Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2015,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleksis Cipras

Sreda, 28. 1. 2015, 13.11

8 let

Novi grški premier Cipras ustavil privatizacijo pristanišča v Pireju (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grčija bo poiskala "pošten in za vse koristen dogovor" z evropskimi posojilodajalci, ko se bo ponovno pogajala glede svojih dolgov, je v Atenah napovedal novi grški premier Aleksis Cipras.

Cipras je na prvi seji svoje vlade po zmagi na nedeljskih volitvah dejal, da je njegova glavna prioriteta, kako pomagati pomoči potrebnim, zato Grčija potrebuje nov dogovor z mednarodnimi upniki glede 240 milijard evrov grškega dolga. Obljubil pa je realistične predloge za gospodarsko okrevanje in napovedal okrepljen boj proti korupciji.

"Imamo realistične predloge za upnike in vlagatelje," je še dejal Cipras in napovedal, da bodo v štirih letih poskrbeli za izravnan proračun. Prav tako je napovedal ponovno zaposlitev več tisoč javnih uslužbencev, ki so bili zaradi varčevalnih ukrepov odpuščeni.

Vlada narodne rešitve Zagotovo pa je konec politike poniževanja njegove države in trpljenja Grkov pod strogimi varčevalnimi ukrepi. Poudaril je še, da Grčija ne bo več sprejemala ponižujočih dogovorov, in dodal, da je nova leva vlada pod vodstvom Sirize "vlada narodne rešitve, ki je pripravljena krvaveti za grško dostojanstvo".

Nova vlada bo tudi ustavila postopke privatizacije, je še pred sejo za grški radio nakazal novi minister za energetiko in okolje Panagiotis Lafazanis. V prvi vrsti naj bi to veljalo za elektropodjetje DEI in grške železnice.

Ciprasova Siriza se je sicer na oblast povzpela po številnih obljubah, da si obubožana Grčija ne bo opomogla brez radikalnega zmanjšanja dolga in da je treba narediti konec strogim varčevalnim ukrepom, v zameno za katere je dobila mednarodno finančno pomoč.

A EU je Grčijo že večkrat opozorila, da bo morala spoštovati dane zaveze do posojilodajalcev.

Buren odziv na finančnih trgih Že takoj po Ciprasovem govoru na prvi seji vlade pa je sledil buren odziv na mednarodnih finančnih trgih. Donos do dospelosti grške desetletne obveznice se je danes povzpel nad deset odstotkov. Sedem odstotkov je sicer tista meja, pri kateri se država po mnenju strokovnjakov na daljši rok že ne more več vzdržno zadolževati.

Osrednji indeks borze v Atenah je po prvi seji nove vlade, ki je napovedala ponovna pogajanja glede dolgov, danes izgubil 9,24 odstotka, največje padce pa so beležile delnice bank, ki so v enem dnevu skupaj izgubile skoraj četrtino tržne kapitalizacije.

Nova grška vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa se je odločila ustaviti privatizacijo pristanišča v Pireju. Za to največje pristanišče v državi je interes pokazala kitajska skupina COSCO, ki ima sicer že 35-letno koncesijo za razširitev dveh glavnih kontejnerskih terminalov.

"Ustavili bomo privatizacijo pristanišča v Pireju in tudi v Solunu," je povedal novi namestnik ministra za trgovsko mornarico Teodoros Dricas. Prejšnja konservativna grška vlada je nameravala prodati 67-odstotni lastniški delež v pirejski luki. Javno zbiranje ponudb naj bi se izteklo marca.

Interes za nakup pristanišča je doslej pokazala skupina COSCO, ki je za modernizacijo kontejnerskih terminalov v tem pristanišču namenila 320 milijonov evrov. V Pekingu so se na novico iz Aten odzvali umirjeno. Kot je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying, preučujejo informacije, ki so jih dobili.

V Evropskem parlamentu kritike nove grške vlade Na enodnevnem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju je bilo danes slišati več kritik besed in dejanj nove grške vlade. V desnosredinski Evropski ljudski stranki opozarjajo, da zahteve po odpisu grškega dolga vodijo v nestabilnost, v skupini Zelenih pa so kritični do stališč nove vlade glede Rusije.

Veliko evropskih načrtov je v nevarnosti, če novi grški premier Aleksis Cipras pravi, da ni pripravljen poplačati grških dolgov, saj to pomeni, da bodo morali ta račun plačati davkoplačevalci drugih držav, kar vodi v nestabilnost, je opozoril vodja EPP Manfred Weber v razpravi o naložbenem načrtu. Kritiziral je tudi to, da ni v novi vladi niti ene ženske.

Predstavnica Zelenih Rebecca Harms je kritizirala stališča nove grške vlade glede ukrepanja unije proti Rusiji zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine. Pozvala je k enotnosti unije ter izpostavila, da je bila vselej naklonjena solidarnosti z Grčijo in da sedaj poziva novo grško vlado k solidarnosti z Ukrajino.

Cipras je namreč danes na prvi seji nove grške vlade protestiral, ker da se EU ni posvetovala z njegovo vlado glede torkove izjave, v kateri so voditelji članic unije Rusiji zagrozili z novimi sankcijami in Moskvi pripisali odgovornost za dejanja separatistov. Ob tem je izrazil zadržanost in napovedal "konec hladnovojne retorike".

Ne spreglejte