Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
19.28

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

3

Natisni članek

novičok policija zastrupitev

Petek, 13. 7. 2018, 19.28

5 let, 9 mesecev

V hiši zastrupljenega Britanca našli novičok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

3

Avstralska policija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Britanska policija je danes sporočila, da so v sredo v hiši v kraju Amesbury, kjer sta bila konec junija z živčnim strupom novičok zastrupljena moški in ženska, našli stekleničko s tem strupom.

Kot so navedli, so stekleničko našli v hiši zastrupljenega Charlieja Rowleyja v kraju Amesbury, zdaj pa so znanstveniki v laboratoriju Porton Down potrdili, da je bil v njej novičok. "Zdaj preiskujejo, od kod je steklenička prišla in kako se je znašla v hiši."  Že v začetku tedna so sicer sporočili, da se je par z rokami dotaknil okuženega predmeta z novičokom in da je bil izpostavljen veliki količini strupa.

London za zastrupitev krivi Rusijo

Vodja britanske protiteroristične policije, ki vodi preiskavo, Neil Basu, je o današnji ugotovitvi sporočil, da gre za "pomemben in pozitiven razvoj". "Ne moremo pa zagotoviti, da te snovi ni nikjer več, zaradi česar bodo kraji ostajali zavarovani še nekaj časa," je poudaril. To bo omogočilo temeljito preiskavo in zagotovilo varnost za ljudi, je dodal.

Salisbury
Novice Umrla ženska, zastrupljena z novičokom

Britansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so v Veliko Britanijo povabili strokovnjake Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da bi neodvisno potrdili, za kateri strup gre. Strokovnjaki bodo na Otok prispeli prihodnji teden.

45-letnega Rowleyja in njegovo 44-letno partnerico Dawn Sturgess so 30. junija našli nezavestna na njegovem domu. Sturgessova je za posledicami zastrupitve umrla v nedeljo, Rowley pa je v torek prišel k zavesti in ni več v kritičnem stanju. Policija je z njim na kratko tudi govorila.

Avstralska policija
Novice Britanec, zastrupljen z novičokom, znova pri zavesti

Amesbury leži nekaj več kot 10 kilometrov od Salisburyja, kjer sta bila marca z isto vrsto živčnega strupa zastrupljena nekdanji ruski agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija. Oba sta medtem zapustila bolnišnico in sta nekje na Otoku.

London za napad z novičokom na Skripala krivi Rusijo, kar ta odločno zanika in poziva britansko vlado k predstavitvi dokazov.

Ne spreglejte