Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 9. 2021,
7.17

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

pandemija Rim Evropska unija predsednik srečanje Borut Pahor

Sreda, 15. 9. 2021, 7.17

2 leti, 7 mesecev

Pahor med petnajsterico v Rimu o prihodnosti Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Arraiolos skupina predsedniki držav članic EU | Predsedniki se srečujejo enkrat letno v eni od sodelujočih držav, Slovenija na srečanjih sodeluje od leta 2011. | Foto Reuters

Predsedniki se srečujejo enkrat letno v eni od sodelujočih držav, Slovenija na srečanjih sodeluje od leta 2011.

Foto: Reuters

Slovenski predsednik Borut Pahor se bo danes v Rimu udeležil srečanja skupine Arraiolos, v kateri sodelujejo predsedniki držav članic Evropske unije. 15 predsednikov bo razpravljalo o soočanju s socialnimi in gospodarskimi posledicami pandemije covid-19 in prihodnosti Evrope, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella bo poleg Boruta Pahorja gostil še predsednike Avstrije, Bolgarije, Estonije, Finske, Grčije, Hrvaške, Irske, Latvije, Madžarske, Malte, Nemčije, Poljske in Portugalske.

Letos bo v ospredju njihovih razprav soočanje s socialnimi in gospodarskimi posledicami pandemije covid-19, osrednja tema pa je prihodnost Evrope v postpandemičnem svetu.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella na srečanju skupine Arraiolos v Atenah, Grčija, 11. oktober 2019.  | Foto: Reuters Italijanski predsednik Sergio Mattarella na srečanju skupine Arraiolos v Atenah, Grčija, 11. oktober 2019. Foto: Reuters

Udeleženci današnjega srečanja so sicer tudi med podpisniki pisma, v katerem so ob letošnjem dnevu Evrope ljudi pozvali k sodelovanju pri oblikovanju skupne evropske prihodnosti. Pismo, ki ga je podpisalo 21 predsednikov evropskih držav, je nastalo na pobudo predsednikov Slovenije in Italije.

Kot so zapisali v predsednikovem uradu, bo Pahor na srečanju z drugimi predsedniki izmenjal stališča glede aktualnih mednarodnih vprašanj, imel bo tudi nekaj dvostranskih srečanj.

Latvijski predsednik Raimonds Vejonis ob sprejemu Boruta Pahorja na srečanju skupine Arraiolos, Latvija, 13. september 2018.  | Foto: Reuters Latvijski predsednik Raimonds Vejonis ob sprejemu Boruta Pahorja na srečanju skupine Arraiolos, Latvija, 13. september 2018. Foto: Reuters

Skupina Arraiolos je neformalni format predsednikov držav članic EU, ki je nastal leta 2003 na pobudo tedanjega portugalskega predsednika Jorgeja Sampaia, ki je umrl prejšnji teden. 

Janez Janša
Novice Janša na ekonomskem forumu: Ni močne Evropske unije brez močne Srednje Evrope
Janez Janša
Novice Letos na blejskem strateškem forumu najvišja udeležba visokih gostov
samo zver kristina modic
Novice To sta državljana Evrope 2021: pomagala sta bolnikom z rakom
Praga
Novice Mož, pred katerim je od strahu trepetala polovica Evrope
Ne spreglejte