Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
10.01

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

plaz poplave Koroška Avstrija

Petek, 4. 8. 2023, 10.01

8 mesecev, 3 tedne

Obsežne poplave prizadele tudi avstrijsko Koroško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
poplave avstrijska Koroška | Foto ORF

Foto: ORF

Obilno deževje je ponoči težave povzročalo na avstrijskem Koroškem, zaradi poplav je zaprtih več cest, razmere pa so najbolj napete v Labotski dolini ter v okolici Pliberka, popolnoma je zaprto območje Železne Kaple. Opozorila civilne zaščite veljajo tudi za dele avstrijske Štajerske, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Slovenija je avstrijsko Koroško medtem prek konzulata zaprosila, da njihova bolnišnica v Celovcu sprejme prebivalce Koroške, če bodo potrebovali pomoč, so danes sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.  

Kot je povedal župan kraja Šent Jurij v Labotu Stefan Salzmann, se soočajo s stoletnimi poplavami. Za zdaj zadrževalnik še drži, je pa ogroženost vasi in prebivalcev velika, je opozoril. Evakuirati so morali prebivalce štirih hiš. Na območju je treba tudi prekuhavati vodo.

Oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo svojih hiš, v primeru ogroženosti pa naj na pomoč pokličejo gasilce.

Železna Kapla popolnoma odrezana

Občina Železna Kapla - Bela je po poročanju ORF popolnoma odrezana od sveta. Tamkajšnja županja Elisabeth Lobnig je povedala, da so lokalni vodotoki začeli prestopati bregove okoli pol štirih zjutraj. Sprožilo se je tudi veliko zemeljskih plazov in dežurne ekipe se trudijo zavarovati območje ter omejiti škodo.

Civilna zaščita je sicer tudi prebivalce tega območja pozvala, naj ne zapuščajo domov. Pozvali so jih tudi, naj se pripravijo za umik v višja nadstropja in naj ne hodijo v kleti. Vsekakor pa naj se ne odpravljajo na ceste, če to res ni nujno potrebno.

poplave avstrijska Koroška | Foto: ORF Foto: ORF Zaprte so številne ceste

Zaradi zemeljskega plazu je zaprta cesta v Rožu, zaradi poplav pa več drugih cest na območju Velikovca.

Zaprte so tudi ceste proti Sloveniji preko prelazov Jezersko in Ljubelj, pot proti Sloveniji je iz avstrijske Koroške mogoča samo skozi predor Karavanke, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi obsežnih poplav so prebivalcem naročili, naj ostanejo doma, na pomoč so poklicali tudi vojsko, ki med drugim pomaga pri polnjenju protipoplavnih vreč. Medtem so vzpostavili tudi deželni krizni štab, poroča APA.

O poplavljenih kleteh in cestah poročajo tudi iz avstrijske Štajerske. Zlasti sta prizadeta območje Lipnice ter jugovzhod dežele. Dopoldne je bilo okoli 4000 gospodinjstev brez elektrike. Močno deževje je prizadelo še deželo Gradiščansko, s koder poročajo o zalitih kleteh in podrtih drevesih. Na Tirolskem pa svarijo pred poplavami, saj do nedelje pričakujejo obilne padavine.

Razmere se še ne umirjajo

Meteorologi so namerili, da je na prelazu Ljubelj v današnji noči do 6. ure zjutraj padlo 162 litrov dežja na kvadratni meter. V Borovljah so namerili 124 litrov padavin na kvadratni meter, v Železni Kapli 116 litrov, v Velikovcu pa 80 litrov. 

Toda nevarnosti še ni konec. Trenutno so se razmere po poročanju ORF sicer nekoliko umirile, ampak že popoldne oz. proti večeru naj bi se padavine znova okrepile. V Karavankah bi lahko zapadlo še dodatnih sto litrov na kvadratni meter.

Zaradi nevarnosti poplav Avstrijci napovedujejo tudi praznjenje akumulacijskih jezer na Dravi, kar bo najverjetneje povzročalo težave tudi v Sloveniji.

Ne spreglejte