Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Nedelja,
28. 7. 2013,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edward Snowden Borut Šuklje raziskava nadzor prisluškovanje

Nedelja, 28. 7. 2013, 13.19

8 let

"Nobene možnosti ni, da bi Slovenija pomagala Snowdnu"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da bi morali Edwardu Snowdnu pri nas ponuditi azil, meni tretjina vprašanih v raziskavi, ki jo izvedel Episcenter. A Slovenija v resnici nima nobene možnosti, da bi to storila, pravi Borut Šuklje.

"Slovenija kot članica Evropske unije o azilu za Snowdna ne bi mogla odločati. O tem lahko odloča le Evropska komisija, ki ima dovolj podatkov, kaj je v ozadju omenjene zadeve. Vse drugo ostaja v okviru dobrih namenov in dnevnega pogovarjanja."

Tako na vprašanje, ali ima naša država kakršnokoli možnost, da z zatočiščem pomaga žvižgaču, ki je pred tedni svetovni javnosti razkril skrivni nadzor ameriške varnostne agencije NSA nad telefonskimi pogovori in svetovnim spletom, zaradi česar je padel v nemilost uradnega Washingtona, odgovarja nekdanji politik in poznavalec diplomacije Borut Šuklje. Kot je znano, je evroposlanec Ivo Vajgl pred dnevi dejal, da bi morala Slovenija razmisliti o tem, da bi Snowdnu ponudila zatočišče.

Tudi druge države v EU-ju ne morejo odločati o azilu Sicer pa Slovenija v tem, da Snowdnu ne more pomagati, v EU-ju ni osamljena. "Niti Slovenija niti nobena druga država EU-ja v tem trenutku nima možnosti, da bi odločala o azilu, ne da bi pred tem dobila soglasje komisije oziroma evropske vlade v Bruslju. V EU-ju ni vlade, ki bi se odločila, da Snowdnu ponudi politični azil," pravi Šuklje.

Če bi se kaj takšnega vendarle zgodilo, kar je čisto hipotetična situacija, za katero ni možnosti, bi ZDA zoper takšno državo uvedle trgovinske ali druge sankcije, dodaja Šuklje.

Polovica jih meni, da azil v Sloveniji ne pride v poštev Iz raziskave, ki jo je za naš spletni medij opravil Episcenter, sicer še izhaja, da dobra polovica vprašanih (52,9 odstotka) temu, da bi Snowdnu naša država ponudila politično zatočišče, nasprotuje, medtem ko vsak deseti (10,9 odstotka) z omenjeno zadevo ni seznanjen ali pa ni vedel, kako bi se opredelil.

Edward Snowden je sicer še vedno na moskovskem letališču, kjer čaka, da ruske oblasti rešijo njegovo prošnjo za začasen azil. Prošnjo je utemeljil s tem, da mu zaradi razkritja o tajnem prisluškovanju v domovini grozita mučenje in smrtna kazen. Ameriške oblasti so uradni Moskvi že zagotovile, da obtožbe zoper Snowdna niso takšne, da bi zanj prišla v poštev najstrožja sankcija.

Ne spreglejte