Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2019,
11.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Grčija Aleksis Cipras Zoran Zaev Makedonija

Sobota, 9. 2. 2019, 11.14

5 let, 2 meseca

Zaev pozdravil ratifikacijo protokola v Atenah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Zoran Zaev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Makedonski premier Zoran Zaev je po petkovi ratifikaciji protokola o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato v grškem parlamentu izpostavil, da je Grčija to storila kot prva država. Z ratifikacijo je bil izpolnjen zadnji pogoj za uveljavitev Prespanskega sporazuma med državama, s katerim bo Makedonija spremenila ime v Severno Makedonijo.

"Naša prijateljica Grčija je prva država, ki je ratificirala protokol. Napredujemo k zagotovljenemu uspehu. Lažje je z zaveznicami in s ponosom povemo, da smo Nato", je zapisal Zaev na Facebooku, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Grški parlament je po celodnevni burni razpravi protokol ratificiral v petek zvečer s 153 glasovi za, 140 proti in enim vzdržanim, torej enakim številom glasov za, kot je 25. januarja ratificiral junija lani sklenjeni Prespanski sporazum med državama, s katerim bo Makedonija spremenila ime. S sporazumom sta Grčija in Makedonija končali 27-letni spor o imenu grške sosede zaradi istega imena države, kot ga ima grška pokrajina, zaradi katerega so Atene ovirale napredovanje Makedonije pri približevanju EU in Natu.

Opozicija nasprotuje

Zaev in Cipras | Foto: Reuters Foto: Reuters Tako kot Prespanskega sporazuma tudi protokola zaradi imena Severna Makedonija grška opozicija ne podpira. Vodja glavne desnosredinske opozicijske stranke Nova Demokracija Kiriakos Micotakis je že pred glasovanjem sporočil, da ratifikacije protokola ne bodo podprli, in napovedal veto na približevanje Makedonije Evropski uniji. Vladajočo levo Sirizo premierja Aleksisa Ciprasa je obtožil, da si je "sposodila" poslance manjših strank, da so podprli ratifikacijo z obljubo položajev v vladi, poroča portal Balkaninsight.

Cipras je po ratifikaciji v petek "pozdravil Severno Makedonijo, državo, prijazno Grčiji, državo, ki mora biti zaveznica v prizadevanjih za vzpostavitev varnosti, stabilnosti in miru v regiji". "Zgodovina nas bo sodila. Čutim, da smo izpolnili svojo domoljubno dolžnost," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v parlamentu dejal Cipras.

Čaka jih še nekaj postopkov

Do uveljavitve Prespanskega sporazuma bo sicer minilo še nekaj dni, saj mora biti v skladu s sporazumom izvedenih še nekaj postopkov. Grčija mora najprej uradno seznaniti Makedonijo z ratifikacijo protokola, nato bosta državi izmenjali diplomatski noti o dokončanju notranjih pravnih postopkov. Združenim narodom in drugim mednarodnim organizacijam bosta nato poslali pismo, s katerim jih bosta obvestili, da je sporazum stopil v veljavo in da je Makedonija spremenila ime v Severno Makedonijo, navaja makedonska televizija Telma na svoji spletni strani.

Tiskovni predstavnik makedonske vlade Mile Bošnjakovski je za Telmo povedal, da ne more povedati natančno, kdaj bo sporazum stopil v veljavo, le to, da "v nekaj dneh". Po informacijah televizije naj bi državi noti izmenjali že v ponedeljek in isti dan tudi seznanili ZN ter druge mednarodne organizacije, da je Prespanski sporazum stopil v veljavo.

Počasi bodo začeli spreminjati imena na meji

V Makedoniji bodo nato v sedmih dneh začeli spreminjati napise na meji pa tudi vladi in v parlamentu ter na diplomatskih predstavništvih z novim imenom države.

Po Grčiji naj bi protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato kot druga država ratificirala Slovenija. Morda že v torek, ko bo na uradnem obisku predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi.

Ko bodo protokol ratificirale vse države članice Nata, kar lahko traja približno leto dni, bo Makedonija postala 30. članica zavezništva.

Ne spreglejte