Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
15.14

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

kritika Vatikan svetnica papež Frančišek

Nedelja, 11. 2. 2024, 15.14

2 meseca, 2 tedna

Papež se je srečal z nekdanjim ostrim kritikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Papež Frančišek in Javier Milei | Papež bo argentinskega predsednika na uradni avdienci sprejel v ponedeljek. | Foto Reuters

Papež bo argentinskega predsednika na uradni avdienci sprejel v ponedeljek.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v Vatikanu razglasil prvo svetnico iz svoje rodne Argentine, Marijo Antonijo od svetega Jožefa, znano kot Mama Antula. Na kanonizaciji v baziliki svetega Petra je bil tudi argentinski predsednik Javier Milei, nekdaj oster kritik papeža, s katerim se je Frančišek danes na kratko tudi srečal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po maši, med katero je papež izpostavil vero in vztrajnost nove svetnice Mame Antule, argentinske misijonarke iz 18. stoletja, sta Frančišek in Milei spregovorila nekaj besed in se objela. Po navedbah Vatikana, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, sta se za kratek čas sestala že pred mašo.

Papež bo sicer argentinskega predsednika na uradni avdienci sprejel v ponedeljek, ko ima Milei na programu tudi pogovore z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in premierko Giorgio Meloni.

Frančišek in Milei sta spregovorila nekaj besed in se objela. | Foto: Reuters Frančišek in Milei sta spregovorila nekaj besed in se objela. Foto: Reuters

Njuna stališča se najbolj razhajajo na področju reševanja revščine

Frančišek in Milei sta na nasprotnih političnih polih, njuna stališča pa se najbolj razhajajo na področju reševanja vprašanja revščine, v kateri po navedbah AFP živi približno 40 odstotkov argentinskega prebivalstva. Čeprav je Milei papeža v predvolilni kampanji obtožil vmešavanja v politiko, se je njun odnos do določene mere otoplil po tem, ko je papež Mileiu čestital ob izvolitvi za predsednika.

Milei je papeža povabil, naj po več kot desetih letih obišče svojo domovino, saj papež v Argentini ni bil že od začetka svojega pontifikata leta 2013. Pred nekaj dnevi je Milei obiskal tudi Izrael in napovedal, da bo v svojem predsedniškem mandatu argentinsko veleposlaništvo premestil iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Milei je bil sicer vzgojen v katoliški družini, a je večkrat javno izpostavil, da ga zanima proučevanje judovstva. Argentinski predsednik po svetu potuje s svojim duhovnim svetovalcem, judovskim rabinom, a nikoli ni potrdil, da bo konvertiral v judovstvo.

Napad na cerkev v Istanbulu
Novice Na napad na cerkev v Istanbulu se je odzval papež #foto
Papež Frančišek
Novice Papež povedal, kaj si misli o pornografiji #video
Kardinal Victor Manuel Fernandez
Novice Kardinal, ki je napisal erotično knjigo, buri duhove v Vatikanu
Ne spreglejte