Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2022,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

31

Natisni članek

OZN Joe Biden predsednik Borut Pahor

Petek, 23. 9. 2022, 10.30

1 leto, 7 mesecev

Pahor se je srečal z ameriškim predsednikom Bidnom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

31

Pahor Biden | Slovenski predsednik Pahor se je srečal s predsednikom ZDA Josephom Bidnom in njegovo ženo. | Foto Official White House Photo

Slovenski predsednik Pahor se je srečal s predsednikom ZDA Josephom Bidnom in njegovo ženo.

Foto: Official White House Photo

Predsednik Pahor se je udeležil tradicionalnega sprejema, ki sta ga za vodje delegacij 77. zasedanja Generalne skupščine OZN priredila predsednik ZDA Joseph Biden in njegova žena Jill.

Borut Pahor je imel v sredo tudi govor na splošni razpravi svetovnih voditeljev, kar je bil njegov zadnji tovrstni nastop, saj se poslavlja s položaja. Do začetka prihodnjega tedna bo imel še več dvostranskih srečanj, na katerih bo predstavljal slovensko kandidaturo za varnostni svet. V ponedeljek bo med drugim izročil državno odlikovanje župniku slovenske cerkve sv. Cirila na Manhattnu Martinu Krizologu.

Predsednik Pahor je v sredo povedal, da mora Slovenija vztrajati pri svoji načelni zunanji politiki in stališčih ne glede na to, da kandidira za članstvo v Varnostnem svetu ZN za obdobje 2024–2025. Kampanjo za kandidaturo bo Pahor formalno sicer zagnal na posebnem sprejemu v ponedeljek.

Kampanja poteka v času vojne

Kampanja poteka v času vojne v Ukrajini, ki je razdelila svet. Zahodne države in njene zaveznice ostro obsojajo rusko agresijo kot kršitev mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN, vendar določene države, predvsem v Afriki, Aziji in drugod, ne mislijo podobno in celo obtožujejo Zahod, da se preveč obremenjuje z Ukrajino na račun drugih svetovnih izzivov.

denar evro dolar recesija inflacija ecb centralna banka trošenje vlada
Novice Zadolževanje Slovenije je vse dražje. Kaj to pomeni za Golobove načrte?

Slovenija se za sedež poteguje z Belorusijo, ki je na strani ruske agresije in še zdaleč ne dosega slovenskih demokratičnih standardov. To dejstvo bi lahko na prvi pogled tekmo že vnaprej odločilo, vendar gre za prepričevanje članic ZN, ki imajo tudi lastne interese.

Slovenija na volitvah prihodnje leto za uspeh potrebuje 129 glasov podpore v 193-članski generalni skupščini in glede na to, da je rusko agresijo marca obsodilo več kot 140 držav, upanje na uspeh ostaja, čeprav je Belorusija kampanjo začela veliko prej.

"Slovenija nima sovražnikov, ima le prijatelje"

"Prve pogovore sem že opravil in nadaljujem v prihodnjih dneh. V začetku prihodnjega tedna imamo tudi uradni začetek kampanje. Kot sem že povedal v generalni skupščini – Slovenija nima sovražnikov, ima le prijatelje. Imamo načelne poglede na vprašanja, ki bolj ali manj uživajo konsenz v mednarodni skupnosti," je slovenskim dopisnikom v New Yorku dejal Pahor in stališče do vojne v Ukrajini izpostavil kot pomemben kriterij.

"Slovenija svojega stališča ne skriva. Zelo jasno sem povedal, da če kdo s tem stališčem ne more živeti, pač ne bomo dobili njihove podpore. Zaradi kampanje mi tega stališča ne bomo spreminjali, o vsem drugem pa se lahko pogovarjamo," je včeraj dejal Pahor in menil, da Slovenija lahko zbere potrebno število glasov, vendar bo treba za to delati.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Golob: Dogovora o rekonstrukciji vlade v koaliciji ni

"Vse države si prizadevajo za ta položaj, ki pomeni nek okrepljen vpliv v mednarodni skupnosti, česar majhne države sicer nimajo," je dejal Pahor in se zavzel za vztrajno pridobivanje podpore in zavrnil vsakršno razmišljanje o odstopu, če sprva ne bi kazalo najbolje.

Pahor meni, da vojni v Ukrajini žal za zdaj ni videti konca

Pahor je dejal, da po njegovem mnenju vojni v Ukrajini žal za zdaj ni videti konca. V pogovorih s sogovorniki ugotavlja, da trenutno še ni priložnosti za mirno rešitev spora in stvari se bodo zaostrovale naprej, tako da bo to vprašanje pomembno tudi prihodnje leto, ko bo glasovanje za varnostni svet.

Vendar pa je ponovil, da od načelnih stališč Slovenija ne sme odstopati. "Skušali bomo graditi konsenz, pripravljeni smo na smiselne kompromise, vendar ne takšne, ki bodo v temeljnem nasprotju z našimi zunanjepolitičnimi načeli. To se mi zdi za našo verodostojnost zelo pomembno in za zdaj imam dober občutek," je dejal.

Mihajlo Dianov
Novice Strašljive fotografije ukrajinskega vojaka, ki spominjajo na grozote druge svetovne vojne #foto

Pahor meni, da je slovenska diplomacija, še posebej v New Yorku, sposobna voditi uspešno kampanjo. "Ko smo praznovali 30. obletnico osamosvojitve tu pred stavbo ZN, sem dejal, da smo lahko ponosni na uspehe slovenske diplomacije. Bodimo pošteni. Leta 1991 smo razglasili samostojnost in 30 let kasneje je Slovenija vključena v EU, v Nato, spada v zahodni svet kot suveren dejavnik, oblikuje svojo zunanjo in varnostno politiko in jo usklajuje s partnerji in zavezniki. Mislim, da smo dosegli osupljive rezultate," je dejal Pahor.

Vendar pa ne gre počivati na lovorikah in kandidatura za varnostni svet to potrjuje. "Ker smo majhni, ne smemo imeti kompleksa, da nimamo vpliva ali da nas ne poslušajo," je dejal Pahor in dodal, da ima v Generalni skupščini ZN vsaka država enako pomemben glas in da ni razlike med Monakom in ZDA.

"Posvetovali se bomo z vsemi, tudi s tistimi, ki morda zaradi stališča do vojne v Ukrajini naše kandidature ne bodo podprli. Ampak gremo do vseh, se predstavimo in nekatere države bomo pripravili do tega, da spremenijo stališče glede naše kandidature," je dejal Pahor.

Poudaril je tudi, da ga zelo skrbijo zadnje poteze in izjave iz Moskve, še posebej tiste o možnosti uporabe jedrskega orožja. "Tega v desetletjih po padcu Berlinskega zidu nismo bili vajeni. Z izjemo vojne na Balkanu je šla zgodovina pri nas naprej po mirni poti. Grožnja z uporabo sile, kaj šele jedrskega orožja, je prepovedana po Ustanovni listini ZN," je dejal Pahor in dodal, da je to vredno vsakršne obsodbe in se mora umakniti z dnevnega reda.

Sebastjan Cimirotić Cime
Sportal Pomembna novost v življenju Cimeta
revščina
Novice Na seji ESS zagotovili večja neto izplačila #video
Ne spreglejte