Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
15.03

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Javier Milei papež Frančišek

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 15.03

2 meseca, 2 tedna

Papež argentinskega predsednika sprejel na zasebni avdienci, ta mu je podaril piškote #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Papež Frančišek je danes v Vatikanu na zasebni avdienci sprejel predsednika rodne Argentine Javierja Mileia. Pogovori so trajali več kot eno uro in so bili po navedbah Vatikana prisrčni, sogovornika pa sta razpravljala o odnosih med Argentino in Svetim sedežem ter o gospodarski krizi v južnoameriški državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na posnetku današnjega srečanja, ki ga je objavil Vatikan, je videti, kako se papež in argentinski predsednik smejeta in šalita, Milei pa je Frančišku med drugim podaril argentinske piškote, ki naj bi jih Frančišek oboževal.

papež Frančišek, Javier Milei | Foto: Reuters Foto: Reuters

Frančišek in Milei sta se sicer na kratko srečala že v nedeljo, ko je papež v baziliki svetega Petra razglasil prvo argentinsko svetnico, Marijo Antonijo od svetega Jožefa, znano kot Mama Antula.

Papež in Milei sta na nasprotnih političnih polih

Papež in Milei sta sicer na nasprotnih političnih polih, njuna stališča pa se najbolj razhajajo na področju reševanja vprašanja revščine, v kateri po navedbah AFP živi približno 40 odstotkov argentinskega prebivalstva.

Milei ima danes na programu tudi pogovore z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in premierko Giorgio Meloni. | Foto: Reuters Milei ima danes na programu tudi pogovore z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in premierko Giorgio Meloni. Foto: Reuters

Milei je bil nekoč oster kritik papeža. V predvolilni kampanji ga je obtožil vmešavanja v politiko in ga žaljivo označil za bedaka, ki spodbuja komunizem. Njun odnos se je nekoliko otoplil po tem, ko je papež Mileiu čestital ob izvolitvi za predsednika.

Argentinski predsednik je papeža povabil, naj po več kot desetletju obišče svojo domovino, saj papež v Argentini ni bil že od začetka svojega pontifikata leta 2013. Papež je v odzivu poudaril, da bi rad obiskal Argentino, datuma obiska pa še ni določil.

Milei ima danes na programu tudi pogovore z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in premierko Giorgio Meloni.

Papež Frančišek in Javier Milei
Novice Papež se je srečal z nekdanjim ostrim kritikom
Ne spreglejte