Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
11.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

zastrupitev Velika Britanija novičok

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 11.58

5 let, 9 mesecev

Živčni strup našli v steklenički za parfum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Salisbury | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z novičokom zastrupljeni Britanec je v stik z živčnim strupom prišel prek stekleničke za parfum, je dejal njegov brat. Policija je že pred tem sporočila, da so novičok na domu Charlieja Rowleyja našli v steklenički, da gre za parfumsko embalažo, pa niso želeli potrditi. Rowley in njegova umrla partnerica naj bi sicer imela navado stikati po smeteh.

Matthew Rowley je za britanski BBC povedal, da mu je njegov 45-letni brat, ki je pri zavesti, a v kritičnem stanju, povedal, da je našel stekleničko za parfum. Policija je že pred tem povedala, da so živčni strup našli v steklenički na domu zastrupljenega v kraju Amnesbury na severozahodu Anglije.

45-letni Rowley je zbolel 30. julija, nekaj ur za tem, ko se je zaradi izpostavljenosti istemu strupu zgrudila njegova 44-letna partnerica Dawn Sturgess. Sturgessova je umrla 8. julija. Policija je povedala, da je bil par v stiku s kontaminiranim predmetom in da je bil izpostavljen veliki količini strupa.

Avstralska policija
Novice V hiši zastrupljenega Britanca našli novičok

Britanca stikala po smeteh

Poslanec v okraju John Glen je medtem povedal, da je par morda v stik s kontaminiranim predmetom prišel, ker "sta imela navado stikati po smeteh". Sturgessova je živela v domu za brezdomce.

Amnesbury leži v bližini mesta Salisbury, kjer sta se z istim strupom marca zastrupila nekdanji ruski agent Sergej Skripal in njegova hči. Oba sta medtem okrevala. Velika Britanija je krivdo za napad na Skripalova pripisala Rusiji.

Avstralska policija
Novice Britanec, zastrupljen z novičokom, znova pri zavesti

Povezavo s primerom Skripal še preiskujejo

Policija za zdaj ni mogla potrditi, da je bil novičok, s katerim sta se zastrupila Rowley in Sturgessova, iz iste zaloge kot tisti, zaradi katerega sta se zastrupila Skripalova. Morebitna povezava med obema primeroma je glavni predmet policijske preiskave.

Devetnajstletni sin Sturgessove Ewan Hope je ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozval, naj smrt njegove matere omeni na današnjem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Za mater moramo priti do pravice," je dejal v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Mirror.

Salisbury
Novice Umrla ženska, zastrupljena z novičokom
Ne spreglejte