SiolNET. Novice Svet
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti novemu koronavirusu in končanju nasilja #video

0,27

termometer

Papež Frančišek je na velikonočno nedeljo pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19, ki bi jih morali deliti z najbolj revnimi državami. Pozval je h končanju oboroženih konfliktov, ki jih je označil za škandalozne. Ob koncu je podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

policija policisti Novice Danes izjemoma dovoljeno prehajanje regij za druženje z družino

Cepiva proti covidu-19 je Frančišek označil za ključno orodje v boju proti pandemiji. "Pozivam celotno mednarodno skupnost, naj premosti zamude v dobavi cepiv in pomaga pri dobavi predvsem v najbolj revne države," je dejal. "Pandemija je še vedno v polnem zagonu. Socialna in gospodarska kriza sta zelo težki, predvsem za najbolj revne," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal papež. "Kljub temu, in to je škandalozno, pa ni videti konca oboroženim konfliktom, zaloga orožja pa se še povečuje," je po pisanju STA poudaril.

Pozval h končanju nasilja v Siriji

"Še vedno je preveč vojn in nasilja na svetu," je opozoril. Ob tem je pozval h končanju nasilja v Siriji, Jemnu in Libiji ter spremembi razmišljanja o vojni. Spomnil je še, da je danes mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, ki so zahrbtno in grozno orožje, je poudaril.

Papež Frančišek Foto: Reuters

Slavja ob vstajenju Jezusa od mrtvih je označil kot priložnost za upanje za vse, ki še naprej trpijo zaradi pandemije. Nekaj besed pa je namenil tudi mladim. "Blizu sem vsem mladim na svetu, v tem času pa še posebej tistim v Mjanmaru, ki se borijo za demokracijo," je povedal.

Maše se je smelo udeležiti le 200 ljudi

Ob koncu nagovora je podelil tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu) s popolnim odpustkom. Papež je že pred tradicionalnim blagoslovom mestu in svetu v baziliki Svetega Petra daroval velikonočno mašo, ki se jo je zaradi pandemije covida-19 smelo udeležiti le 200 ljudi. V velikonočni vigiliji na veliko soboto pa je pozval vernike, naj ne izgubijo upanja v dolgotrajni krizi koronavirusa.

Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi pandemije velikonočne slovesnosti v Vatikanu že drugo leto zapored potekajo v okrnjeni obliki, piše STA.

Janez Janša v studiu Planet TV Novice Janez Janša: Znova se je potrdilo, da smo močni le, če smo enotni in povezani

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin