Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 4. 2022,
7.11

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

48

Natisni članek

Peter Marki-Zay Madžarska premier volitve Viktor Orban

Nedelja, 3. 4. 2022, 7.11

2 leti

Orbanu se obeta že četrti zaporedni mandat na čelu vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

48

Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban je na vprašanja novinarjev vztrajal, da so volitve poštene in odkrite ter da so imeli v kampanji vsi možnost prepričati volivce. | Foto Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je na vprašanja novinarjev vztrajal, da so volitve poštene in odkrite ter da so imeli v kampanji vsi možnost prepričati volivce.

Foto: Reuters

Na parlamentarnih volitvah na Madžarskem se po 36 odstotkih preštetih glasovnic zmaga nasmiha desni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana. Tako naj bi vladajoča stranka osvojila 58 odstotkov glasov, združena opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zaya pa je zbrala 30 odstotkov glasov, je razvidno iz podatkov volilne komisije.

Kljub majhnemu številu preštetih glasovnic pa volilni opazovalci ocenjujejo, da je Orbanovi stranki danes uspelo osvojiti udobno večino. Orbanu se tako nasmiha že peti mandat na čelu vlade in četrti zaporedni.

Do 18.30 ure se je volitev udeležilo skoraj 68 odstotkov volivcev.

Možnosti za zmago sta po predvolilnih anketah imela oba tabora, a so ankete nekaj več možnosti pripisovale Orbanovi stranki Fidesz. Tudi danes objavljena volilna anketa inštituta Median, ki so jo opravili tik pred začetkom volitev in jo objavili ob zaprtju volišč, kaže, da naj bi Fidesz osvojil 121 sedežev, opozicija pa 77.

Poslanec SDS in opazovalec volitev Branko Grims je po 21. uri na Twitterju zapisal, da so prvi delni podatki za območja zaenkrat celo bolj uspešni od prvotne projekcije in kažejo možnost preseganja dvotretjinske večine. Trenutno bi Orbanova stranka Fidesz osvojila 133 sedežev.

"Samozavesten sem" in "upam na veliko zmago", je ob oddaji glasu na vprašanja novinarjev o tem, kakšen izid pričakuje danes, po poročanju tujih tiskovnih agencij odgovoril Viktor Orban. Na vprašanje, ali bi izgubo sedanje dvotretjinske večine Fidesza v parlamentu razumel kot poraz, je odvrnil, da po 16 letih v opoziciji in 16 letih na oblasti upa, da bodo danes "na koncu v plusu". Je pa zatrdil, da bo sprejel vsak izid, tudi če ne bo zmagal.

Viktor Orban | Foto: Reuters Foto: Reuters Orban je ponovil, da so današnje volitve nekaj posebnega, saj spričo dogajanja v Ukrajini zadevajo "vprašanja vojne in miru". "Ta vojna je v naši soseščini, med dvema velikima državama, in mi se vanjo ne smemo vmešati," je poudaril in opozoril, da se bo nasilje v Ukrajini zavleklo. Opozicija se po njegovem ne zaveda resnosti situacije in bi lahko Madžarsko potegnila v konflikt, kar pa bi bila "tragedija".

Viktor Orban
Novice Grenko slovo ali veličastna zmaga Viktorja Orbana?

"Na današnjih volitvah šteje vsak in vsi glasovi," pa je po oddaji glasu v mestu Hodmezovasarhely poudaril tamkajšnji konservativni župan Peter Marki-Zay, ki se je na volišče odpravil po maši. Kot je poudaril, lahko namreč en sam glas spremeni izid volitev v enem samem volilnem okraju, ta pa lahko usodno vpliva na rezultat celotnih parlamentarnih volitev.

