SiolNET. Novice Svet
8,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Viktor Orban: Če nam ne bi vzeli morja, bi tudi mi imeli pristanišča

8,09

termometer

Viktor Orban | Na aprilskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je znova prepričljivo zmagala stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki ima v novem parlamentu 135 od 199 sedežev.  | Foto: Reuters
Na aprilskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je znova prepričljivo zmagala stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki ima v novem parlamentu 135 od 199 sedežev. Foto: Reuters

"Države, ki imajo morje in pristanišča, lahko energente dobijo s tankerji," je dejal madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki išče vse načine, kako svoji državi zagotoviti alternativne vire energentov. Madžarska je namreč med najbolj odvisnimi članicami EU od ruske nafte in zemeljskega plina. Tudi zato v Budimpešti močno nasprotujejo nekaterim sankcijam EU proti Rusiji in pospešeni prekinitvi dobave ruskih energentov. Orban podporo sankcijam zato pogojujejo z zavezo EU, da bo Madžarski omogočila dostop do alternativnih virov energentov.

"Če nam ne bi vzeli Dalmacije, bi tudi Madžarska imela pristanišča," je po poročanju Politica dejal madžarski predsednik vlade Viktor Orban in s tem spomnil na meje nekdanjega madžarskega kraljestva. Madžarska je v iskanju alternativnih virov energentov pričela po poročanju Politica pogovore s hrvaško vlado o potencialni gradnji plinovoda, ki bi Madžarsko povezal s hrvaškimi pristanišči in državi omogočil dostop do zemeljskega plina.

Zaradi te izjave je bil madžarski veleposlanik v Zagrebu že povabljen na razgovor na hrvaško zunanje ministrstvo, hrvaški veleposlanik pa je za pojasnilo zaprosil tudi v Budimpešti, so sporočili iz Zrinjevca.

Orban že razburjal sosede

Orban je sicer v preteklosti že večkrat govoril o Veliki Madžarski in tudi povlekel poteze, ki so zmotile madžarske sosede. Tako je pred leti pričel s podeljevanjem madžarskega državljanstva vsem pripadnikom madžarskih manjšin, ki sicer živijo v drugih državah.

Orban se je zaradi nasprotovanja idejam EU o zmanjšanju odvisnosti od ruskih energentov še bolj politično osamil v Evropi. Na majavih tleh so tudi odnosi z do zdaj njegovimi največjimi političnimi zavezniki v Varšavi.

Bencinska Posel danes Vlada spet znižala cene goriv, a le do tega datuma Slavoj Žižek Novice Slavoj Žižek Robertu Golobu predlagal, naj Štefančiča pošlje v gulag #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin