SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orban petič potrjen za predsednika madžarske vlade

0,19

termometer

Orban | Potem ko je Fidesz na parlamentarnih volitvah 3. aprila ubranil dvotretjinsko večino, je zdaj že nekdanji predsednik države Janos Ader 58-letnemu Orbanu zaupal sestavo vlade. | Foto: Reuters
Potem ko je Fidesz na parlamentarnih volitvah 3. aprila ubranil dvotretjinsko večino, je zdaj že nekdanji predsednik države Janos Ader 58-letnemu Orbanu zaupal sestavo vlade. Foto: Reuters

Madžarski parlament je danes z dvotretjinsko večino vladajoče stranke Fidesz znova izvolil Viktorja Orbana za predsednika vlade. S 133 glasovi za, 27 proti in nobenim vzdržanim je bil desničarski politik tako že petič izvoljen za premierja, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozicijske stranke so se že pred glasovanjem jasno izrekle proti Orbanu, kar ni bilo presenečenje. Skrajno desno gibanje Mi Hazank (Naša domovina) je svojo zavrnitev utemeljilo z dejstvom, da je Orban v zadnjih 12 letih vladanja sprejemal le "navidezne ukrepe".

Potem ko je Fidesz na parlamentarnih volitvah 3. aprila ubranil dvotretjinsko večino, je zdaj že nekdanji predsednik države Janos Ader 58-letnemu Orbanu zaupal sestavo vlade. Orban je nato prejšnji petek objavil seznam ministrov svoje nove vlade in napovedal, da bo ta uradno oblikovana do konca maja, navaja APA.

Viktor Orban Novice Hrvaška Orbanu: Niti milimeter hrvaške obale nikoli ni bil madžarski

Svoje položaje bo obdržalo sedem ministrov

Namestnik premierja bo po napovedih ostal Zsolt Semjen, svoje položaje pa bo obdržalo še sedem ministrov, med njimi zunanji minister Peter Szijjarto, notranji minister Sandor Pinter in pravosodna ministrica Judit Varga, sicer edina ženska v vladi.

Poleg omenjene trojice na položajih predvidoma ostajajo še Mihaly Varga na čelu finančnega, Istvan Nagy na čelu kmetijskega in Laszlo Palkovics na čelu ministrstva za tehnologijo in inovacije. Prav tako ostaja v rokah Gergelyja Gulyasa položaj vodje kabineta premierja, ki je na Madžarskem del ministrske ekipe.

Viktor Orban Novice Viktor Orban: Če nam ne bi vzeli morja, bi tudi mi imeli pristanišča

Novi obrambni minister bo medtem postal veleposlanik v Veliki Britaniji Kristof Szalay-Bobrovniczky, novo ministrstvo za regionalni razvoj in črpanje evropskih sredstev bo vodil nekdanji evropski komisar Tibor Navracsics.

Nov član vlade bo poleg tega nekdanji vodja Orbanovega kabineta Janos Lazar, ki bo vodil prav tako na novo ustanovljeno ministrstvo za gradnjo in investicije. Samostojnega ministrstva za šolstvo ne bo več, pristojnosti na tem področju pa bo prevzel Janos Csak kot novi minister za kulturo in inovacije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin