SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pentagon: Ameriška vojska zapustila Afganistan

0,73

termometer

Ameriška vojska | Ameriški vojaki in pripadniki vojsk drugih držav zveze Nato so po 20 letih zapustili deželo pod Hindukušem, v katero so odšli po terorističnem napadu v ZDA leta 2001. | Foto: Reuters
Ameriški vojaki in pripadniki vojsk drugih držav zveze Nato so po 20 letih zapustili deželo pod Hindukušem, v katero so odšli po terorističnem napadu v ZDA leta 2001. Foto: Reuters

Ameriška vojska je po navedbah obrambnega ministrstva ZDA danes zapustila Afganistan in končala tudi evakuacijo svojih državljanov iz te države. Tako je po 20 letih zapustila deželo pod Hindukušem, kjer so oblast sredi avgusta prevzeli talibani.

"Tu sem, da bi sporočil konec našega umika iz Afganistana in konec vojaške misije za evakuacijo ameriških državljanov," je sporočil ameriški general Kenneth McKenzie. 

Zadnje letalo z ameriškimi vojaki je z letališča Hamida Karzaja v Kabulu poletelo minuto pred polnočjo po krajevnem času, je sporočil. 31. avgust je kot rok za umik letos določil ameriški predsednik Joe Biden.

Veliko transportno letalo C-17 je poletelo ob strogih varnostnih ukrepih, potem ko je bilo letališče v zadnjih dneh tarča dveh napadov skrajne skupine Islamska država. Po besedah ameriškega generala so talibani, ki so sredi avgusta prevzeli oblast v Afganistanu, "zelo pomagali" pri evakuacijah in zadnjih poletih.

Afganistan, družina Novice Mors nadaljuje prizadevanja za evakuacijo afganistanskega sodelavca Letališče Kabul Afganistan Novice Talibani naj bi zagotovili varen umik tujih državljanov in Afganistancev

Američani po 20 letih zapustili Afganistan

Tako so ameriški vojaki in pripadniki vojsk drugih držav zveze Nato po 20 letih zapustili deželo pod Hindukušem, v katero so odšli po terorističnem napadu v ZDA leta 2001.

Talibani so maja ob začetku umika tujih sil sprožili več ofenziv po vsej državi. Najprej so osvojili obsežna območja na podeželju, v začetku avgusta je padla prva prestolnica katere od afganistanskih provinc, 15. avgusta je še glavno mesto Kabul, predsednik Ašraf Gani pa je zapustil državo. Talibani so tako znova prevzeli oblast v državi.

Ob njihovem prihodu na oblast so se na kabulsko letališče začele zgrinjati množice Afganistancev, ki so želeli v strahu pred novimi oblastmi zapustiti državo. Zavezniške države na čelu z ZDA pa so začele tudi evakuacije svojih državljanov, ki so delovali v Afganistanu. Iz države so pomagale tudi svojim afganistanskim sodelavcem, s katerimi so sodelovali v zadnjih 20 letih. Iz Afganistana so evakuirali okoli 122 tisoč ljudi.

Afganistan tamb študentka Novice Pretresljiva izpoved 23-letnice, ki ji je uspelo pobegniti iz Afganistana #video

Talibani so sicer večkrat zagotovili, da bodo odhode državljanom zahodnih držav in Afganistancem z veljavnimi dokumenti dovoljevali tudi po 31. avgustu.

Pred iztekom roka za umik so se varnostne razmere v okolici letališča močno zaostrile. V četrtek je skrajna skupina Islamska država (IS) pred enim od vhodov na letališče izvedla teroristični napad, v katerem je bilo ubitih več kot 100 ljudi, tudi 13 ameriških vojakov.

Kabul Novice Proti letališču v Kabulu izstreljenih več raket #video Afganistan Novice Po eksplozijah v Kabulu hitijo z evakuiranjem ljudi. Do zdaj prepeljali več kot 100 tisoč oseb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin