SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor z Guterresom o položaju na Zahodnem Balkanu

0,06

termometer

Borut Pahor, Antonio Guterreso
Foto: Twitter

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj nadaljeval srečanjr ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN. Sestal se je z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom ter s kolegoma iz Švice in Kosova, Alainom Bersetom in Hashimom Thacijem.

Pahor in Guterres sta govorila predvsem o Zahodnem Balkanu. Kot so sporočili iz urada generalnega sekretarja ZN, je Guterres Slovenijo spodbudil, naj bo še naprej udeležena v regionalnih pobudah sodelovanja, še posebej v procesu Brdo Brioni.

Danes se bo Pahor sestal še z islandskim predsednikom Gudnijem Thorlaciusom Johannessonom, nato pa bo skupaj z ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem odpotoval v Washington, kjer bo v petek gostil posebno slovesnost ob 20. obletnici sodelovanja med Slovenijo in ZDA pri skladu ITF.

Cerar je sodeloval na srečanjih, ki jih je imel Pahor, ločeno pa se je sestal s kolegom iz Vietnama Phamom Binhom Minhom in na kratko z avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl, s katero sta si izmenjala vabili na obisk. Pred odhodom v Washington se bo sestal še z zunanjima ministroma Irana in Kolumbije, Mohamedom Džavadom Zarifom in Mario Angelo Holguin Cuellar.

Borut Pahor Novice Zakaj Borut Pahor v ZN ni omenil arbitražnega sporazuma? #video

Cerar v New Yorku krepi gospodarsko diplomacijo

Cerar poudarja, da je eden od glavnih poudarkov njegovega obiska v New Yorku gospodarska diplomacija in temu je bilo namenjeno srečanje z vietnamskim kolegom. Ob obisku slovenske gospodarske delegacije v Vietnamu pred dvema letoma se je odprla možnost za boljše gospodarsko sodelovanje z državo s skoraj sto milijoni prebivalcev. Po Cerarjevih besedah je lahko Luka Koper za Vietnam odlična vstopna točka v Evropo.

Podoben poudarek na gospodarskem sodelovanju bo tudi z iranskim kolegom in kolumbijsko kolegico. Glede ameriških sankcij proti Iranu Cerar priznava, da še ni odgovora na vprašanje, kako se jim bodo države, ki želijo še naprej poslovati s to državo, izognile. "Slovenija si želi sodelovanja z Iranom pod pogojem, da bo spoštoval zaveze iz jedrskega sporazuma, ki ga je bilo tako težko skleniti," je dejal minister.

Donald Trump Melania Trump Novice Melania Pahorja spravila v zadrego

V Iranu veliko prostora za slovenska podjetja

Opozoril je, da je Slovenija v Iranu odprla veleposlaništvo, da obnovi in pospeši gospodarsko sodelovanje z Iranom, ki je velika država in ima veliko prostora za slovenska podjetja, ki že iščejo priložnosti.

"Zelo si želim, da bi EU našla pot za uveljavitev tega sporazuma. Pomembno bo stališče Kitajske in Rusije, kajti vemo, da si Iran želi, da bi vse te sile sporazum obdržale v veljavi. Bo pa Slovenija sledila skupnim stališčem EU. Zelo pomembno je, da EU prevzame neki skupen pristop do tega," je dejal minister.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v ponedeljek napovedala, da bo EU vzpostavila pravno entiteto za denarne transakcije z Iranom, da se tako izogne ameriškim sankcijam. ZDA so nad tem ogorčene, ameriški državni sekretar Mike Pompeo je izrazil globoko razočaranje, svetovalec za nacionalno varnost John Bolton pa se je norčeval iz EU, da je močna pri retoriki in šibka pri dejanjih.

Cerar je priznal, da še ni dovolj dobro seznanjen s tem načrtom. "Šele dober teden sem aktiven na tej funkciji, se pa hitro seznanjam in se bom tudi s tem. Verjetno bo že oktobra o tem kaj govora formalno ali neformalno na srečanju ministrov za zunanje zadeve EU in do takrat bomo imeli tudi mi zagotovo neko jasno stališče do tega," je dejal zunanji minister, ki je prepričan, da so bili odnosi z ZDA vedno dobri, v prihodnje pa naj bi se še okrepili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin