Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
13. 5. 2019,
9.47

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

2

Natisni članek

Zagreb promet promet Hrvaška veter burja

Ponedeljek, 13. 5. 2019, 9.47

4 leta, 11 mesecev

Orkanski veter pustoši na Hrvaškem #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

2

Na Hrvaškem že od sinoči piha močan veter, ki povzroča veliko težav. V Zagrebu je zaradi številnih podrtih dreves močno ohromljen promet, zaradi močne burje pa so zaprte ceste proti obali in prekinjene trajektne povezave. Pet oseb je poškodovanih.

Na področju Zagreba je veter ponoči in zjutraj podrl številna drevesa, oglasne panoje, semaforje in odkrival strehe. Linije javnega prevoza imajo zamude. Zaradi poškodovane električne napeljave ne vozi tramvajska linija od Maksimirske ceste do Dubrave.

Zagrebška policija je sporočila, da sta bili v neurju zaradi predmetov in vej, ki jih je nosil veter, lažje poškodovani dve osebi. Ena je utrpela poškodbe v nedeljo zvečer na osrednjem Trgu bana Jelačića, kjer je veter povsem razdejal postavljene stojnice.

dež
Novice Močan veter povzročal številne nevšečnosti po državi #foto

Zagrebški župan Milan Bandić je že sklical krizni sestanek vseh intervencijskih služb v mestu. Zaradi neurja je v Zagrebu razglašena prva stopnja nevarnosti, na terenu je osem tisoč gasilcev. Dodal je, da se ne spomni takšnega neurja v hrvaški prestolnici v zadnjih 40 letih, kolikor živi v Zagrebu.

Zagrebški gasilci so izvedli že več kot 700 intervencij. Policija prebivalcem svetuje, naj varna zavetja svojih domov zapustijo le v nujnih primerih.

Vremenoslovci so za danes izdali oranžni alarm, sunki vetra v Zagrebu lahko dosežejo do 120 kilometrov na uro. Rdeči alarm so izdali za področje Velebitskega kanala.

Številne težave v prometu

Zaradi močne burje je za vsa vozila zaprta tudi avtocesta Zagreb–Zadar na odseku Sv. Rok–Posedarje ter jadranska magistrala na odseku Karlobag–Sv. Marija Magdalena. Samo za osebna vozila je prevozen most na otok Pag, magistrala pri Senju in avtocesta Reka–Delnice.

Za prikolice in avtodome je zaprt most na otok Krk. Trajekti ne vozijo na Pag in Rab.

V BiH poplavljenih približno 200 hiš

Na severu Bosne in Hercegovine so obilne padavine povzročile poplave. Na območju Prijedora je minulo noč poplavilo približno 200 hiš, so sporočile lokalne oblasti. Kot so dodali, so pripravljeni tudi na evakuacijo prebivalstva. Poplave ovirajo tudi cestni promet ob nekaterih rekah.

Za območje Prijedora na skrajnem severozahodu BiH so razglasili prvo stopnjo nevarnosti, je danes poročal Radio Sarajevo. Kot so dodali, so poplavljeni številni objekti v šestih vaseh v okolici Prijedora. Pristojne službe in prebivalci postavljajo dodatne vreče s peskom, da bi zaščiti premoženje, rešujejo tudi živino.

S poplavami se soočajo tudi prebivalci na območju Bosanskega Novega, kjer je voda vdrla v približno deset objektov. Na cesti med Prijedorom in Bosanskim Novim so se zaradi deževja sprožili zemeljski plazovi.

Medtem zaradi obilnega dežja poplave grozijo tudi osrednji BiH. Pri mestu Zavidovići je reka Krivaja poplavila nekaj stanovanjskih objektov, pri Žepčah pa je delno poplavila cesto, ki povezuje mesto s Sarajevom in Bosanskim Brodom, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina. Dodaja, da je Žepče utrpelo veliko škodo maja 2014, ko so BiH zajele obsežne poplave.

Reka Bosna grozi z izlitjem v občini Usora, posebni protipoplavni ukrepi pa so razglašeni za Sanski Most, ki ga ogroža reka Sana, medtem ko reka Vrbanja nevarno raste na območju Kotor Varoša. Na območju Banjaluke so v reko Vrbas izpustili večjo količino vode iz akumulacijskega jezera Bočac, da bi se izognili nevarnosti novega vodnega vala, ki ga pričakujejo v naslednjih dveh dneh.

Oblasti v BiH so prejšnji teden opozorile, da do 16. maja obstaja nevarnost poplavljanja rek Une, Sane in Bosne zaradi napovedanih obilnih padavin. Vsem službam za zaščito in reševanje so naložili, naj bodo v polni pripravnosti.

Ne spreglejte