Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 3. 2021,
17.47

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

29

Natisni članek

Evropska unija Viktor Orban

Četrtek, 18. 3. 2021, 17.47

3 leta, 1 mesec

Orbanov Fidesz uresničil napovedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

29

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je danes Evropsko ljudsko stranko (EPP) obvestila, da jo zapušča, je na Twitterju sporočila podpredsednica Fidesza Katalin Novak. Predsednik EPP Donald Tusk je v odzivu sporočil, da je v resnici Fidesz že pred leti zapustil krščansko demokracijo.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Orbanov Fidesz odhaja iz Evropske ljudske stranke

"Predsedstvo Evropske ljudske stranke obveščamo, da Fidesz ne želi biti več članica Evropske ljudske stranke, zato v skladu z 9. členom statuta izstopa," je mednarodni odbor stranke madžarskega premierja zapisal v pismu generalnemu sekretarju EPP Antoniu Lopez-Isturizu. Madžarska ministrica za družine in podpredsednica Fidesza Novakova je izstopno izjavo objavila na Twitterju. "Čas je za slovo," je zapisala ob tem.

Ljudmila Novak pozdravila izstop Fidesza

Na izstop madžarske vladajoče stranke se je med drugim že odzval predsednik EPP Donald Tusk. "Fidesz je zapustil krščansko demokracijo. V resnici jo je zapustil že pred leti," je tvitnil. Slovenska evroposlanka EPP Ljudmila Novak (NSi) je medtem pozdravila izstop Fidesza. "V EPP smo zavezani ohranitvi težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava," je zapisala na Twitterju.

Fidesz je sicer v začetku marca izstopil že iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, ki ima največ evroposlancev. Izstop so naznanili takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst. Pred tem je stranka EPP marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza. Kot so po poročanju STA tedaj pojasnili, zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter da nimajo glasovalnih pravic in pravic kandidirati za položaje.

Madžarski premier Viktor Orban je po izstopu Fidesza iz politične skupine EPP dejal, da se pogovarjajo o oblikovanju novega zavezništva v Evropskem parlamentu. Kot je dejal v intervjuju za državni radio, se je pogovarjal s poljsko vladajočo stranko PiS, pa tudi z vodjo italijanske Lige Matteom Salvinijem in Giorgio Meloni, voditeljico italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije.

V PiS, ki je v Evropskem parlamentu del politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), naj bi zavrnili vabilo v novo politično skupino. Zavzemajo se za razširitev svoje, po pisanju STA poroča poljski spletni portal OKO.Press.

Viktor Orban
Novice Orban po izstopu Fidesza iz EPP poziva k oblikovanju nove evropske desnice
Ne spreglejte