Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2016,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rusija Boris Nemcov opozicija umor Vladimir Putin

Sobota, 27. 2. 2016, 8.47

8 let

Ob obletnici smrti Borisa Nemcova številni shodi v ruskih mestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leto dni po umoru ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova se je danes na spominskem shodu v Moskvi zbralo več tisoč privržencev opozicije. Shod spremlja okrepljen policijski nadzor.

V Moskvi so se shodu pridružili predvsem privrženci Nemcove stranke RPR-Parnas. Shod v mestne oblasti dovolile izvesti na severu središča Moskve, kar pa je precej daleč stran od mostu blizu Kremlja, kjer so Nemcova pred letom dni ubili.

Protestniki: Rusija bo svobodna Na shodu v Moskvi se je zbralo okoli 20 tisoč ljudi, ocenjuje francoska tiskovna agencija, lokalna policija pa je število udeležencev postavila pri 7.500. Nekateri udeleženci so vihteli ruske zastave ali nosili transparente, rože in portrete Nemcova. Drugi so vzklikali "Rusija bo svobodna!" in "Rusija brez Putina". Ameriški veleposlanik v Moskvi John Tefft je danes zjutraj, tako kot številni drugi, položil venec rož na most, na katerem je bil Nemcov ubit.

Protesti tudi v Sankt Peterburgu in drugih mestih Shod so priredili tudi v Sankt Peterburgu, kjer se je zbralo okoli 4.000 ljudi, da bi se poklonili Nemcovu. Manjše shode so priredili tudi v drugih mestih. Številni protestniki so poudarili, da so se razmere v Rusiji od smrti Nemcova poslabšale.

Leto po umoru ruskega opozicijskega vodje še veliko vprašanj Leto dni po umoru Nemcova in ob razkritju ter aretaciji večine domnevnih storilcev je po navedbah ruskih oblasti primer sklenjen. A za družino Nemcova, njegove privržence ter borce za svobodo ostaja odprtih še veliko vprašanj.

Nekateri politično soodgovornost za umor pripisujejo Vladimirju Putinu Kljub aretacijam domnevnih storilcev, nekateri politično soodgovornost za umor Nemcova pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, saj je bil Nemcov Putinov oster kritik. Spet drugi s prstom kažejo na Grozni, saj naj bi umor naročili v krogih blizu čečenskega predsednika Ramzana Kadirova, da bi ustavili politično delovanje Nemcova.

Putin je sicer lani umor ostro obsodil ter napovedal temeljito preiskavo. Kremelj je umor celo označil za namerno provokacijo. V nekaj tednih je bila aretirana peterica Čečenov, in sicer Zaur Dadajev, Anzor in Šadid Gubašev, Temirlan Eskerhanov in Hamzat Bahajev. Vsi prihajajo z nemirnega južnega Kavkaza.

En osumljenec se je med poskusom aretacije razstrelil Na begu pa še vedno ostaja domnevni organizator umora, nižji uslužbenec čečenskih varnostnih sil Ruslan Muhadinov. Po neuradnih informacijah naj bi se skrival v Združenih arabskih emiratih. Še en osumljenec, Beslan Šavanov, se je med poskusom aretacije marca lani razstrelil.

Sodni proces proti peterici naj bi se začel v maju. Vsi vztrajajo, da so nedolžni in da so jih ruske varnostne sile za priznanje krivde pretepale. Po drugi strani pa je odvetnik družine prepričan, da so bili vsi aretirani v umor res vpleteni.

Ne spreglejte