terorističnega dejanja. Napovedal je, da bodo pristojne službe raziskale vse okoliščine, ki so privedle do radikalizacije 22-letnega napadalca.

Hrvaški predsednik Andrej Plenković je menil, da je bil ponedeljkov napad poskus umora in da ima elemente terorizma, kot to določa hrvaška zakonodaja. Na novinarski konferenci je spet ostro obsodil napad in izrazil pričakovanje, da bo ranjeni policist čim prej okreval. Poudaril je, da napadalec z brzostrelko in pištolo ni po naključju prišel iz Kutine pred poslopje hrvaške vlade v ponedeljek ob 8. uri, ko se začne delovni čas.

hrvaška policija Novice Streljanje pred Banskimi dvori, 22-letni storilec naredil samomor #video

Plenković: Moramo se vprašati, kako se je zgodila takšna radikalizacija

Plenković je po poročanju STA poudaril, da je napadalec streljal na tri policiste, ki so na Trgu svetega Marka stražili pred poslopji vlade, parlamenta in ustavnega sodišča. Potem ko je ranil policista pred poslopjem vlade, sta druga dva policista streljala proti napadalcu, ta je pol ure po napadu storil samomor kak kilometer daleč od prizorišča oboroženega incidenta.

Plenković je izrazil prepričanje, da bodo pristojne varnostne in pravosodne službe podrobno preiskale vse okoliščine, zaradi katerih se je mlad človek, ki se je rodil leta 1998, odločil storiti takšen zločin. "Moramo se vprašati, kako se je zgodila takšna radikalizacija. Gre za vedenje, zagotovo pogojevano z informacijami, ki so vplivale nanj, kot tudi z nekom, ki je nanj vplival, in tudi z viri, iz katerih je črpal, da je storil takšno dejanje," je poudaril hrvaški premier.

Plenković je izrazil prepričanje, da bodo pristojne varnostne in pravosodne službe podrobno preiskale vse okoliščine, zaradi katerih se je mlad človek, ki se je rodil leta 1998, odločil storiti takšen zločin. Plenković je izrazil prepričanje, da bodo pristojne varnostne in pravosodne službe podrobno preiskale vse okoliščine, zaradi katerih se je mlad človek, ki se je rodil leta 1998, odločil storiti takšen zločin. Foto: Ana Kovač

Menil je, da se je prav tako treba vprašati, kdo so akterji v političnem in medijskem prostoru, ki spodbujajo sovraštvo in nestrpnost, predvsem med Hrvati in Srbi. Omenil je tudi poslanca skrajne desničarske parlamentarne stranke Domovinsko gibanja Ivana Penavo in Karolino Vidović Krišto, ki po njegovem mnenju tudi z izjavami po ponedeljkovem streljanju nista pripomogla k strpnosti.

Penava, ki je tudi župan Vukovarja, je med drugim dejal, da napadalec ni pobegnil v Nemčijo kot številni njegovi vrstniki, temveč je izrazil upor proti sistemu, ki mu državljani ne zaupajo. Vidović Krištova pa je dejala, da bo vlada verjetno izkoristila napad, da bo na Markovem trgu postavila tanke. "Moramo poiskati gnezdo, ki je izhodišče za kaj takega. To ne sme ostati brez odgovora. Imam politično odgovornost, da ugotovimo, kdo je radikaliziral mladega človeka, da je streljal na policista, ko je ta opravljal svoje delo," je dejal Plenković.

Prizorišče streljanja na Markovem trgu v Zagrebu Novice Na Hrvaškem pridržali očeta strelca z Markovega trga

Škoro obtožil Plenkovića, da s politiko vlade polarizira hrvaško družbo

Menil je tudi, da gre za domači radikalizem, ki ni bil uvožen iz tujine. Kriza zaradi epidemije bolezni covid-19 pa po njegovem mnenju ni pripomogla k mladeničevemu nasilnemu dejanju. Dejal je, da ne more s prstom kazati na odgovorne za radikalizacijo, da pa lahko ena sled vodi do tistih, ki imajo legitimno sestavljeno vladno koalicijo za "hrvaško-srbsko trgovsko koalicijo".

Novinarji so po Plenkovićevi novinarski konferenci pridobili izjavo predsednika Domovinskega gibanja Miroslava Škora, ki je obsodil ponedeljkov napad, a tudi branil izjave svojih poslancev. Plenkovića je obtožil, da polarizira hrvaško družbo s politiko svoje vlade, v kateri je Samostojna demokratska srbska stranka glavna partnerica vladajoče HDZ.

Plenković je še napovedal, da bodo zaostrili varnostne ukrepe na Trgu svetega Marka, a da to ne bo pomenilo, da bodo trg popolnoma zaprli za javnost ali prepovedali uradno napovedane shode in proteste, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin