SiolNET. Novice Svet
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Talibani naj bi zagotovili varen umik tujih državljanov in Afganistancev

1,70

termometer

Letališče Kabul Afganistan
Foto: Reuters

Talibani, ki so znova prevzeli oblast v Afganistanu, so številnim državam zagotovili, da bodo njihovi državljani in afganistanski sodelavci lahko varno zapustili Afganistan. Države, med njimi ZDA in več članic EU, so v skupni izjavi izrazile pričakovanje, da bodo talibani Afganistancem, ki imajo ustrezne dokumente, omogočili odhod iz države.

"Od talibanov smo prejeli zagotovila, da bo vsem tujim državljanom in afganistanskim prebivalcem, ki imajo dovoljenje za potovanje naših držav, dovoljeno, da varno in urejeno odidejo na točke odhoda in potujejo iz države," je prek Twitterja sporočila evropska zunanja služba (EEAS). "Zavezani smo temu, da zagotovimo, da naši državljani in rezidenti, zaposleni, Afganistanci, ki so delali z nami, in tisti, ki so ogroženi, lahko še naprej svobodno potujejo zunaj Afganistana," so še zapisali.

"Izbranim Afganistancem bomo še naprej izdajali potovalne dokumente, in do talibanov imamo jasna pričakovanja in njihovo zavezo, da bodo lahko ti Afganistanci potovali v naše države," so še zapisali v izjavi in dodali, da "jemljejo na znanje javne izjave talibanov, ki potrjujejo to razumevanje".

Letališče Kabul Afganistan Foto: Reuters

V minulih dneh je več vodilnih talibanskih predstavnikov javno izjavilo, da lahko Afganistanci še naprej zapustijo državo po zakonitih poteh. Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred dnevi dejal, da so se talibani javno in zasebno zavezali, da bodo zagotovili varen prehod za Američane, državljane tretjih držav in ogrožene Afganistance tudi po 31. avgustu.

Med državami, ki so prejela ta zagotovila, je po navedbah EEAS tudi Slovenija.

Talibani potrdili, da njihov vrhovni vodja živi v Afganistanu

Talibanski vrhovni vodja Hajbatula Akhundzada, ki se še nikoli ni pojavil v javnosti in o katerem pravzaprav ni veliko znanega, je v Afganistanu in bo kmalu nastopil v javnosti, so sporočili talibani. "V Kandaharju je, kjer živi že ves čas," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

ZDA v Kabulu izvedle napad na vozilo skrajnežev Islamske države

ZDA so po navedbah ameriških predstavnikov v Kabulu danes izvedle zračni napad z dronom na domnevne člane skrajne Islamske države (IS) v Afganistanu, da bi odvrnile "neposredno grožnjo" teroristov na kabulskem letališču.

Po ameriških navedbah je bila operacija, v okviru katere so iz brezpilotnega letala izstrelili raketo, usmerjena proti samomorilskemu napadalcu v vozilu, ki je nameraval izvesti napad na letališču v Kabulu, je poročal britanski BBC.

Kabul letališče Foto: Reuters

"Ameriške vojaške sile so danes izvedle samoobrambni zračni napad (...) na vozilo v Kabulu, s čimer so odpravile neposredno grožnjo" lokalne skupine Islamske države, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ameriškega glavnega poveljstva Bill Urban. "Prepričani smo, da smo zadeli cilj, ki smo ga želeli," je še dejal. "Po prvih poročilih ni bilo civilnih žrtev," je pojasnil Urban in dodal, da so "sekundarne eksplozije na vozilu pokazale na prisotnost znatne količine eksplozivnega materiala".

Tiskovni predstavnik talibanov je prav tako dejal, da je bil ameriški zračni napad usmerjen proti domnevnemu samomorilskemu napadalcu v avtomobilu.

Eksplozija v bližini kabulskega letališča

Iz Kabula so pred tem poročali o eksploziji v bližini letališča. Predstavnik ministrstva za zdravje je potrdil, da je na območju prišlo do eksplozije. Šlo naj bi za raketo, ki je zadela hišo. Za zdaj ni jasno, ali sta oba dogodka povezana.

Papež pozval k nadaljnji pomoči Afganistancem

Papež Frančišek pa je danes pozval k nadaljevanju pomoči Afganistancem. Poudaril je, da si želi, da bi v Afganistanu vladalo miroljubno in bratsko sobivanje. "Z veliko zaskrbljenostjo spremljam razmere v Afganistanu. Delim trpljenje s tistimi, ki so v četrtkovem samomorilskem napadu izgubili bližnje," je papež dejal med današnjo molitvijo Angelovega čaščenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

"Vse pozivam, naj še naprej pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč," je še povedal. Pozval je še k molitvam za dialog in solidarnost, ki bi omogočila miroljubno in bratsko sobivanje v Afganistanu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin