SiolNET. Novice Svet
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež imenoval Mitjo Leskovarja za apostolskega nuncija v Iraku

2,03

termometer

Papež Frančišek
Papež Frančišek je duhovnika ljubljanske nadškofije Mitjo Leskovarja imenoval za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku. Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes duhovnika ljubljanske nadškofije Mitjo Leskovarja imenoval za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Leskovar je zadnjih pet let opravljal naloge svetovalca nunciature v Nemčiji, Indiji in Nepalu.

Leskovar se je rodil 3. januarja 1970 v Kranju. Odraščal je na Kokrici pri Kranju. Leta 1989 je vstopil v ljubljansko bogoslovje in po petih letih diplomiral iz teologije in bil posvečen v diakona. Konec junija 1995 je v Ljubljani prejel duhovniško posvečenje in bil imenovan za kaplana župnije Domžale, poroča STA.

Po dveh letih so ga poslali na nadaljnji študij v Rim, kjer je leta 1999 pridobil magisterij, dve leti kasneje pa še doktorat iz cerkvenega prava na papeški univerzi Gregoriani. Obenem je opravil izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo, ki jo je nastopil leta 2001 na apostolski nunciaturi v Bangladešu.

Leta 2003 je bil prestavljen na državno tajništvo svetega sedeža v Vatikanu, kjer je deloval naslednjih enajst let. V istem obdobju je bil tudi pomočnik duhovnega asistenta bratovščine svetih apostolov Petra in Pavla v Vatikanu ter redni spovednik na eni izmed rimskih župnij.

Leta 2015 so ga imenovali za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa je prevzel isto vlogo na nunciaturi v Indiji in Nepalu.

Poleg maternega jezika Leskovar govori italijansko, angleško, nemško, hrvaško, francosko in špansko, so še zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Preberite še:

Anton Stres Novice Tudi Škofovska konferenca podprla Luko Mesca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin