SiolNET. Novice Svet
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nizozemski premier se je opravičil vojakom, ki so varovali Srebrenico

0,86

termometer

Mark Rutte | Rutte se je veteranom opravičil za "pomanjkanje podpore vlade", ko so bili po vrnitvi domov tarča kritik. | Foto: STA
Rutte se je veteranom opravičil za "pomanjkanje podpore vlade", ko so bili po vrnitvi domov tarča kritik. Foto: STA

Nizozemski premier Mark Rutte se je v soboto opravičil nekdanjim nizozemskim pripadnikom modrih čelad, ki so leta 1995 med vojno v BiH varovali Srebrenico. Opremljeni le z lahkim orožjem so jo prepustili srbskim silam, te pa so izvedle množičen pokol bošnjaških moških in dečkov.

Skupaj je bilo v genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot osem tisoč ljudi.

Opravičil se je za pomanjkanje podpore vlade 

"V imenu nizozemske vlade se danes opravičujem vsem ženskam in moškim iz enote Dutchbat III," je Rutte dejal zbranim v vojaškem oporišču v Schaarsbergnu. Kot je dodal, so pripadniki mirovnih sil "v težkih razmerah vedno poskušali ravnati prav, tudi ko to ni bilo več mogoče".

Dejstvo, da nizozemske enote niso preprečile genocida v Srebrenici, je pustilo velik madež na nizozemski nacionalni zavesti, opozarja francoska tiskovna agencija AFP.

Rutte se je veteranom opravičil za "pomanjkanje podpore vlade", ko so bili po vrnitvi domov tarča kritik. Ti vojaki so se med pokolom upravičeno spraševali, kje je preostali svet, je dodal.

"In danes se seveda sprašujemo tudi: Kje smo zdaj? Zdaj, ko ljudje v Ukrajini trpijo brutalno rusko agresijo," je še dejal nizozemski premier. "Kako boleče je to, da je na naši celini spet vojna in da se znova dogajajo vojni zločini le nekaj ur leta od nas?" se je vprašal.

Nizozemska je bila odgovorna za smrt 350 moških 

Srebrenico so aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale maloštevilne nizozemske modre čelade. Tja se je zato zateklo skoraj 30 tisoč Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom, med njimi tudi 350 fantov in moških, ki so jih nato sile bosanskih Srbov ubile.

Nizozemsko vrhovno sodišče je leta 2019 presodilo, da je bila država v določeni, sicer manjši meri odgovorna za smrt teh 350 moških. Ocenilo je, da bi imeli deset odstotkov možnosti za preživetje, če bi lahko takrat ostali v bazi ZN v Srebrenici.

Viktor Orban Novice Nizozemski premier bi Madžarsko vrgel iz EU Mark Rutte Novice Sredi epidemije odstopila nizozemska vlada Mark Rutte Avtomoto Zakaj se ta premier v službo vozi s kolesom? Donald Trump Novice Nizozemski premier prekinil Trumpa: Ne, ne bo pozitivno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin