Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2022,
10.12

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

98

Natisni članek

Viktor Orban Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 21. 2. 2022, 10.12

2 leti, 2 meseca

Srečala sta se Janša in Orban #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

98

V Lendavi sta se danes sestala predsednika slovenske in madžarske vlade Janez Janša in Viktor Orban. Podpisala sta sporazum o sodelovanju vlad pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje ter govorila o stanju dvostranskih odnosov. 

Premierja sta podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. 

"Pred skoraj natančno 30 leti sta Slovenija in Madžarska podpisali sporazum o zaščiti in sodelovanju pri razvoju manjšin na obeh straneh meje. Danes, po skoraj 30 letih, izražam veliko zadovoljstvo, da smo pravkar podpisali sporazum, ki nadgrajuje tistega izpred 30 let. Naredili smo konkretne korake naprej, ko gre za povezljivost energetskih sistemov obeh držav, za infrastrukturne projekte. V teh časih se je okrepilo splošno gospodarsko in trgovinsko sodelovanje med državama," je v nagovoru poudaril premier Janez Janša.

Ob tem je čestital predsedniku Viktorju Orbanu za več kot sedemodstotno gospodarsko rast in dejal, da lahko v prihodnosti gospodarsko sodelovanje med državama še okrepimo. 

Janez Janša in Viktor Orban sta danes v Lendavi podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. | Foto: Vlada RS Janez Janša in Viktor Orban sta danes v Lendavi podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Foto: Vlada RS

Pet milijonov evrov za razvoj manjšin

"Sporazum je zelo konkreten. Na podlagi tega bo v naslednjih petih letih za razvoj manjšin na obeh straneh meje investirano pet milijonov evrov na osnovi programov, ki bodo predstavljeni, kar bo bistveno pomagalo pri razvoju manjšin in njihovih organizacij," je dejal Jaša in ob tem povedal, da se o podobnem sporazumu pogovarjajo tudi z Italijo. 

Orban pa je med drugim dejal, da je podpis sporazuma pomemben ne le zaradi vsebine, ki je zelo pomembna živeče ob meji, ampak koristi vsem Madžarom in vsem Slovencem ter krepi prijateljstvo in zavezništvo med državama.

Na tej podlagi bo "oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022-2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov," so sporočili iz kabineta vlade. 

Med državama poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip septembra lani v Celju, prav tako pa se krepi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Slovenije. 

V pogovorih je bila tako posebna pozornost namenjena spodbujanju gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar pa sta podpisala program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med slovensko in madžarsko vlado za obdobje 2022-2025. 

Simona Kustec | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Janša in Orban o energetski revščini in dogajanju v Ukrajini 

Po koncu uradnega dela sta Janša in Orban odgovarjala na novinarska vprašanja glede energetske revščine, napete situacije med Ukrajino in Rusijo. 

"Na podražitev energentov je vplival tudi prehiter poskus zelenega prehoda. EU bo morala najti ustrezno ravnotežje in v prihodnjih odločitvah zagotoviti, da zeleni prehod ne bo poglabljal energetske revščine," je pojasnil Janša. 

Janša: SDH bo uveljavil predkupno pravico za Savo Turizem

Beseda je nanesla tudi na prodajo Save Turizma. "Kar se tiče uveljavljanja predkupne pravice za hotele Sava, prav zdaj poteka dopisna seja vlade o predlogu, da se dokapitalizira Slovenski državni holding (SDH) za vsoto, ki mu bo omogočila, da uveljavi predkupno pravico." Ob tem je Janša poudaril, da bo vlada SDH naložila tudi obvezo, da se "opravi podobna forenzična preiskava poslovanja teh družb, skupaj z odvisnimi družbami, za preteklih deset let".

Janša in Orban sta se srečala pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo na Madžarskem tri tedne pred volitvami v Sloveniji. "Z Madžarsko smo sosedje, soodvisni in moramo sodelovati. Verjamem, da bomo sodelovali in živeli naprej v prijateljskem vzdušju in medsebojni pomoči ne glede na to, kakšne barve bo vlada na obeh straneh," je na vprašanje o odnosu med državama po volitvah komentiral Janša. 

Janez Janša
Novice Janša v Bruslju o stopnjevanju konfliktov glede Ukrajine
Ne spreglejte