Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2019,
19.58

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Natisni članek

Aleksis Cipras volitve Grčija

Nedelja, 7. 7. 2019, 19.58

4 leta, 9 mesecev

Volitve v Grčiji: stranka premierja Ciprasa doživela hud poraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Aleksis Cipras | Cipras je na predčasnih volitvah izgubil.  | Foto Reuters

Cipras je na predčasnih volitvah izgubil.

Foto: Reuters

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji je zmagala konservativna opozicijska stranka Nova demokracija (ND) Kiriakosa Micotakisa, ki je premagala levičarsko Sirizo dozdajšnjega premierja Aleksisa Ciprasa. Ta je že priznal poraz.

Zaev in Cipras
Novice Zgodovinski obisk: Cipras na obisku v Severni Makedoniji

Prvi delni rezultati po preštetih glasovih z 80 odstotkov volišč kažejo, da je Novo demokracijo podprlo okrog 40 odstotkov volivcev, stranka Siriza premierja Aleksisa Ciprasa pa naj bi prejela 31 odstotkov glasov.

Trenutni rezultati tako kažejo, da bo 51-letni Kiriakosi Micotakis s svojo stranko imel 158 poslanskih sedežev v 300-članskem parlamentu, kar bi mu omogočilo zadostno večino, da za vodenje vlade ne bi potreboval sklepati koalicijskih dogovorov.

Novi premier obljublja gospodarsko rast in več delovnih mest

Siriza bi imela 86 poslanskih mandatov in s tem v skladu z napovedmi predvolilnih anket doživela močan poraz. Končni razrez bo odvisen od uspešnosti manjših strank, ki za vstop v parlament potrebujejo vsaj tri odstotke glasov.

Premier Cipras je že čestital Micotakisu in priznal poraz. | Foto: Reuters Premier Cipras je že čestital Micotakisu in priznal poraz. Foto: Reuters Micotakis je v nagovoru po razglasitvi zmage dejal, da se bo država "ponosno" povzpela iz "bolečega" obdobja ter da bo zavihal rokave in zastopal vse Grke kot bodoči novi premier. Pri tem je ponovil obljube o gospodarski rasti, delovnih mestih in boljšem življenju, številne državljane, ki so med krizo zapustili Grčijo, pa povabil k vrnitvi domov.

Cipras je medtem že priznal poraz in zanj prevzel tudi odgovornost. "Sprejemamo razsodbo ljudstva," je dejal. "Sprejeli smo težke odločitve, da smo Grčijo pripeljali tja, kjer je danes, in plačali visoko politično ceno," je dodal.

Micotakisu je za prepričljivo zmago že čestital predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Dodal je, da je bila pomoč Grčiji pri spopadanju s finančno krizo eden najbolj ponosa vrednih dosežkov komisije, pri čemer je bilo veliko narejenega, veliko pa bo še treba postoriti.

Cilj je prenoviti Grčijo

Zmagovalec tokratnih volitev je Micotakis. | Foto: Reuters Zmagovalec tokratnih volitev je Micotakis. Foto: Reuters V kampanji je Micotakis obljubljal preporod skozi vrsto reform na področjih izobraževanja, uprave in pravosodja ter spremembe na trgu delovne sile, s čimer želi zmanjšati stopnjo brezposelnosti, ki je v času krize poletela v nebo.

Njegov cilj je prenoviti desetmilijonsko državo do leta 2021, ko bodo slavili 200-letnico moderne grške republike. Spremembe bodo po njegovih besedah koristile modernemu, trdnemu, izvozno in storitveno naravnanemu delu grškega gospodarstva, ki je pognal v kriznih letih in privablja velika vlaganja.

Micotakis, ki je vodenje ND prevzel leta 2016, izhaja iz znane politične dinastije. Njegov oče Konstantinos Micotakis je bil vodja Nove demokracije in premier. Njegova sestra Dora Bakojanis je bila zunanja ministrica in prva županja Aten. Njegov nečak Kostas Bakojanis pa je novi župan grške prestolnice.

Aleksis Cipras
Novice Grški premier Cipras dobil zaupnico v parlamentu
Ne spreglejte