Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
7.20

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

okupacija vojna Gaza Palestina Izrael

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 7.20

2 meseca, 2 tedna

129. DAN VOJNE V IZRAELU

Iranski zunanji minister svari: To bi imelo resne posledice za Tel Aviv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Hosein Amir Abdolahian | Abdolahian je sicer trenutno na obisku v katarski prestolnici Doha, kjer potekajo intenzivni pogovori za prekinitev spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. | Foto Guliverimage

Abdolahian je sicer trenutno na obisku v katarski prestolnici Doha, kjer potekajo intenzivni pogovori za prekinitev spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Foto: Guliverimage

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je danes na omrežju X Izrael posvaril, da bi obsežna vojaška ofenziva in s tem povezana "širitev vojnih zločinov in genocida" na Rafo na jugu Gaze imela resne posledice za Tel Aviv.

Pomembnejši poudarki dneva: 

18.20 ZN: Ofenziva Izraela v Rafi bi lahko vodila v nadaljnja grozodejstva
18.18 Borrell pozval k zmanjšanju dobav orožja Izraelu
17.09 Iran posvaril Izrael pred ofenzivo v Rafi
16.10 Velika Britanija uvedla sankcije zaradi naselbin na Zahodnem bregu
16.07 Turčija Izraelu očita načrtno preganjanje Palestincev
13.32 Sodišče: Nizozemska mora ustaviti dobavo delov za izraelska vojaška letala

7.22 Ob nadaljevanju napadov na Rafo Izrael osvobodil dva talca

18.20 ZN: Ofenziva Izraela v Rafi bi lahko vodila v nadaljnja grozodejstva

Izraelska ofenziva v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, je danes opozoril visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk in dodal, da bi lahko umrlo veliko število civilistov, ki so v mestu našli zatočišče. Svet je pozval, naj tega ne dovoli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Morebiten popoln vojaški vdor v Rafo - kjer je približno 1,5 milijona Palestincev stisnjenih ob egiptovski meji in nimajo kam pobegniti - je zastrašujoč zaradi možnosti, da bi bilo ubitih in ranjenih izjemno veliko število civilistov," je dejal Türk.

Po njegovih besedah možnost izraelske ofenzive v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, med katerimi bi spet najbolj nastradale ženske in otroci, česar svet ne sme dopustiti, navaja dpa.

"Izrael mora spoštovati pravno zavezujoče odločitve Mednarodnega sodišča in celotno mednarodno humanitarno pravo," je še dejal visoki komisar ZN, ki je izraelske vojaške dejavnosti v Gazi že večkrat kritiziral kot kolektivno kaznovanje Palestincev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je minuli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred nasiljem zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je Izrael posvarilo, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi talcev, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. Svarila glede morebitnih katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so sicer doslej izdale že številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

18.18 Borrell pozval k zmanjšanju dobav orožja Izraelu

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes ZDA in druge izraelske zaveznice pozval, naj zmanjšajo dobave orožja Izraelu, če menijo, da so njegovi napadi na palestinsko enklavo Gaza zahtevali preveč smrtnih žrtev.

"Če mislite, da je ubitih preveč ljudi, potem bi morali morda dobaviti manj orožja, da bi preprečili pobijanje tolikšnega števila ljudi. Ali ni to logično," je povedal Borrell, pri čemer je spomnil na izjave najpomembnejših svetovnih voditeljev, tudi predsednika ZDA Joeja Bidna.

Na novinarski konferenci po neformalnem zasedanju ministrov EU za razvojno sodelovanje je dodal, da vsi hodijo v Tel Aviv in prosijo izraelske oblasti, naj zaščitijo civiliste in ne pobijajo toliko ljudi. "Vendar pa izraelski premier Benjamin Netanjahu nikogar ne posluša," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Obregnil se je tudi ob Netanjahujeve načrte za evakuacijo Palestincev z območja mesta Rafa na jugu enklave, da bi tam izvedli kopensko ofenzivo. "Evakuirali jih bodo. Kam, na Luno?" je vprašal.

Da ne ve, kam bi lahko evakuirali Palestince, je na skupni novinarski konferenci z Borrellom povedal tudi vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini, ki se je udeležil današnjega neformalnega srečanja v Bruslju.

Povedal je še, da na območju Gaze pred napovedano vojaško operacijo v Rafi vladata panika in strah. To pa vpliva tudi na delovanje agencije na obmejnem območju med Izraelom in Egiptom, saj jim lokalni policisti ne nudijo več minimalne zaščite. Ali bo lahko agencija nadaljevala svoje delo, bo znano v prihodnjih dneh, je dejal.

Rafa je zadnje večje mesto v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. Številne države, vključno z evropskimi in ZDA, so posvarile pred katastrofalnimi humanitarnimi posledicami morebitne ofenzive na to mesto.

