Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2020,
16.59

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

2

Natisni članek

pandemija italija Koronavirus

Sreda, 18. 3. 2020, 16.59

4 leta, 1 mesec

V Italiji 475 novih smrti zaradi koronavirusa, največ do zdaj v enem dnevu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

2

Benetke, koronavirus | V Italiji je po zadnjih podatkih zaradi koronavirusa umrlo 2.978 ljudi. | Foto Getty Images

V Italiji je po zadnjih podatkih zaradi koronavirusa umrlo 2.978 ljudi.

Foto: Getty Images

Italijanske oblasti so danes sporočile, da razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10. marca do 3. aprila velja za vso državo, če se naraščanje števila novih okužb s koronavirusom ne bo upočasnilo. Gospodarstvu želijo pomagati s 25 milijard evrov vrednim "načrtom za preživetje", odlokom, ki ga je preteklo noč podpisal predsednik Sergio Mattarella. Danes so v Italiji sicer zaznali 475 novih primerov smrti, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije.

Planet 18 izredna oddaja | Foto:

V Italiji so do zdaj potrdili 35.713 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 2.978 ljudi. V državi tako beležijo več kot polovico vseh smrti zaradi koronavirusa zunaj Kitajske. V primerjavi s torkom se je število vseh okužb v sosednji državi povečalo za 13 odstotkov, kar je nekoliko počasnejša stopnja naraščanja okužb, ki se je od ponedeljka ustalilo. Prejšnji teden so v Italiji vsak dan zaznali od 17- do 21-odstotno povečanje števila okužb, piše STA.

Povprečna starost okuženih in umrlih je 79,5 leta

V Lombardiji, ki je še naprej najbolj prizadeta regija zaradi koronavirusa, so zaznali 17.713 primerov okužb, umrlo je 1.959 ljudi. V Laciu se je število primerov povečalo za skoraj 20 odstotkov na 724. V italijanskih bolnišnicah je na intenzivni negi 2.257 ljudi, do zdaj se je pozdravilo 4.025 ljudi. V Italiji imajo izredno visoko stopnjo smrtnosti zaradi koronavirusa, in sicer je ta 8,3-odstotna.

Med smrtnimi žrtvami je 70 odstotkov moških, je sporočil italijanski inštitut ISS. Med 2.003 smrtnimi žrtvami, ki so jih zajeli v analizo, jih je 707 starih od 70 do 79 let, 852 od 80 do 89 let, 198 pa jih je starejših od 90 let.

Koronavirus Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Povprečna starost okuženih in umrlih je 79,5 leta, so ugotovili v študiji. Umrlo je 17 okuženih oseb, mlajših od 50 let. Med njimi jih je bilo pet mlajših od 40 let. Ti so bili vsi moški in imeli pred tem hudo bolezensko stanje. V študiji so ugotovili še, da samo trije ljudje niso imeli druge bolezni ali zdravstvenih težav, kot so povišan krvni pritisk, sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni. 48,5 odstotka umrlih je imelo tri bolezni, 25,6 odstotka pa dve.

V povprečju od pojava prvih znakov bolezni do smrti mine osem dni. Najpogostejši simptomi so vročina (77 odstotkov primerov), težko dihanje (74 odstotkov) in kašelj (42 odstotkov), poroča STA.

Koronavirus
Novice Italija: rast števila okuženih se počasi umirja #video

Sezonski delavci bodo dobili denarna nadomestila

"Ko govorimo o italijanskem modelu, nimamo v mislih le zdravja, temveč tudi gospodarski odziv na krizo," je ob predstavitvi načrta, s katerim bi pomagali gospodarstvu, dejal premier Giuseppe Conte. Načrt Cura Italia (Ozdravi Italijo) ima 127 točk na 72 straneh ter med drugim obsega pravice delavcev, varstvo otrok, najemnine in davke.

Podjetja prihodnja dva meseca ne smejo odpuščati delavcev, samozaposleni in sezonski delavci naj bi za marec dobili 600 evrov za blažitev posledic izpada dohodka, zaposleni z najnižjimi dohodki pa bodo dobili sto evrov dodatka. Družine bodo dobile vavčerje za 600 evrov za najem varuške, trgovci pa davčne olajšave v višini 60 odstotkov najemnine za marec.

Italijanske ulice so zaradi karantene popolnoma prazne. | Foto: Reuters Italijanske ulice so zaradi karantene popolnoma prazne. Foto: Reuters

Samozaposlenim in samostojnim umetnikom ne bo treba plačevati prispevkov do 18 mesecev, če bodo lahko dokazali, da so se njihovi prihodki znižali najmanj za tretjino. Davčne in druge olajšave so predvidene tudi za druge sektorje in poklice, ki jih je epidemija najhuje prizadela – od voznikov tovornjakov do hotelskega osebja.

Načrtovani referendum za zmanjšanje števila poslancev, ki bi moral biti konec marca, je preložen na drugo polovico leta. Za škodo, ki je nastala ob nedavnih izgredih v italijanskih zaporih zaradi novega koronavirusa, bo vlada namenila 20 milijonov evrov. Športna društva bodo deležna štirimesečnih davčnih olajšav, za podporo filmu in kinematografom pa italijanska vlada namenja 130 milijonov evrov, piše STA.

Italija, karantena
Trendi Italijani v karanteni snemajo sporočila sebi izpred desetih dni #video

Italijanske oblasti razmišljajo tudi o podaljšanju karantene

 "Ne vem še, ali bomo ukrepe podaljšali po 3. aprilu. Odločitev bomo sprejeli na podlagi številk in dogajanja. Te možnosti ne morem izključiti, videli bomo v prihodnjih dneh," je dejala ministrica za promet in infrastrukturo Paola De Micheli za televizijo Rai 3, poroča STA.

Koronavirus italija | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

V Italiji, žarišču novega koronavirusa v Evropi, karantena za vso državo velja od 10. marca. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.

Oblasti so v nedeljo ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države. Močno so omejili tudi letalski promet, številna letališča so zaprta. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo.

Giulio Gallera, vodja urada za socialno varstvo v Lombardiji, najhuje prizadeti italijanski deželi, je menil, da bodo za zajezitev širjenja novega koronavirusa morda potrebni še strožji ukrepi. "Ali se bo trend do nedelje upočasnil ali pa bomo morali razmisliti o še strožjih ukrepih," je dejal za televizijo Gold 7.

Novice Italijanski premier opozarja, da vrhunec izbruha šele prihaja

Nimajo težav pri dobavi blaga

Ministrica De Micheli pa je zagotovila, da ni težav pri dobavi blaga, za kar se je treba po njenem zahvaliti dobremu delu zaposlenih v prometu in logistiki. "Države EU smo prepričali, da so odobrile dostop do našega blaga. Zaupajo našemu nadzoru," je še dejala ministrica.

Italijanska vlada je ob tem prebivalce znova pozvala, naj ostanejo doma. Kljub visokim kaznim namreč številni ne upoštevajo teh navodil. Zaradi nespoštovanja karantene so v zadnjem tednu dni podali kazensko prijavo za 43 tisoč Italijanov. Skupno so spoštovanje pravil karantene preverili pri več kot milijonu Italijanov, je sporočilo notranje ministrstvo.

Jan Grgič
Sportal Italija iz prve roke: Čudno je, česa takega še nismo doživeli #intervju

Bodo prepovedali tudi aktivnosti na prostem?

Samo v torek so spoštovanje pravil preverili pri 187.455 ljudeh. Za 8.089 oseb so podali kazensko prijavo, od tega za 154 lastnikov trgovin. V Italiji je za nespoštovanje vladnih uredb zagrožena kazen do tri mesece zapora ali globa do 206 evrov. Nadzor nespoštovanja pravil karantene izvaja italijanska policija od 11. marca.

Italija zato razmišlja tudi o popolni prepovedi aktivnosti na prostem. "Dopustili smo možnost za šport na prostem, ker so nam tako svetovali znanstveniki. A če ljudje ne upoštevajo pozivov, naj ostanejo doma, moramo uvesti popolno prepoved izhoda," je dejal minister za šport Vincenzo Spadafora, še navaja STA.

Ne spreglejte