Peter Marki-Zay je Orbanovi vladi očital, da je naredila prav vse, kar je lahko, da bi utrdila svojo oblast. | Foto: Reuters Peter Marki-Zay je Orbanovi vladi očital, da je naredila prav vse, kar je lahko, da bi utrdila svojo oblast. Foto: Reuters Sodržavljanom je znova položil na srce, da predstavljajo današnje volitve resnično izbiro in da tokrat ne gre le za priložnost oddati glas, ampak prvič po 12 letih za priložnost odločiti se za spremembo, njegove besede navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Orbanovi vladi je očital, da je naredila prav vse, kar je lahko, da bi utrdila svojo oblast, "vključno z manipuliranjem meja volilnih okrožij, monopolizacijo medijev in odpravo neodvisnih sodišč z ustavnim sodiščem na čelu". "Medtem ko na Madžarskem danes ni demokracije in svobodnih volitev, pa imamo še vedno možnost, da strmoglavimo najbolj skorumpirano vlado v madžarski zgodovini," je bil oster.

Premier je sicer danes na vprašanja novinarjev nasprotno vztrajal, da so volitve poštene in odkrite ter da so imeli v kampanji vsi možnost prepričati volivce.

Viktor Orban
Novice Višegrajski vrh odpovedan zaradi Orbanove politike do Rusije

Zaradi dvomov v legitimnost in poštenost volitev se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) odločila, da na Madžarsko pošlje več kot 200 mednarodnih opazovalcev, v svojem vmesnem poročilu pa je že nakazala več resnih težav. Med drugim jo skrbi, da "se uradne funkcije vlade mešajo z aktivnostmi volilne kampanje ali se izrabljajo kot orodje te kampanje". Opozorila je tudi na nevarnost "taktične migracije volivcev" v tista volilna okrožja, kjer se obeta najtesnejša tekma.

Orban: Te volitve bodo eksistencialna prelomnica

Madžari odločajo, ali bo Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat ali pa bo moral oblast prepustiti opoziciji. Mogoče naj bi bilo oboje, a ankete dajejo nekaj več možnosti za zmago Orbanovi stranki Fidesz. Zahvala za to gre v veliki meri ubogljivim medijem, v katerih opozicija praktično ni prišla do besede.

Vladajočim v prid dela tudi volilni sistem, ki ga je Fidesz s pomočjo dvotretjinske večine v parlamentu v preteklih letih dodobra spremenil sebi v prid, med drugim z zarisovanjem meja volilnih okrožij in razširitvijo volilne pravice na etnične Madžare v tujini, ki praviloma družno glasujejo zanj.

Novice Katalin Novak postala prva predsednica Madžarske

Opoziciji, ki je bila dolga leta povsem razklana, je lani uspelo združiti moči in se je povezala za skupnim premierskim kandidatom, nestrankarskim konservativnim županom mesta Hodmezovasarhely Marki-Zayem. S tem so se po dolgem času odprle realne možnosti za menjavo oblasti.

Orban: To ni naša vojna, moramo se je izogibati

Ena od osrednjih predvolilnih tem je bila vojna v Ukrajini, kar pa Orbanu kljub večletnemu paktiranju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sodeč po anketah ni škodilo, prej koristilo.

Orban je sicer na predvečer volitev volivce pozval h glasovanju in volitve označil za eksistencialno prelomnico in izbiro med vojno in mirom.

Janša in Orban
Novice Srečala sta se Janša in Orban #video

Obljublja, da bo, če bo danes ponovno izvoljen na madžarskih parlamentarnih volitvah, zaščitil mir in varnost v državi ter ohranil uvoz ruske energije.

"To ni naša vojna, moramo se je izogibati. Izognemo se ji lahko tako, da ne pošiljamo vojakov ali orožja in ne dovolimo pošiljk orožja prek madžarskega ozemlja, ker bomo potem takoj postali vojaška tarča," je dejal Orban.

Zaradi dvomov v legitimnost in poštenost volitev se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi odločila, da na Madžarsko pošlje več kot 200 mednarodnih opazovalcev.

Ne spreglejte