Lazzarini je na novinarski konferenci povedal še, da je bilo v štirih mesecih izraelskih napadov na Gazo pet odstotkov oziroma več kot 100 tisoč od dveh milijonov civilnega prebivalstva ubitih, ranjenih ali pa so pogrešani.

Izraelski napadi na Gazo so po podatkih ministrstva za zdravje pod nadzorom Hamasa od oktobra zahtevali 28.340 smrtnih žrtev, večinoma civilistov. Izrael je sicer s tem odgovoril na napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje, v katerem je bilo 7. oktobra ubitih 1.160 ljudi, prav tako večinoma civilistov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

17.09 Iran posvaril Izrael pred ofenzivo v Rafi

Abdolahian je sicer trenutno na obisku v katarski prestolnici Doha, kjer potekajo intenzivni pogovori za prekinitev spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. V nedeljo pa je minister obiskal Libanon in se sestal z vodjo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasanom Nasralo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pretekli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev.

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto pa so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

16.10 Velika Britanija uvedla sankcije zaradi naselbin na Zahodnem bregu

Velika Britanija je danes napovedala sankcije proti štirim judovskim naseljencem, ki jih obtožuje kršenja človekovih pravic zoper Palestince na Zahodnem bregu. Britanski zunanji minister David Cameron je ob tem še pozval Izrael, naj učinkoviteje ukrepa proti nasilju, ki ga naseljenci izvajajo nad Palestinci.

Cameron je bil danes kritičen do naseljencev, ki grozijo Palestincem tudi s strelnim orožjem in jih silijo, da zapustijo območja, ki so njihova. "Ekstremistični naseljenci z napadi na palestinske civiliste ogrožajo varnost in stabilnost Izraelcev in Palestincev," je dodal.

Ob tem je pozval vlado k ukrepanju proti nasilju. "Prepogosto se dogaja, da se dajejo in sprejemajo zaveze, ki pa se ne izvajajo," je bil kritičen do dejanj izraelske vlade.

Na seznam sankcioniranih so danes dodali Mošeja Šarvita, Jinona Levija, Zvija Bara Josefa in Elija Federmana. Očitajo jim, da so med drugim grozili palestinskim družinam, tudi s strelnim orožjem, in uničevali lastnino palestinskih civilistov. Njihova dejanja so del načrtov, da se preseli palestinske skupnosti, so dodali.

Sankcije so eden redkih ukrepov Londona proti Izraelu, ki je že od oktobra v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi. V začetku meseca so sankcije proti judovskim naseljencem zaradi nasilja na Zahodnem bregu uvedle tudi ZDA.

Judovski naseljenci so lani ubili najmanj deset Palestincev in požgali več deset palestinskih domov na zasedenem Zahodnem bregu, kar po podatkih skupine za človekove pravice Ješ Din predstavlja najbolj nasilno leto v zgodovini njihovih napadov.

Na Zahodnem bregu med približno tremi milijoni Palestincev živi okoli 490 tisoč judovskih naseljencev, njihove naselbine pa po mednarodnem pravu niso zakonite.

16.07 Turčija Izraelu očita načrtno preganjanje Palestincev

Turčija je danes obtožila Izrael, da po napadih v mestu Rafa na jugu območja Gaze načrtno preganja Palestince. "Menimo, da je ta operacija del načrta za izgon prebivalcev Gaze z njihove lastne zemlje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Ob tem so izrazili zaskrbljenost zaradi vse pogostejših izraelskih napadov na območju Rafe, kamor se je iz drugih delov Gaze zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. To po mnenju Ankare še poslabšuje humanitarno tragedijo v Gazi in spodkopava prizadevanja za dosego trajne prekinitve ognja v regiji.

Turško zunanje ministrstvo je pozvalo mednarodno skupnost, še posebej Varnostni svet ZN, k ustreznim ukrepom za zaustavitev Izraela.

Odnosi med Turčijo in Izraelom so se med vojno v Gazi močno poslabšali. Čeprav je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan 7. oktobra obsodil teroristični napad na Izrael, je pozneje islamistično gibanje Hamas, ki je odgovorno za napad, označil za osvobodilno organizacijo.

Erdogan tudi velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Med drugim ga je decembra lani primerjal z Adolfom Hitlerjem in od izraelskih zaveznic zahteval, naj prenehajo podpirati teroristične akcije izraelske vojske.

Izrael je tudi spričo Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Že pred tem pa je Erdogan prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

13.32 Sodišče: Nizozemska mora ustaviti dobavo delov za izraelska vojaška letala

Nizozemska mora v sedmih dneh prenehati dobavljati dele za bojna letala F-35, ki jih Izrael uporablja na območju Gaze, je danes razsodilo prizivno sodišče v Haagu. Kot je utemeljilo svojo odločitev, obstaja jasno tveganje, da bodo letala vpletena v kršenje mednarodnega humanitarnega prava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je s tem pritrdilo skupini organizacij za človekove pravice, ki trdi, da deli vojaških letal prispevajo k temu, da Izrael v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas krši mednarodno pravo.

Deli lovcev F-35 v lasti ZDA so shranjeni v skladišču na Nizozemskem, od koder jih na podlagi izvoznih sporazumov pošljejo več partnerjem, vključno z Izraelom.

Izvozna dovoljenja so bila leta 2016 izdana za nedoločen čas, vendar je sodišče danes odločilo, da so se razmere od takrat korenito spremenile in da mora vlada to upoštevati. "Dejstvo, da so dovoljenja sklenjena za nedoločen čas, ne pomeni, da si država lahko zatiska oči pred tem, kar se bo zgodilo," je sporočilo sodišče.

Nizozemske oblasti so po poročanju AFP navedle, da ni jasno, ali so sploh pristojni za posredovanje pri dobavah, ki so del operacije pod vodstvom ZDA. Odvetniki nizozemske vlade so tudi trdili, da bi Izrael dele za vojaška letala zlahka dobil drugje, če jih ne bi dobavljali iz skladišča na Nizozemskem.

Okrožno sodišče v Haagu je decembra lani odločilo, da je dobava delov vojaških letal predvsem politična odločitev, v katero se sodniki ne bi smeli vmešavati. Pojasnilo je, da so odločitve ministra politične narave, sodniki pa bi mu pri tem morali pustiti veliko svobode.

Prizivno sodišče je sodbo okrožnega sodišča razveljavilo in odločilo, da mora Nizozemska prepovedati izvoz vojaškega blaga, če obstaja jasna nevarnost resnih kršitev humanitarnega vojnega prava. "Izrael pri svojih napadih ne upošteva dovolj posledic za civilno prebivalstvo," je še navedlo sodišče.

7.22 Ob nadaljevanju napadov na Rafo Izrael osvobodil dva talca

Izraelska vojska nadaljuje napade na Rafo na južnem območju Gaze, kjer so po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ponoči ubili okoli sto ljudi, vključno z otroki. Obenem je Izrael davi sporočil, da je v skupni operaciji vojske, obveščevalne agencije in policije v Rafi po skoraj 130 dneh v ujetništvu osvobodil dva talca.

Talca – 60-letni Fernando Simon Marman in 70-letni Louis Har – sta bila po navedbah vojske ugrabljena iz kibuca Nir Jicak. Oba naj bi bila v dobrem zdravstvenem stanju, prepeljali pa so ju na preglede v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister Joav Galant je reševalno operacijo označil za impresivno in zatrdil, da bodo še naprej izpolnjevali svojo obljubo vrnitve ugrabljenih.

Dvojico naj bi zadrževali v drugem nadstropju ene od stavb v Rafi, od koder so ju pripadniki izraelskih varnostnih sil rešili v operaciji, ki so jo po besedah tiskovnega predstavnika vojske Daniela Hagarija dolgo načrtovali. Kot je dodal, je med njunim reševanjem izbruhnilo streljanje. Ubitih naj bi bilo več pripadnikov palestinskega islamističnega Hamas, eden od izraelskih vojakov naj bi bil lažje ranjen.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je med napadi 7. oktobra lani, ki so sprožili silovit odgovor Izraela, zajelo okrog 250 talcev. Glede na navedbe Izraela jih je približno 130 še vedno v Gazi, od tega naj bi bilo 29 mrtvih. Več deset so jih izpustili med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani, ko je Izrael v zameno osvobodil več kot 200 palestinskih zapornikov.

Zaradi počasnega tempa reševanja talcev se izraelski premier Benjamin Netanjahu odtlej spopada s protesti in celo pozivi k predčasnim volitvam. V Kairu trenutno potekajo pogovori o novi prekinitvi ognja in izmenjavi talcev za zapornike, na kar naj bi bil Hamas pripravljen pristati. Netanjahu medtem vztraja, da lahko talce osvobodijo le z vojaškim pritiskom.

V tej luči je pretekli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. 

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi dodatnih talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

Ladja, Rdeče morje
Novice ZDA znova napadle hutijske ladje v Rdečem morju
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu odredil pripravo načrtov za evakuacijo civilistov iz Rafe
Antony Blinken, Benjamin Netanjahu
Novice Blinken: Ne bom govoril v imenu Izraela, a vse je še mogoče
F-16
Novice Rusija, Iran, Irak in Sirija kritični do napadov ZDA: Gre za odvračanje pozornosti
Gaza
Novice Na zunanjem ministrstvu nastal non-paper o Gazi
Ne spreglejte