Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2019,
6.40

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

obisk Aleksis Cipras Severna Makedonija Grčija

Torek, 2. 4. 2019, 6.40

5 let

Zgodovinski obisk: Cipras na obisku v Severni Makedoniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Zaev in Cipras | Makedonski premier Zoran Zaev in grški premier Aleksis Cipras sta se srečala v Skopju. | Foto Reuters

Makedonski premier Zoran Zaev in grški premier Aleksis Cipras sta se srečala v Skopju.

Foto: Reuters

Grški premier Aleksis Cipras je danes na obisku v Severni Makedoniji. Ta obisk, ki je prvi obisk kakšnega grškega premierja od razglasitve severnomakedonske neodvisnosti leta 1991, je označil za "zgodovinski korak naprej za Balkan in Evropo". Tudi severnomakedonski premier Zoran Zaev je poudaril, da gre za zgodovinski obisk.

Severnomakedonski premier Zoran Zaev je pred obiskom grškega kolega Aleksisa Ciprasa napovedal, da bosta načela več kot 30 tem, med katerimi bodo v ospredju gospodarstvo, energetika, kultura, zdravstvo in izobraževanje.

makedonija
Novice Makedonija ima novo ime države

Grki in Severni Makedonci si od sporazuma obetajo zlasti gospodarske koristi

"Sem smo prišli, da bi našli rešitev, da bi gradili mostove namesto zidov," je po pogovorih na skupni novinarski konferenci z Zaevom povedal Cipras. Poudaril je, da je zdaj treba pohiteti, saj so zapravili tri desetletja.

Tudi severnomakedonski premier je dejal, da je ob pogledu v preteklost videti zamujene priložnosti. "Ko pa pogledaš naprej, vidiš odprte priložnosti in skupne interese. Sosednji državi sta sprejeli pogumne odločitve za enotnost," je poudaril. "Kar se je zdelo nemogoče, je postalo resničnost," je dodal.

Premierja sta tako v skladu s Prespanskim sporazumom, s katerim sta državi lani razrešili več desetletij trajajoč spor glede imena Severne Makedonije, podpisala akcijski načrt za krepitev sodelovanja med državama. | Foto: Reuters Premierja sta tako v skladu s Prespanskim sporazumom, s katerim sta državi lani razrešili več desetletij trajajoč spor glede imena Severne Makedonije, podpisala akcijski načrt za krepitev sodelovanja med državama. Foto: Reuters

Premierja sta tako v skladu s Prespanskim sporazumom, s katerim sta državi lani razrešili več desetletij trajajoč spor glede imena Severne Makedonije, podpisala akcijski načrt za krepitev sodelovanja med državama.

V središču današnjega obiska je sicer gospodarsko sodelovanje. Grškega premierja spremlja več kot sto podjetnikov, ki želijo vzpostaviti boljše sodelovanje z makedonskimi kolegi. Veliko grških podjetij je sicer kljub težavam zaradi neurejenih odnosov v sosednji državi že doslej poslovalo. Cipras in Zaev bosta danes odprla tudi poslovno konferenco, ki se je bo udeležilo več kot 400 podjetnikov iz obeh držav.

Grčija bo podprla Severno Makedonijo na poti v Evropsko unijo

Cipras je ob tem napovedal tudi podporo Severni Makedoniji na njeni poti v Evropsko unijo. Ob robu obiska so ministri obeh držav podpisali še več drugih sporazumov, med drugim o sodelovanju na področju prometa in obrambe. Pri slednjem sta se Atene in Skopje dogovorila, da bo Grčija z letali iz Soluna nadzorovala severnomakedonski zračni prostor.

To je prvi uradni obisk kakšnega grškega premierja v Skopju od razglasitve severnomakedonske neodvisnosti leta 1991. Do njega prihaja po lanski sklenitvi Prespanskega sporazuma o imenu nekdanje jugoslovanske republike, v skladu s katerim ga je letos spremenila v Severno Makedonijo. | Foto: Reuters To je prvi uradni obisk kakšnega grškega premierja v Skopju od razglasitve severnomakedonske neodvisnosti leta 1991. Do njega prihaja po lanski sklenitvi Prespanskega sporazuma o imenu nekdanje jugoslovanske republike, v skladu s katerim ga je letos spremenila v Severno Makedonijo. Foto: Reuters

Ob prihodu grškega premierja pred poslopje severnomakedonske vlade sicer niso zaigrali himn držav, kot je običajno ob uradnih obiskih. Ob tem se je javnost spraševala, ali so to storili zato, ker je v besedilu makedonske himne še staro ime države. A so v makedonskem protokolu pojasnili, da so se za to odločili zaradi zamude Ciprasovega letala, da bi lahko sledili predvidenemu programu obiska.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj je Makedonija ime pokrajine na njenem severu. Zaradi tega spora je Grčija blokirala pot Severne Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Po uveljavitvi Prespanskega sporazuma Severna Makedonija letos pričakuje članstvo v Natu, saj v državah članicah že poteka postopek ratifikacije protokola o njenem pristopu k Natu.

Novice Novo ime za Makedonijo: "Razum pravi, da je to edina pot" #video
Ne spreglejte