SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V hiši zastrupljenega Britanca našli novičok

0,41

termometer

Avstralska policija
Foto: Thinkstock

Britanska policija je danes sporočila, da so v sredo v hiši v kraju Amesbury, kjer sta bila konec junija z živčnim strupom novičok zastrupljena moški in ženska, našli stekleničko s tem strupom.

Kot so navedli, so stekleničko našli v hiši zastrupljenega Charlieja Rowleyja v kraju Amesbury, zdaj pa so znanstveniki v laboratoriju Porton Down potrdili, da je bil v njej novičok. "Zdaj preiskujejo, od kod je steklenička prišla in kako se je znašla v hiši."  Že v začetku tedna so sicer sporočili, da se je par z rokami dotaknil okuženega predmeta z novičokom in da je bil izpostavljen veliki količini strupa.

London za zastrupitev krivi Rusijo

Vodja britanske protiteroristične policije, ki vodi preiskavo, Neil Basu, je o današnji ugotovitvi sporočil, da gre za "pomemben in pozitiven razvoj". "Ne moremo pa zagotoviti, da te snovi ni nikjer več, zaradi česar bodo kraji ostajali zavarovani še nekaj časa," je poudaril. To bo omogočilo temeljito preiskavo in zagotovilo varnost za ljudi, je dodal.

Salisbury Novice Umrla ženska, zastrupljena z novičokom

Britansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so v Veliko Britanijo povabili strokovnjake Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da bi neodvisno potrdili, za kateri strup gre. Strokovnjaki bodo na Otok prispeli prihodnji teden.

45-letnega Rowleyja in njegovo 44-letno partnerico Dawn Sturgess so 30. junija našli nezavestna na njegovem domu. Sturgessova je za posledicami zastrupitve umrla v nedeljo, Rowley pa je v torek prišel k zavesti in ni več v kritičnem stanju. Policija je z njim na kratko tudi govorila.

Avstralska policija Novice Britanec, zastrupljen z novičokom, znova pri zavesti

Amesbury leži nekaj več kot 10 kilometrov od Salisburyja, kjer sta bila marca z isto vrsto živčnega strupa zastrupljena nekdanji ruski agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija. Oba sta medtem zapustila bolnišnico in sta nekje na Otoku.

London za napad z novičokom na Skripala krivi Rusijo, kar ta odločno zanika in poziva britansko vlado k predstavitvi dokazov.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • HLKP1948 / 17.07.2018. ob 18:01 0 0

  ...in prisrčno priporočam madamtereziji nadaljnje, tega ne bom ne bom zapisal, kozlarije. Je še daleč od Marije Terezije.

  0 0
 • HLKP1948 / 17.07.2018. ob 17:58 0 0

  A novičok? De so ga našli. j+Je one vzorce od zastrupljenih Skripalov madamterezija poslala v Švico v zaupanja vreden laboratorij, je sporočila.No, in laboratorij je poslal sporočilo na medmrežje,kak mesec je od tega:Strup ni novičok!Je BZ Toksin.Ameriškega ali britanskega porekla.

  0 0
 • Matjaz007 / 17.07.2018. ob 17:18 0 0

  Na koncu se bo pokazalo, da je ta kak angleški agent ....

  0 0
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin