Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
10.52

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

6

Natisni članek

Italija Koronavirus Giuseppe Conte

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 10.52

4 leta, 1 mesec

Italijanski premier opozarja, da vrhunec izbruha šele prihaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

6

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes opozoril, da pandemija koronavirusa še ni dosegla vrhunca. "To so najbolj tvegani tedni in potrebujemo največjo pazljivost," je opozoril. Evropsko unijo je pozval k usklajenemu odgovoru na pandemijo.

 

Zračni posnetki prikazujejo skoraj popolnoma prazne ceste v severni Italiji. Podobne prizore smo pred nekaj tedni lahko videli v kitajskem Wuhanu. Video: CNN

V pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera je Conte menil, da je potrebna evropska koordinacija zdravstvenih in gospodarskih ukrepov, poroča STA.

Pred današnjo videokonferenco voditeljev držav skupine G7 je menil, da je nastopil čas za pogumne odločitve, pri čemer lahko Italija pomembno pripomore kot prva evropska država, v kateri se je koronavirus tako hitro razširil.

Pandemija terjala več kot dva tisoč življenj

Italija je bila prva članica EU, ki je zaprla šole in skoraj vse druge dejavnosti v prizadevanjih, da bi ustavila širjenje koronavirusa. Danes so potrdili 349 novih smrti, virus je v sosednji državi doslej zahteval 2.158 žrtev. Število smrtnih primerov zaradi covid-19 se je od četrtka, ko so v Italiji prvič zabeležili več kot tisoč smrtnih primerov, podvojilo.

Zaradi karantene so prazne tudi Benetke. | Foto: Getty Images Zaradi karantene so prazne tudi Benetke. Foto: Getty Images

Po podatkih italijanske civilne zaščite je okuženih 27.980 ljudi, to je približno 3.000 okuženih več kot v nedeljo. Med posameznimi italijanskimi deželami so največ smrtnih primerov in okužb zabeležili na severu države, ki je sicer žarišče virusa.

Conte meni, da nove prepovedi niso potrebne

Največ smrtnih primerov zaradi virusa sars-cov-2 so zabeležili v Lombardiji, in sicer 1.420 smrtnih primerov, kar je skoraj 66 odstotkov vseh smrtnih primerov v državi. Iz sosednjega Piemonta so danes poročali o 111 smrtnih primerih in 1.517 okužbah, še v nedeljo o 59 smrtnih primerih in 873 primerih okužb. V Laciju so zabeležili 19 smrtnih primerov in 523 okužb.

Conte je po poročanju STA dodal, da niso potrebne nove prepovedi, vse Italijane pa je pozval, naj ostanejo čim več doma in naj gredo ven sami. Dodal je, da znanstveniki opozarjajo, da epidemija še ni dosegla vrhunca. "To so najbolj tvegani tedni in potrebujemo največjo pazljivost," je po navajanju STA opozoril Conte.

"Ne moremo si več privoščiti napak pri obnašanju," je poudaril italijanski premier Giuseppe Conte. | Foto: Reuters "Ne moremo si več privoščiti napak pri obnašanju," je poudaril italijanski premier Giuseppe Conte. Foto: Reuters

Na revnejšem jugu zdravstveni sistem verjetno ne bo kos nalogi

Medtem ko se bolnišnice na bogatem severu države že spopadajo s pomanjkanjem postelj in preobremenjenostjo zdravstvenih delavcev, pa se Conte boji, da na revnejšem jugu zdravstveni sistem ne bo kos nalogi, če se bo zgodilo tako močno širjenje koronavirusa, kot je zdaj na severu. Večina primerov okužb in smrti je namreč prav na severu Italije.

"Ne moremo si več privoščiti napak pri vedenju," je poudaril. Dodal je, da morajo tako na primer prebivalci Milana prenehati odhajati za konec tedna k svojcem ali na jug države. "Virus je naš najpomembnejši izziv v zadnjih desetletjih," je opozoril, navaja STA.

Ne spreglejte